ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε ρόλο ειδικού παρατηρητή η Ε.Ε στη Γενεύη

Ανοικτό ακόμα και το σε ποιο επίπεδο θα γίνει η διάσκεψη την 12η Ιανουαρίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το επίπεδο της εκπροσώπησης στη διάσκεψη της Γενεύης να παραμένει ανοικτό, ζήτημα τίθεται από το πρωί της Δευτέρας το ποιος θα είναι ο ρόλος της Ε.Ε την 12η Ιανουαρίου. Αν δηλαδή θα λειτουργήσει ως συμβαλλόμενο μέρος ή αν θα αποτελεί ρόλο παρατηρητή.

Από το πρωί ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο πως η Ε.Ε θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος επιδιώκει να έχει ρόλο και λόγο αλλά και να επιβάλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε δηλώσεις του ωστόσο στη συνέχεια το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επεσήμανε πως η Ε.Ε θα συμμετέχει ως παρατηρητής.

Ο ρόλος της ως παρατηρητής στη διαδικασία φαίνεται να είναι και ο καταληκτικός μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Πληροφορίες της «Κ» υπογραμμίζουν ότι η τοποθέτηση αυτή ήταν τέτοια για να αποφευχθούν αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν πως η κ. Μονγκερινι και ο κ. Γιούνκερ θα ειναι στη Γενεύη, ενώ τοποθετήθηκε και ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς εκπρόσωπος της Κομισιόν επι του θέματος κάνοντας και σχετικές παρεμβάσεις. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως βάση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της συνθήκης της Λισαβόνας, η ΕΕ έχει υποχρέωση και ευθύνη για την ασφάλεια των κρατών μελών της.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της Ε.Ε ανέφερε οτι «η Ε.Ε είναι ενδιαφερόμενο μέρος και έχει ρόλο να διαδραματίσει καθώς η ενωμένη Κύπρος θα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. Χρειαζόμαστε συμβουλές, δεν έχουν ρόλο αποφάσεων αλλά υποβοηθούν, στηρίζουν». Μιλώντας για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο ίδιος είπε πως «στόχος είναι το υψηλότατο επίπεδο είτε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο» και υπογράμμισε πως στο ζήτημα της οικονομίας, «παίκτες κλειδιά έχουν ήδη εκφράσει βούληση για χρηματοδότηση της λύσης».

Γύρω από τη σύνθεση της διάσκεηψης ο κ. Έιντε υπογράμμισε τα εξής: «Σε γενικές γραμμές πολύ λίγες διαπραγματεύσεις γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο. Αρχίζεις σε χαμηλότερο και προχωράς σε υψηλότερο όταν είσαι κοντά σε συμφωνία», ανέφερε ο κ. Έιντε γύρω από το ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση