ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου για τη διαρροή

Δυσφορία στο περιβάλλον του προέδρου για την αποκάλυψη του εγγράφου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αλληλοεπίρριψη ευθυνών επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διαρροή του εγγράφων των διαφωνιών μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς. 

Η διαρροή εγγράφων, την πρώτη κιόλας μέρα της Γενεύης, φαίνεται πως προκάλεσε έντονη δυσφορία σε προεδρικό αλλά και σε κύκλους του κυβερνώντος κόμματος, κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα από πλευράς των προσώπων που προχώρησαν στην εν λόγω διαρροή.

Το έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, αφορούσε τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως την πρώτη μέρα των επαφών με τον τ/κ ηγέτη κατέθεσαν την ατζέντα με 6 θέματα διαφωνιών.

Ήδη επικρατεί ενόχληση στο περιβάλλον του Προέδρου, ενώ παράπονα για τη διαρροή εξέφρασε και η τ/κ πλευρά. Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό το πώς θα λειτουργήσει η πλευρά του προέδρου ούτως ώστε να αποφευχθούν στη συνέχεια οι διαρροές.

Ήδη ο Πρόεδρος των Οικολόγων μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ για τα όσα διαμείβονται στη Γενεύη, δήλωσε πως δεν υπάρχει ενημέρωση και η διαρροή εγγράφων δε μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη δικαιολογία για την άρνηση κατάθεσης εγγράφων. Όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης το εν λόγω έγγραφο δόθηκε από την πρώτη μέρα. "Αν θέλαμε να το διαρρεύσουμε εμείς θα μπορούσαμε να το κάνουμε από την πρώτη μέρα. Η διαρροή 48 ώρες αργότερα, δεν ήταν τυχαία" επεσήμανε ο κ. Περδίκης. Ο κ. Περδίκης, πάντως έχει ήδη αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter τις δηλώσεις του Παντελή Παντελίδη, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, οτι δεν έχει διαρρεύσει ο Πρόεδρος των Οικολόγων το εν λόγω έγγραφο, κάνοντας λόγο για μαύρη προπαγάνδα που καταρρέει.  

Αβέρωφ: Ζημιογόνα για την εθνική υπόθεση η διαρροή
Ζημιογόνα για την εθνική μας υπόθεση χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου την χθεσινή ενέργεια να διοχετευτεί στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο των συνομιλιών, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων και δηλώνει ότι την καταδικάζει ως άκρως απαράδεκτη.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφύτου, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συνομιλίες, ανέφερε ότι κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται τις κρίσιμες αυτές στιγμές και την αγωνία του λαού μας για μια θετική κατάληξη, “προκειμένου να παίζει παιχνίδια δημοσιότητας ούτε και προσφέρουν θετική υπηρεσία όσοι επιλέγουν να κάνουν επίδειξη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαστρεβλώνοντας θέσεις με βάναυσο τρόπο”.

Είναι γνωστό πόσο ακριβά έχουμε πληρώσει προσπάθειες πλειοδοσίας πατριωτισμού, συμπλήρωσε. Τέτοιες ενέργειες, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, δεν εξυπηρετούν ούτε τη διαπραγματευτική μας θέση ούτε το καλώς νοούμενο συμφέρον της ελληνικής κυπριακής πλευράς. “Εκτός του ότι δυναμιτίζουν την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, μπορεί και να δίνουν λαβές σε τρίτους”. Επιλέγοντας μια στάση υπευθυνότητας, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των εθνικών μας θέσεων και όχι να προτάσσουμε άλλες ατζέντες και να υποσκάπτουμε, κατέληξε.

Δυσαρέσκεια ΑΚΕΛ για τη διαρροή

Λύπη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια, εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόσο για τη διαρροή εγγράφου όσο και για αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που γίνονται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες, ανέφερε ότι σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το Κυπριακό τέτοιου είδους ενέργειες υποσκάπτουν πρωτίστως τη διαπραγματευτική μας ικανότητα και προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις μας με διεθνείς οργανισμούς. “Ταυτόχρονα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του σώματος. Περιορίζουν την ενημέρωση που γίνεται με συνεπακόλουθο να μην είμαστε παραγωγικοί στο βαθμό που θα έπρεπε”.

Μας προσβάλλει ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι κάποιοι ανακηρύσσουν εαυτούς ως υπερπατριώτες και εμάς τους υπόλοιπους ως υποχωρητικούς, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε στο ΚΥΠΕ ότι θεωρεί τέτοιες ενέργειες ως απαράδεχτες και εθνικά επιζήμιες. “Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την πατρίδα και τον λαό μας σε αυτή τη δύσκολη φάση που διέρχεται, χρειάζεται να λειτουργήσουμε όλοι σοβαρά και υπεύθυνα”,κατέληξε.

Σιζόπουλος: Να μην αποπροσανατολιζόμαστε

Με αφορμή τα περί διαρροών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως: οι στιγμές είναι κρίσιμες η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στα σημαντικά και όχι να αποπροσανατολιστεί στα ασήμαντα. 

Λιλλήκας: Ζημιογόνες οι διαρροές

Οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας λέγοντας ότι αυτό είναι πάγια θέση του.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες, ανέφερε ότι η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνει και χωρίς διαρροή εγγράφων.

“Για πρώτη φορά ο κ. Αναστασιαδης μας έδωσε έγγραφο κι έκανε προσπάθεια για διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Κάτι το οποίο επίμονα απαιτούσαμε για δυο χρόνια και προσκρούαμε στην άρνηση του Προέδρου. Η χθεσινή διαρροή ενισχύει εκείνους που θέλουν ο Πρόεδρος να διαπραγματεύεται χωρίς διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί και ότι ο Πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια διαβούλευσης που εγκαινίασε στη Γενεύη έστω και αργοπορημένα”.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας. Με το πέρας των συνομιλιών έχουμε και το δικαίωμα να ασκήσουμε την όποια κριτική μας και την υποχρέωση να πούμε στο λαό την άποψη μας για τα αποτελέσματα και για την λύση που θα προκύψει, αν προκύψει, κατέληξε.


Σύμφωνα με κομματικές πηγές κατά τη σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έθεσε ζήτημα μη κατάθεσης εγγράφων στο Εθνικό Συμβούλιο. 

Διαφωνίες πολιτικών αρχηγών


Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη Γενεύη έχουν ήδη εκφραστεί διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Περδίκης, έκανε λόγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter για «εαρινό ξεπούλημα» στο ζήτημα του περιουσιακού.

«Απαράδεκτες φόρμουλες υποεκτίμησης των περιουσιών ετοιμάζονται. Το εαρινό ξεπούλημα πλησιάζει. Μαζική εκποίηση περιουσιών» ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του ο Πρόεδρος των Οικολόγων, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να το αναδημοσιεύει και να τον αναιρεί. «Αυτή η άποψη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απαράδεκτη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και όχι για να υποσκάπτουμε την εθνική προσπάθεια » ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση