ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό για γερά νεύρα και στενά περιθώρια

Οι κρισιμότερες στιγμές των τελευταίων 48 ωρών στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι πρώτες 48 ώρες της Γενεύης έχουν ήδη ολοκληρωθεί μέσα σε κλίμα πυρετωδών διαβουλεύσεων, συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με έντονο και οργιώδες να διαφαίνεται την ίδια στιγμή και το διπλωματικό παρασκήνιο.

Περιουσιακό και Διακυβέρνηση ήταν τα θέματα τα οποία επικράτησαν στην ατζέντα των πρώτων δύο ημερών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ευαίσθητα και δύσκολα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στη συνέχεια η οικονομία και η Ε.Ε.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη, καθώς η πρόοδος που πραγματοποιήθηκε όλες αυτές τις μέρες θα καθορίσει κατά πόσο η διάσκεψη της Πέμπτης θα γίνει σε ανώτατο επίπεδο, με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ή αν η πρόοδος των διαβουλεύσεων δεν δικαιολογεί την εκεί παρουσία τους.

Η σύνθεση της Διάσκεψης

Το ποια θα είναι η σύνθεση της Διάσκεψης τη 12η Ιανουαρίου είναι ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα και φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις διεθνώς.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα θεωρείτο δεδομένη η Διάσκεψη να γίνει σε ανώτατο επίπεδο, ωστόσο οι διαρροές περί εκπροσώπησης της Τουρκίας από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Ταγίπ Ερντογάν να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα παρευρεθεί, οδήγησαν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώσει πως θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μόνο εάν ο Τούρκος Πρόεδρος παρευρεθεί.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο το βράδυ της Δευτέρας, αποφασίστηκε πως αναλόγως της προόδου που θα διαφανεί, θα αποφασίσουν σήμερα για το αν θα παρευρεθούν στη Διάσκεψη της Πέμπτης.
Ήδη τουρκικά ΜΜΕ, εκτιμούν ότι δεν θα είναι καλή εξέλιξη η μη συμμετοχή του ιδίου του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης.

Η «Μιλιέτ» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές την Τρίτη επεσήμαινε ότι ο Τ/κ ηγέτης φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, «θα ήταν καλά αν συμμετείχατε εσείς στη Διάσκεψη».

Ο ρόλος της Ε.Ε.

Με ανοικτό το ποιοι θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει από νωρίς πως ασχέτως της τελικής σύνθεσης ο ίδιος θα εκπροσωπήσει την Ε.Ε., διαρρέοντας πως η Ε.Ε. δεν θα έχει ρόλο παρατηρητή, αλλά θα έχει λόγο και ρόλο και θα προσπαθήσει να επιβάλει στη Διάσκεψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η όλη συζήτηση για τον «καθοριστικό» ρόλο της Ε.Ε. στη Διάσκεψη, έκανε και τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες να σπεύσει να επισημοποιήσει την παρουσία του στην εν λόγω διάσκεψη, η οποία μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν αμφίβολη.
Σε δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε., το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της Ε.Ε. θα είναι ειδικού παρατηρητή και θα υποβοηθά.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτή η τοποθέτηση του κ. Αϊντε ως προς τον ρόλο της Ε.Ε. τη 12η του μήνα, ήταν τέτοια ώστε να μην προκληθεί αντίδραση από την Τουρκία, ενώ επισημάνθηκε από τις ίδιες πηγές πως η παρουσία του κ. Γιούνκερ και της κ. Μογκερίνι θα λάβει χώρα μέσω παρεμβάσεων.
Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους η κίνηση Γιούνκερ προκαλεί νέα δεδομένα, καθώς ο ίδιος έδειξε προθέσεις, το κυπριακό να λάβει ευρωτουρκικές διαστάσεις και να ξεπεράσει την ελληνοτουρκική διαφορά που τείνει να παρουσιάσει πως έχει το Κυπριακό από την Τουρκία.

Οι επαφές Τσίπρα

Η Αθήνα κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα παρευρεθεί ή όχι στη Γενεύη, ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Τη Δευτέρα πραγματοποίησε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ είχε παράλληλα μία 40λεπτη συζήτηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού με στρατούς κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Ο ίδιος ζήτησε να αναδειχθεί μέσω Ε.Ε. μια σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, κατά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Περιουσιακό με διαφορές

Το πρώτο μέρος της συζήτησης το πρωί της Δευτέρας επικεντρώθηκε στο Περιουσιακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να συνοδεύεται στη συζήτηση από την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τα ανοιχτά ζητήματα του Περιουσιακού, καταγράφηκαν σε έγγραφο το περιεχόμενο του οποίου κινούνταν:

Α: Τρόπος αποπληρωμής αποζημιώσεων.
Β: Το ζήτημα του συναισθηματικού δεσμού.
Γ: Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει σε περιουσίες μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των θεραπειών που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση για το Περιουσιακό χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Αϊντε ως δύσκολη και ευαίσθητη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υπήρχε έντονη διαφωνία την Κυριακή το θέμα που αφορά τη δικαστική εξουσία και συγκεκριμένα για τον μηχανισμό επίλυσης διαφόρων. Πάντως, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η θέση για αλλαγή του μηχανισμού είναι κοινή και πως δεν υπήρξε διαφωνία.

Τα ανοικτά θέματα του Περιουσιακού συζητήθηκαν στη συνέχεια μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών, ενώ αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκονται στη Γενεύη για να συζητήσουν τη χρηματοδότηση του Περιουσιακού.

Κρίσιμη η διακυβέρνηση

Το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης απασχόλησε τις δύο πλευρές τόσο το απόγευμα της Δευτέρας όσο και την Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα η εκ περιτροπής προεδρία, ο τρόπος λήψης αποφάσεων και η λειτουργικότητα του κράτους. Από εκεί θα προκύψει και η εκπροσώπηση του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς.

Από το βράδυ της Δευτέρας φημολογείται εντόνως ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πιέζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για κατ’ αρχήν συμφωνία στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, με την ε/κ πλευρά να το θεωρεί ως κόκκινη γραμμή. Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε και τα δύο ζητήματα «πολύ δύσκολα και ευαίσθητα θέματα». Πηγές της ε/κ πλευράς εκτιμούν ως δύσκολα κάποια ζητήματα σημειώνοντας πως υπάρχουν θέματα που όταν επιλυθούν θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα ζητήματα που συζητούνται.

Οι ίδιες πηγές έφεραν ως παράδειγμα το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ, που αγγίζει, και τα έξι θέματα που συζητούνται για το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης που συζητούνται. Από την ε/κ πλευρά σημειώνουν ακόμα πως το θέμα της μεταχείρισης Τουρκοκυπρίων, έποικων και τρίτων υπηκόων που σύμφωνα με την ε/κ πλευρά πρέπει να είναι διαφορετική, είναι μια πτυχή που αφορά και τα έξι ζητήματα του Περιουσιακού που συζητούνται στη Γενεύη και για το οποίο υπάρχει διαφωνία με την τ/κ πλευρά. Εάν επιλυθεί το θέμα αυτό, θα λυθεί το 80% του Περιουσιακού, σημειώνουν.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X