ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζουν πλώρη για χάρτες με ανοιχτά θέματα σε Διακυβέρνηση ΕΕ Οικονομία

Συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, διαπραγματευτών και των δυο ηγετών την Τρίτη

Ενώ η δεύτερη μέρα των συνομιλιών στη Γενεύη ανήκει πλέον στο παρελθόν, πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κατάθεση ή όχι χαρτών που αναμένεται σήμερα. Επί του τελευταίου υπάρχουν ορισμένα δεδομένα, που χαρτογραφούνται ως εξής:

• Η ε/κ πλευρά στα πλαίσια της προετοιμασίας της έχει 14 εναλλακτικά σενάρια με χάρτες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν και ποια από αυτά είχαν ετοιμαστεί και στο Μοντ Πελερέν ή αν υπήρξαν αλλαγές μετέπειτα.

• Σκοπός της ε/κ πλευράς είναι να υπάρξει χάρτης χωρίς ευθεία γραμμή. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν επί του θέματος πως για την παραμικρή διαφοροποίηση υπονοείται επηρεασμός χιλιάδων ανθρώπων και μόνο αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές.

• Η κατάληξη στο 28,2-29,2% από διαφορετική αφετηρία. Για να φτάσουν σε αυτό το ποσοστό οι δυο πλευρές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ξεκινήσουν από πιο ψηλά και στην πορεία θα γίνονται προϊούσας και της συζήτησης, προσαρμογές.

• Οι χάρτες, πριν παραδοθούν στον ειδικό απεσταλμένο για το κυπριακό, θα μελετηθούν από τους εμπειρογνώμονες. Αυτά τα τέσσερα σημεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των όσων αναμένεται να συζητηθούν την Τετάρτη.

Η ακτινογραφία της Τρίτης

Η δεύτερη μέρα στη Γενεύη άφησε πίσω της μια διαρροή ενός εγγράφου που συζητήθηκε ακροθιγώς τόσο από δημοσιογραφικά πηγαδάκια όσο και από πολιτικές πηγές. Η πλευρά Αναστασιάδη δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τη διαρροή, και πήρε την απόφαση να προχωρεί ναι μεν στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών χωρίς την παραχώρηση εγγράφων.

Η Τρίτη ξεκίνησε με τις δυο πλευρές να συζητούν θέματα διακυβέρνησης, ενώ σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι η απουσία της εκ περιτροπής Προεδρίας. Ένα από τα θέματα που υπήρχαν πληροφορίες ότι η τ/κ πλευρά θα έθιγε ως βασικό, δεν έπεσε σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στο τραπέζι.

Συζητήθηκαν ωστόσο η συμμετοχή και η διαδικασία στον τρόπο λήψης αποφάσεων αλλά και η προσαρμογή του Συντάγματος. Συνάγεται πως μεταξύ άλλων θεμάτων στο ίδιο κεφάλαιο είναι και η ιθαγένεια. Στον πυρήνα της δεύτερης μέρας, δίχως άλλο βρέθηκε και η συζήτηση εμπειρογνωμόνων και διαπραγματευτών με τα μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ για θέματα του περιουσιακού.

Η συζήτηση ήταν διαρκής, με τ/κ πηγές να τονίζουν πως όλα πάνε βάσει προγράμματος και άρα την Τετάρτη θα περάσουν οι δυο πλευρές στους χάρτες. Αμφότερες οι πλευρές στάθηκαν στο καλό του κλίματος και των συνομιλιών. Η συζήτηση σε επίπεδο Αναστασιάδη-Ακιντζί είχε σαν άξονα ένα τετ α τετ παρόντος του κ. Ειντε, που κυρίως αφορούσε σύμφωνα με πληροφορίες μια ανασκόπηση των όσων έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα.

Είναι ενδεικτικό πως μετά από αυτή τη συνάντηση και ενώ δεν αποκλειόταν από πηγές ακόμη και να κλείσουν τα θέματα της ΕΕ και της Οικονομίας, έγινε γνωστό πως παραμένουν εκρεμμότητες, ειδικά ένα θέμα στη διακυβέρνηση. Το θέμα που εκκρεμεί δεν είναι η εκ περιτροπής.

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X