ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με το βλέμμα στραμμένο στον Γιούνκερ η Λευκωσία

Ελπίδες από Προεδρικό και ΔΗΣΥ για καθοριστικό ρόλο Ε.Ε στη διάσκεψη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε και το ρόλο που ενδεχομένως να διαδραματίσει στην αυριανή διάσκεψη, βρίσκονται Προεδρικό και κυβερνών κόμμα.

Από την Πινδάρου, εκφράζουν τόσο την ελπίδα, όσο και την εκτίμηση πως η παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην αυριανή διάσκεψη παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στο σενάριο που η διάσκεψη δεν θα γίνει στο ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή των αρχηγών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Η κίνηση Γιούνκερ

Ως κίνηση ματ χαρακτηρίζεται από πολιτικούς κύκλους η κίνηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς την Τουρκία αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, να ξεκαθαρίσει από νωρίς πως ασχέτως της τελικής σύνθεσης ο ίδιος θα εκπροσωπήσει την Ε.Ε. Μάλιστα πηγές από την Ε.Ε διέρρεαν πως η Ε.Ε δεν θα έχει ρόλο παρατηρητή, αλλά θα έχει λόγο και ρόλο και θα προσπαθήσει να επιβάλει στη διάσκεψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως όλα δείχνουν, η όλη συζήτηση για τον «καθοριστικό» ρόλο της Ε.Ε στη διάσκεψη, έκανε και τον γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες να σπεύσει να επισημοποιήσει την παρουσία του στην εν λόγω διάσκεψη, η οποία μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν αμφίβολη.

Σε δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της Ε.Ε θα είναι ειδικού παρατηρητή και θα υποβοηθά. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτή η τοποθέτηση του κ. Έιντε ως προς το ρόλο της ΕΕ τη 12η του μήνα, ήταν τέτοια ώστε να μην προκληθεί αντίδραση από την Τουρκία ενώ επισημάνθηκε από τις ίδιες πηγές πως η παρουσία του κ. Γιούνκερ και της κ. Μονγκερίνι θα λάβει χώρα μέσω παρεμβάσεων.

Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους η κίνηση Γιούνκερ προκαλεί νέα δεδομένα, καθώς ο ίδιος έδειξε προθέσεις, το κυπριακό να λάβει ευρωτουρκικές διαστάσεις και να ξεπεράσει την ελληνοτουρκική διαφορά που τείνει να παρουσιάσει πως έχει το κυπριακό από την Τουρκία.

Πηγές από τον ΔΗΣΥ εκτιμούν πως η Κομισιόν θα θέλει για μία σωρεία λόγων να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην επικείμενη διάσκεψη. Πρώτα και κύρια όπως εκτιμούν εξαιτίας και της κρίσης στην οποία έχει διέλθει η Ε.Ε τόσο εξαιτίας της αδυναμίας της να διαδραματίσει ρόλο, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα ζητήματα οικονομίας, βλέπει αυτή τη διάσκεψη ως πρόσφορο έδαφος για να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στη διεθνή σκακιέρα. Πέραν όμως αυτού, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, θεωρούν πως ο «καθοριστικός ρόλος» του Γιούνκερ και η επιμονή του στο ευρωπαϊκό κεκτημένο θα είναι το «δώρο» του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τόσο εξατίας της στάσης που κράτησαν το 2013 με το κούρεμα αλλά και εξαιτίας της στήριξης που δέχτηκε από το κυβερνών κόμμα για να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Πάντως πηγές από άλλα κόμματα, βλέπουν μεν θετικά την παρουσία της Ε.Ε, ωστόσο υπενθυμίζουν τον ρόλο που διετέλεσε η Ε.Ε επί κουρέματος και σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση