ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι από τη διαρροή του Ε/κ χάρτη

Ορκίζονταν τα μέλη του Εθνικού πως δεν θα γίνει καμία διαρροή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H ζημιά που ενδεχομένως να προκαλέσει η διαρροή του χάρτη είναι δυνητικά μεγάλη, τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης είναι αυτή που πιθανώς να προκύψει από τη διαρροή του χάρτη που αναμένεται να καταθέσει η ε/κ πλευρά το απόγευμα. Και ενώ υπήρχε έντονη δημοσιογραφική παραφιλολογία για το ορθόν ή όχι της μετάδοσης τοπωνυμίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις που έκανε κυρίως γύρω από το θέμα των διαρροών και με αφορμή αυτές, ζήτησε από όλους υπευθυνότητα. Ποια όμως είναι η ζημιά αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τονίζεται πως ακριβώς ελέω των διαρροών, αν δεν θέλουν οι Τ/κ να δώσουν χάρτη, ίσως εκμεταλλευτούν τα όσα προέκυψαν και να μην προχωρήσουν. Υπενυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει ήδη παραλάβει δύο επιστολές από τα Κατεχόμενα με τις οποίες του ζητούν να μην παραδώσει χάρτη, αν δεν «πάρει» την εκ περιτροπής Προεδρία. Αυτό, σύμφωνα με ε/κ πηγές, είναι απομακρυσμένο ενδεχόμενο, ωστόσο «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, λένε αρμόδιες πηγές, για τη διαρροή», όπως τονίζεται. Είναι, λοιπόν, δεδομένο πως η ε/κ πλευρά έχει επιλέξει τον χάρτη που θα παρουσιάσει, αλλά της παρουσίασης, το βράδυ θα προηγηθεί συζήτηση με την τ/κ πλευρά, και όχι απλή παραλαβή ενός χάρτη. Η ζημιά προκαλείται, αν παρθεί ο χάρτης της ε/κ πλευράς από τους Τ/κ με τους τελευταίους να ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι «ικανοποιήθηκε το 90% των όσων θέλουν οι Ε/κ πάνω στο περιουσιακό».

Αυτό σημειώνεται περίπου είναι το ποσοστό του χάρτη της ε/κ πλευράς που έχει αποκαλυφθεί ήδη, οπότε και γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της διαρροής. Με αυτό τον τρόπο, το πρόβλημα μετατοπίζεται στην ε/κ πλευρά γιατί όπως προκύπτει, οι τ/κ δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει τον τελικό, δικό τους χάρτη, και τώρα γνωρίζοντας μεγάλο μέρος των όσων έχει προετοιμάσει η ε/κ πλευρά μπορούν να προετοιμαστούν ανάλογα.

Ορκίζονταν τα μέλη του εθνικού πως δεν θα υπάρξει διαρροή

Εφόσον, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή έγινε, όπως και αυτή του εγγράφου με τα σημεία διαφωνίας και συμφωνίας στο περιουσιακό, από τα μέλη του Εθνικού είναι σημαντικό το πώς θα αντιδράσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια. Είχε ήδη γνωστοποιήσει πως δεν είναι καλές υπηρεσίες τα όσα συμβαίνουν και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» όταν γινόταν από τον εκπρόσωπο του κτηματολογίου η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών  «ορκίζονταν πως δεν πρόκειται να υπάρξει διαρροή».

Οι ενδείξεις, πάντως, είναι πως τελικά ο Ακιντζί θα παραδώσει χάρτη και αφού γίνει αυτό θα τύχει περίπου μιας ώρας επεξεργασίας από την ε/κ πλευρά, εφόσον τόσο περίπου υπολογίζεται να χρειαστεί. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν πως «δεν θα τσεκάρουμε τη Μόρφου πρώτα αλλά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν».

Αυτό ήταν και το πρώτο κριτήριο για το εδαφικό, από την ε/κ πλευρά και στο Μον Πελερέν. Η συζήτηση, όπως προκύπτει, θα πάει και στη Μόρφου και στην ακτογραμμή κατόπιν, εφόσον υπάρχουν 8 κριτήρια τα οποία ενδιαφέρουν την ε/κ πλευρά.

Η συζήτηση για τους χάρτες αναμένεται να είναι μακρά, εφόσον θα ξεκινήσει περίπου στις 7 τοπική ώρα Γενεύης και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Τονίζεται, πάντως, πως αν βγει η νύχτα και δεν δοθούν χάρτες, δεν θα υπάρξει διάσκεψη για ασφάλεια και εγγυήσεις αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση