ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιος έκανε τις διαρροές στη Γενεύη

Μείζον ζήτημα που ξεχείλισε το ποτήρι η διαρροή για τον ε/κ χάρτη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε μείζον ζήτημα για την ε/κ πλευρά έχουν εξελιχθεί δύο σοβαρές διαρροές που έγιναν στη Γενεύη, η πρώτη την περασμένη Δευτέρα και η δεύτερη αμέσως μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης για το πώς θα κινηθεί η δίκη μας πλευρά, όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανοίξουν οι χάρτες. Δύο περιστατικά που μετατόπισαν το ενδιαφέρον των συνομιλιών αλλά και ειδικά στην περίπτωση του χάρτη με το εδαφικό αποκάλυψαν εκ των προτέρων το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ε/κ πλευράς. Πέρα όμως από τις διαρροές, σημείο που έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι η αντίδραση των πολιτικών αρχηγών, αφού και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη περίπτωση δαχτυλοδείχνονται ως εν δυνάμει «δράστες».

Ο Χριστοδουλίδης έδειξε το Εθνικό

Ειδικά για το δεύτερο περιστατικό, τη διαρροή του ε/κ χάρτη επτά ώρες πριν αυτός κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου άφηνε πολύ σοβαρές αιχμές για κάποιον ή κάποιους από τους παρευρισκόμενους στην ενημέρωση για τις επιλογές της πλευράς μας στο εδαφικό. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδειξε ξεκάθαρα προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη διαρροή λέγοντας επί λέξει. «Οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα...». Ο κ. Χριστοδουλίδης διατύπωσε όμως και σκληρούς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για ανεύθυνη συμπεριφορά και κάποιους «που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες.»

Με το καλημέρα διαρροή


Με το που πάτησαν το πόδι τους στη Γενεύη άπαντες από ε/κ πλευράς, εμφανίσθηκε το πρώτο περιστατικό διαρροής. Ένα έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού. Η δημοσιοποίηση του εγγράφου αποτέλεσε σημείο δημόσιας προστριβής στο εσωτερικό τη στιγμή που οι συνομιλίες είχαν εισέλθει στην κρισιμότερη φάση τους. Παρά ταύτα στη Γενεύη η πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών φρόντισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους καταδικάζοντας δημόσια τη διαρροή.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αντέδρασε εντονότατα στη διαρροή του εγγράφου. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται τις κρίσιμες αυτές στιγμές και την αγωνία του λαού μας για μια θετική κατάληξη, «προκειμένου να παίζει παιχνίδια δημοσιότητας ούτε και προσφέρουν θετική υπηρεσία όσοι επιλέγουν να κάνουν επίδειξη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαστρεβλώνοντας θέσεις με βάναυσο τρόπο».

Άντρος Κυπριανού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος επίσης άφησε να εννοηθεί ότι η διαρροή έγινε μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο. «Τέτοιου είδους ενέργειες υποσκάπτουν πρωτίστως τη διαπραγματευτική μας ικανότητα και προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις μας με διεθνείς οργανισμούς. Μας προσβάλλει ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι κάποιοι ανακηρύσσουν εαυτούς ως υπερπατριώτες και εμάς τους υπόλοιπους ως υποχωρητικούς.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε λανθασμένη την ενέργεια διαρροής, ωστόσο, επεσήμανε πως η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρωθεί στα επουσιώδη. Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως οι στιγμές είναι κρίσιμες και η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στα σημαντικά και όχι να αποπροσανατολιστεί στα ασήμαντα.

Γιώργος Λιλλήκας


Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ήταν και αυτός ιδιαίτερα έντονος, «Για πρώτη φορά ο κ. Αναστασιάδης μάς έδωσε έγγραφο και έκανε προσπάθεια για διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Κάτι το οποίο επίμονα απαιτούσαμε για δύο χρόνια και προσκρούαμε στην άρνηση του Προέδρου. Η χθεσινή διαρροή ενισχύει εκείνους που θέλουν ο Πρόεδρος να διαπραγματεύεται χωρίς διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί και ότι ο Πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια διαβούλευσης που εγκαινίασε στη Γενεύη έστω και αργοπορημένα»

Γιώργος Περδίκης

Ο πρόεδρος των Οικολόγων αντέδρασε στη διαρροή τόσο μέσω twitter όσο και μέσω ΚΥΠΕ. Καταδίκασε τη διαρροή, τη χαρακτήρισε ύποπτη, αφήνοντας να εννοηθεί πως προήλθε από αλλού.

Η αντίδραση του Αναστασιάδη

Ωστόσο, παρά την δημόσια καταδίκη της διαρροής στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας προκλήθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Γιώργου Περδίκη και του Προέδρου Αναστασιάδη. Όπως μεταδόθηκε από τη Γενεύη ο πρόεδρος των Οικολόγων αντέδρασε εντονότατα όταν ένιωσε ότι θεωρείται ύποπτος πέταξε το διαβατήριό του και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον στείλει στην Κύπρο.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο μόνος αρχηγός ο οποίος δεν αντέδρασε στη διαρροή του εγγράφου που είχε ως αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εμφανίσθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη μεσημεριανή έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη διαρροή επί του χάρτη της ε/κ πλευράς. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: Έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί με όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό μας με "εποικοδομητικές ασάφειες", απαντώντας έτσι στον Νίκο Χριστοδουλίδη που προηγουμένως είχε απευθύνει έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον στόχο για επανένωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση