ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζόνσον: Εφικτή η λύση με «ανοιχτό μυαλό και ευελιξία»

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα εκπορσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Διάσκεψη

ΚΥΠΕ

Δήλωση στήριξης των συνομιλιών της Γενεύης και αισιοδοξίας για λύση εφόσον επιδειχθεί ευελιξία έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον λίγες ώρες πριν μεταβεί στη διάσκεψη για την Κύπρο στην ελβετική πόλη.

«Χαιρετίζω το συνεχιζόμενο θάρρος και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές. Οι συνομιλίες στη Γενεύη επί της λύσης του Κυπριακού προσφέρουν σε αμφότερες τις πλευρές μία μοναδική ευκαιρία να βρουν μία λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», δήλωσε ο κ Τζόνσον.

«Ελπίζω ότι όλοι εκείνοι που εμπλέκονται θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με μία αίσθηση ανοικτού μυαλού και ευελιξίας. Πιστεύω ότι αν προσεγγιστεί υπ’ αυτό το φως, μία λύση είναι εφικτή για να φέρει διαρκή ειρήνη στην Κύπρο», κατέληξε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής ευκαιρίας για λύση» 

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα απαιτηθεί δημιουργικότητα και ευελιξία από όλες τις πλευρές η κυρία Μέϊ πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για να υποστηρίξει όπως μπορεί τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διάσκεψη της Γενεύης.

Στη Γενεύη μεταβαίνει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σερ Άλαν Ντάνκαν ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο έδωσε προς φιλοκύπριους βουλευτές τη διαβεβαίωση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να στηρίξει τις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού.

Τις ερωτήσεις τους και τις παραινέσεις τους προς τον σερ Άλαν για ουσιαστική στήριξη της διαδικασίας από τη βρετανική πλευρά διατύπωσαν οι βουλευτές Μάθιου Όφορντ, Ντέιβιντ Μπάροους, Τερέζα Βίλιερς, Σέριλ Μάρεϊ και σερ Ρότζερ Γκέιλ, γνωστή για την πολυετή φιλοκυπριακή τους δράση.

Οι βουλευτές συζήτησαν με τον Υπουργό Ευρώπης τα εκκρεμή θέματα και τις διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών όπως έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή, στα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης, ενώ όλοι τους συμφώνησαν με την εκτίμηση του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ότι βρισκόμαστε ενώπιον «ιστορικής ευκαιρίας» για επανένωση της Κύπρου.

Επισήμαναν ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να βρίσκει τη χρυσή τομή που θα πείσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να την εγκρίνουν στα αντίστοιχα δημοψηφίσματα.

Ο σερ Άλαν ενημέρωσε τους πέντε βουλευτές των Συντηρητικών ότι τον ίδιο και τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα υποστηρίζουν στη Γενεύη 20 κρατικοί λειτουργοί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X