ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με διχασμένο το Εθνικό ξεκινά η διάσκεψη

Κακό το κλίμα μετά τις διαρροές και την κατάθεση χαρτών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε ένα άσχημο κλίμα στο εσωτερικό πραγματοποιείται η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται πλήρως διασπασμένο και διχασμένο, μετά τις διαρροές, την ξεκάθαρη στοχοποίηση των πολιτικών αρχηγών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αλλά και την κατάθεση χαρτών. Ήδη οι πολιτικοί αρχηγοί του Ενδιάμεσου πλην του Γιώργου Λιλλήκα αρνούνται να παρευρεθούν στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνθεση της διάσκεψης.

Πυρίτιδα στο ήδη άσχημο κλίμα έβαλε και η απόφαση της Ελένης Θεοχάρους να αποχωρήσει από την Γενεύη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα διαμείβονται. Παρά τις διαφωνίες, οι υπόλοιποι αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου δεν φαίνεται να αποχωρούν.

Η αποχώρηση της Ελένης

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους έχει ήδη βγάλει εισιτήριο για επιστροφή της στην Κύπρο, όπου και αναμένεται να φτάσει στις 6 το απόγευμα. Όπως ενημερώνεται η «Κ», η Ελένη Θεοχάρους επέλεξε να αποχωρήσει για πολιτικούς λόγους. Η ίδια διαφωνεί με την όλη διαδικασία κατάθεσης χαρτών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης που έχουν καταθέσει οι Τ/κ ξεφεύγει κατά πολύ από τα συμφωνηθέντα στο Μον Πελερέν.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του περίγυρού της η ίδια δεν θέλει να είναι συνυπεύθυνη σε μία διαδικασία για την οποία διαφωνεί πλήρως και δε μπορεί πλέον να την αλλάξει. Πέραν αυτού, στην απόφασή της συνέβαλε και η στοχοποίηση των πολιτικών αρχηγών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τι διαρροές των τελευταίων ημερών.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΔΗΚΟ

Πολλές διαφωνίες εκφράζονται και από το περιβάλλον του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε χθεσινό tweet του ανταπάντησε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τις ευθείες βολές του προς του πολιτικούς αρχηγούς για τις διαρροές. «Έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί με όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό μας με "εποικοδομητικές ασάφειες"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Στην αποστολή του ΔΗΚΟ επικρατεί έντονη δυσφορία για το θέμα των διαρροών ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν δυνατόν η διαρροή να προέρχεται από το Εθνικό Συμβούλιο καθώς παρουσιάστηκε σε μία διαφάνεια, για λίγα λεπτά.

Στο ΔΗΚΟ εξακολουθούν να επικρατούν διαφωνίες γι την όλη διαδικασία και ιδιαίτερα για τη μορφή της διάσκεψης που όπως αναφέρουν πρόκειται για πενταμερή. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΔΗΚΟ δεν θα παρευρεθεί στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στη διαδικασία και όχι να λαμβάνουμε μέρος σε τελετουργικά» αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: "η απόκρυψη χαρτών από τους Ε//κ και Τ/κ αποτελει συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού".

Και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εκφράζει έντονες διαφωνίες για το αποτέλεσμα της κατάθεσης των χαρτών. Αν και δεν αποχωρεί από τη Γενεύη ούτε ο ίδιος παρευρίσκεται στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών καθώς διαφωνεί με τη σύνθεση της διάσκεψης.

Διαφοροποιείται ο Λιλλήκας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ήταν ο μόνος από τον ενδιάμεσο χώρο που υπήρξε ιδιαίτερα έντονος κατά των διαρροών, καταδεικνύοντας κατά την εκεί παρουσία του μία σαφή διαφορά του ιδίου από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς του ενδιάμεσου χώρου. Ο Γιώργος Λιλλήκας αν και εκφράζει διαφωνίες για τον χάρτη, και τη σύνθεση της διάσκεψης δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Γενεύη και θα παρευρεθεί στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανάρτηση στο twitter του επεσήμανε το εξής: «Ο Ακκιντζή παρουσίασε ένα απαράδεκτο χάρτη. Ας μην πανηγυρίζουμε γι αυτό. Με τέτοια μυαλό δεν έχει λόγο να συναινέσει σε κάτι καλύτερο. Έλεος». Όπως αναφέρουν από το στενό περιβάλλον του κ. Λιλλήκα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας θα εκφράσει τις διαφωνίες του όταν και όπου πρέπει και όσο θα βρίσκεται εκεί θα συμπεριφερθεί υπεύθυνα.

"Ως Συμμαχία Πολιτών, παρά τις διαφωνίες μας με την πολιτική του κ. Αναστασιάδη, αποφασίσαμε να τον συνοδεύσουμε (ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου) στη Διάσκεψη της Γενεύης. Εκφράσαμε την κριτική μας για τη σύγκληση και τη σύνθεση της Διάσκεψης.
Ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες στη Γενεύη αποφασίσαμε ότι με υπευθυνότητα θα καταθέτουμε τις διαφωνίες μας αλλά και τις προτάσεις μας μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο, εκεί και όπου ο Πρόεδρος το επιζητά.
Την δημόσια εκτίμηση μας γι αυτή τη φάση του Κυπριακού όπως και την κριτική μας για λάθη επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, θα την κάνουμε μετά το τέλος της Διάσκεψης" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία αρνείται σε αυτή τη διαδικασία να ακολουθήσει τον ενδιάμεσο χώρο.

Ο Γιώργος Περδίκης, υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές των ημερών καθώς πολλοί φωτογράφισαν τον ίδιο για τις διαρροές. Μετά και από τις επεισοδιακές σκηνές στο Εθνικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου πέταξε το διαβατήριό του, ο ίδιος εκφράζει τις διαφωνίες του πλέον μέσω twitter, κάνοντας λόγο για μεγάλες υποχωρήσεις. Ο κ. Περδίκης δεν θα αποχωρήσει από τη Γενεύη ωστόσο δεν παρευρίσκεται στη δεξίωση εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνθεση της διάσκεψης.

 Κοινή ανακοίνωση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Οικολόγων για τις διαφωνίες τους

Μετά από τη χθεσινή, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων εδώ στη Γενεύη, ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δηλώνουν από κοινού τα ακόλουθα:

Η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), αναίρεσε μια πάγια ομόφωνη θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, η οποία έθετε ως όρο για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμμετοχή σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή του κατοχικού ηγέτη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως επιπρόσθετες προϋποθέσεις για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμφωνία στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών και τη συμφωνία ή την ακτίνα συμφωνίας σε όλες τις άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Δυστυχώς, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), διαπιστώνεται από όλους ότι καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε. Πιο συγκεκριμένα:

1.Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να μετάσχει στην Διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ, την ίδια ώρα, η συμμετοχή σε αυτήν του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
2.Δεν υπάρχει συμφωνία ή έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ, επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία ως προϋπόθεση για την οριστική αποδοχή των συγκλίσεων στη Διακυβέρνηση.
3.Δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό ενώ, παράλληλα, φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν από τους δύο ηγέτες. Η απόκρυψη χαρτών από το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής τους και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.
4.Ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης για την Κύπρο των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτά πρέπει να είναι και τα μόνα θέματα στην ατζέντα της Διάσκεψης για την Κύπρο.


Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο. Ως εκ τούτου δεν θα παραστούμε στη σημερινή δεξίωση η οποία αποτελεί μέρος της Διάσκεψης με την οποία διαφωνούμε.

Επιπρόσθετα, προτείνουμε τη συνολική επαναξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, με δεδομένες τις τουρκικές προθέσεις και θέσεις όπως αυτές καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο αλλά και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Η αινιγματική Μελάνια Τραμπ είναι η νέα Νταϊάνα;

«Πιστευω οτι ο Προεδρος ΤΡΑΜΠ ειναι ανθρωπος ειλικρινης, δεν κρυβεται πισω απο πολιτικες ρητορειες, ειναι ...»
Στελιος Χριστοδουλιδης  |  15:09

Η αινιγματική Μελάνια Τραμπ είναι η νέα Νταϊάνα;

«Πιστευω οτι η Μελανια Τραμπ με την βοηθεια ειδικων θα εξελιχθει σε προτυπο Πρωτης Κυριας γιατι εχει ...»
Στελιος Χριστοδουλιδης  |  14:56

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση