ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποχώρηση του στρατού από τα κατεχόμενα αλά ΕΣΣΔ

Έντονη η συζήτηση ανάμεσα στις εγγυήτριες, μετά την ορκωμοσία Τραμπ η συνάντηση των ΥΠΕΞ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέσα στα πλαίσια συζήτησης για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη Γενεύη, υπάρχει το δεδομένο ότι πέφτουν στο τραπέζι πολλές ιδέες στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων. Διπλωματικές πηγές τόνισαν πως η δουλειά που γίνεται παρασκηνιακά, στη Γενεύη, είναι σημαντική και οι συναντήσεις επαναλαμβανόμενες. Καίρια κρίνεται και η εμπλοκή της Ελλάδας στην όλη συζήτηση εφόσον μαζί με την Τουρκία αποτελούν το δίπολο εκείνο με τις αντίθετες απόψεις. Νοουμένου ότι η Βρετανία έχει ρόλο υποβοηθητικό, όπως δήλωσε και ο ΥΠΕΞ κ. Τζόνσον και η ΕΕ ρόλο παρατηρητή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών, προέκυψε καταρχήν ή καλύτερα επιβεβαιώθηκε η Γενεύη ως ανοιχτού τέλους. Αναμένεται ως εκ τούτου μετά τη δεύτερη πράξη της Διάσκεψης το απόγευμα, να εκπονηθεί ανακοινωθέν για την Κύπρο, το συμφωνήθηκε στη συνάντηση εγγυητριών με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Γκουτιέρες, που θα κάνει αναφορά σε πρόοδο. Είναι σαφές από αρμόδιες πηγές πως εφόσον η Κύπρος δεν συμμετείχε, δεν είχε γνώση μέχρι και να λάβει ενημέρωση, του τι είχε προηγηθεί. Τονίζεται σε όλους τους τόνους πως ήταν πρόταση της Ελλάδας αυτή η ανακοίνωση για πρόοδο, ώστε ακριβώς να υπάρξει και συνέχεια και μετά τη Γενεύη.

Γεγονός το οποίο συνάδει με εκείνο που ε/κ πηγές τόνισαν νωρίτερα πως το «φορματ» που φαίνεται ως το επικρατέστερο για το κυπριακό, είναι εκείνο που οδήγησε στο λεγόμενο «Iran Deal». Τότε είχαν λάβει χώρα εφτά συναντήσεις στη Γενεύη ώστε να υπάρξει κατάληξη, συναντήσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσαν ομάδες οι οποίες επεξεργάζονταν διαρκώς τα θεματα. Η συνέχεια δίνεται σύμφωνα με πηγές 23 του μήνα με τη συνάντηση των ΥΠΕΞ για το κυπριακό, με τις ίδιες πληροφορίες να παραπέμπουν στα ΗΕ για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο η ημερομηνία υπήρξε και αυτή αντικείμενο αντιπαράθεσης εφόσον μεσολαβεί η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Η αποχώρηση των Σοβιετικών ως ένα μοντέλο

Στο γεύμα ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις, ήταν πιο έντονη η συζήτηση, με εγγυήτριες, και εκεί προέκυψε αυτή η πρόταση. Η Ελλάδα κάνει, λένε πηγές, συμφωνίες εκεί που βρίσκεται. Η κυπριακή πλευρά θα ενημερωθεί αρμοδίως για πιο λεπτομερή ζητήματα, πράγμα και το οποίο έγινε μετα το πέρας των δηλώσεων Κοτζιά. «Δεν υπήρχε σύγκλιση στη συζήτηση με εγγυήτριες, η συζήτηση με ΗΕ ήταν καλή», τονίζεται από πηγές που πρόσθεσαν πως δεν υπάρχει σχέδιο από ΕΕ και ότι αυτή είναι ενεργός παρατηρητής.

Ως προς την αποχωρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς τόνισε πως ανάμεσα στα όσα έχουν προταθεί με άξονα την αποχώρηση είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα υπό τον ΟΑΣΕ που θα κάνει καταγραφή, στρατιώτες, εξοπλισμός κτλ, των τουρκικών στρατευμάτων. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονιστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό. Όπως λένε πληροφορίες της «Κ» μελετήθηκαν από αρμόδια όργανα στην Ελλάδα, όλες οι συμφωνίες που έχουν γίνει, ιστορικά, και αφορούν αποχώρηση στρατευμάτων.

Η πιο καλή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συμφωνία, ήταν εκείνη που αφορούσε την αποχώρηση των Σοβιετικών από τη Γερμανία το 1944. Έφερε την ονομασία, που διπλωματικές πηγές τη βρίσκουν εξόχως ενδιαφέρουσα, ως συμφωνία προσωρινής στάθμευσης. Την ίδια ώρα όμως μένει να διαφανεί ποιο νομικό status είχε η συμφωνία αυτή, κάτι που διπλωματικές πηγές δεν θέλησαν να εξηγήσουν για την ώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση