ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της

«Αθήνα και ε/κ πλευρά πρέπει να σοβαρευτούν μια ώρα αρχύτερα»

Η Τουρκία επιμένει για την διαιώνιση του συστήματος των εγγυήσεων όπως δείχνει και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην «Κ». Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίζεται ότι «στην Κύπρο επικρατεί κλίμα ειρήνης εδώ και 42 χρόνια χάρη στον τουρκικό στρατό». Μέσα στα πλαίσια αυτής της λογικής, ο κ. Τσαβούσογλου αποκλείει ένα «ευρωπαϊκό» μοντέλο ασφάλειας για την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης στέλνει το δικό του, ιδιαίτερο μήνυμα στην Λευκωσία και στην Αθήνα. Ο Τουγρούλ Τουρκκές ισχυρίζεται ότι η Αθήνα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί σε αδιέξοδο στις συνομιλίες. Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης.

Αναλύοντας τα προαναφερθέντα προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Ποιος είναι ο τελικός στόχος της Άγκυρας για την Κύπρο; Συμβιβαστική λύση με βάση τις επισημάνσεις των Αθηνών και της ε/κ ηγεσίας ή επιμονή στις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται από μια πολύ καλά ενημερωμένη τουρκική πηγή της Κ για θέματα διπλωματίας. Η πηγή μας τονίζει: «Αθήνα και ε/κ πλευρά πρέπει να σοβαρευτούν μια ώρα αρχύτερα. Σε μια περίοδο που επικρατεί ένταση και χάος στην περιοχή μας δεν είναι δυνατόν να παίξουμε με θέματα ασφαλείας».

Με λίγα λόγια, η Άγκυρα τάσσεται με επιμονή και πείσμα υπέρ της παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί, δίχως να απορρίπτει το ενδεχόμενο της σταδιακής μείωσης του αριθμού των στρατευμάτων ή την αναθεώρηση του συστήματος των εγγυήσεων στο μέλλον. Το τελευταίο σημείο το επισημαίνει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος σε νέα δήλωση του αναφέρει ότι οι δυο πλευρές χρειάζονται χρόνο για να οικοδομήσουν γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς λάμβαναν χώρα άκρως σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, το τουρκικό Υπουργό Εξωτερικών και οι πολιτικοί κύκλοι της Άγκυρας άνοιγαν το κεφάλαιο των νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, που σύμφωνα με την τουρκική γραμμή δεν μπορούν να κατοικηθούν ή να εξοπλιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση