ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Η διάσκεψη συνεχίζεται

Όλες οι εξελίξεις μετά το τέλος της Διάσκεψης για το Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Γενεύη επανέρχεται ξανά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την απόφαση η οποία ανακοινώθηκε μεσάνυχτα διά στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και ανακοινώθηκε λίγο αργότερα στο κείμενο των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 18 Ιανουαρίου, οι συμμετέχοντες της διάσκεψης επιστρέφουν στην Ελβετία σε τεχνοκρατικό επίπεδο για ασφάλεια και εγγυήσεις, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Μετά τη μαραθώνια διαδικασία διάρκειας πέντε ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε το μεσημέρι διάσκεψη Τύπου προς ενημέρωση των τεκταινόμενων στις διαπραγματεύσεις.

Η «Κ» και οι απεσταλμένοι της στη Γενεύη Μιχάλης Τσικαλάς και Νίκος Στέλγια, μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις.

16.20 Ακιντζί: Η διάσκεψη συνεχίζεται.

Αφήνει να εννοηθεί ότι πλέον υπάρχει ένα χρονοδιογράμμα. «Εμείς δεν επελέξαμε την 18 Ιανουαρίου. Αφήνει να εννοηθεί ότι η ε/κ πλευρά και η Αθήνα ήταν αυτοί που ήθελαν διακοπή» αναφέρει και υπογραμμίζει την ευθυγράμμιση Τουρκίας-Βρετανίας. Επαναλαμβάνει ότι έστειλε επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ για την ε/κ χάρτη και ότι υπάρχουν ανοιχτά κεφάλαια για τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια. «Η Ελλάδα είναι αυτή που ζήτησε διακοπή»

14:47: Απάντηση Κοτζιά προς Ερντογάν: Εμείς είμαστε εδώ αυτοί το έβαλαν στα πόδια, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν 

14:47 Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν οι Κύπριοι μπορούν να βρουν λύση.

14:40 Προτιμώ να  λέω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία κάποιοι λένε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία λύσης και καταλαβαίνω το γιατί, αλλά εγώ προτιμώ να λέω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία.

14:39 Έιντε: Έχει συζητηθεί εδώ και σε κάθε άλλη συζήτηση η εκ περιτροπής προεδρία αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

14:37 Έιντε: Η βρετανία έχει ισχυρή εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης στο Κυπριακό. Η Κύπρος είναι μια χώρα που έχει πολύ στενές σχέσεις με την Βρετανία. Δεν έχει γίνει πρόταση για παραμονή των Βρετανικών Βάσεων.

14:33 Αυτό που έχουμε ανταλλάξει είναι ιδέες και απόψεις δεν θα αναφερθώ σε αυτές ως προτάσεις γιατί για μένα αυτό είναι πιο δομημένη. Θα ήθλε ανα τονίσω ότι αυτό είναι φυσικό. Οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις είχαν αγεφύρωτο χάσμα. Έχουμε καλές ιδέες, τις οποίες θα συγκεκριμενοποιήσουμε σε επίπεδο τεχνοκρατών. 

14:30 Σε απάντηση του για το τι προκάλεσε την αντίδραση Ερντογάν, ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν κλειστή, ωστόσο σημείωσε ότι δεν την προκάλεσε η διαφωνία Γιούνκερ-Τσαβούσογλου 

14:28 Είπα ότι η συμμετοχή θα είναι στο μεγαλύτερο ή δευτερο υψηλότερο επίπεδο και η συμμετοχή ήταν σε Υπουργούς Εξωτερικών, που είναι το δευτερο υψηλότερο επίπεδο και αυτό έχει γίνει. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο μας πολύ πιο αποτελεσματικά.

14:26 Έχουν κάνει σοβαρούς υπολογισμούς των χαρτών και κατέληξαν ότι οι χάρτες ήταν στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί. Από δω και πέρα αν επιτύχουν όλα είναι το τέλος της διαδικασίας. Όλα υπό την ορόφή της Διάσκεψης της Κύπρου. Η ημερήσια διάταξη δεν έχει αποφασιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

14:18 Το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων είναι περιπλοκο και συναισθηματικό αλλά δεν υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα. Υπάρχει το ερώτημα τι συμβαίνει στη συνθήκη του 1960. Υπάρχει η βούληση να εξετάσουμε το κάτι άλλο αλλά η επιλογή πρέπει να είναι κάτι κοινά αποδεκτό, αν αποτύχουμε θα παραμείνουν οι συνθήκες του 1960. Θα θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό και αυτοί που θέλουν να αλλάξει μπαίνουν σε διάλογο. Κάποτε παραγνωρίζουμε τα άλλα ζητήματα στη διαδικασία. Αν η ομάδα εργασίας δεν καταλήξει σε χάρτη τότε θα πρέπει να γίνει καλύτερη ομάδα εργασίας. 

14:17 Ηταν ένα λογικό αποτέλεσμα και χρειάζεται να προετοιμάσουμε τη δουλειά, είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται αδιάκοπα χωρίς διάλειιμμα. Υπήρχε κοινή απόφαση ότι αυτός ήταν ο τρόπος να διεξαχθεί, μερικές αντιπροσωπείες ήθελαν να ξεκινήσει από σήμερα. Είναι συνεχής διαδικασία και η διάσκεψη είναι ανοιχτή και έχουμε τη φιλοδοξία να κλείσουμε σε λογικό χρονικό διάστημα.

14:16 Δεν θα πω πολλά σε σχέση με τις δηλώσεις Ερντογάν γιατί είμαστε σε διάλογο με την Τουρκία, αυτό που περικλείει τις συζητήσεις για τη μορφή της ασφάλειας, μπορεί να προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η διαδικασία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

14:02 Έσπεν Μπαρθ Έιντε: Οι τελευταίες μέρες ήταν πολύ αποφασιστικές για το κυπριακό.  Πολύ καλές ομιλίες με μήνυμα ελπίδας ότι μπορεί να επιλυθεί και για μια ομόσπονδη Κύπρο και ένα μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα πήγαμε σε γεύμα εργασίας όπου πήγαμε στην ουσία ήταν μια ειλικρινής ανταλλαγή, υπάρχουν δύσκολα θέματα αλλά βούληση να τα ξεπεράσουμε.

Ιστορικό γεγονός ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις παρακάθισαν με τον γγ των ΗΕ. Επανήλθαμε το απόγευμα και το βράδυ και το αποτέλεσμα είναι η διάσκεψη να συνεχιστεί. Το επόμενο βήμα είναι η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε επίπεδο τεχνοκρατών. Επίτηδες δεν έχουμε ημερομηνία, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα, ίσως και αυτό το μήνα. Η διάσκεψη ήταν επιτυχής θα συνεχιστεί. Θα ακολουθήσει ακόμα υψηλότερο επίπεδο όταν ωριμάσει ο χρόνος.

Είναι σημαντικό ότι τα πέντε κεφάλαια αφορούν κεφάλαια που συζητούνται μόνο μεταξύ των ηγετών και είμαστε κοντά σε κατάληξη. Είμαστε ευτυχείς για το που βρισκόμαστε τώρα. Η συνάντηση που θα αρχίσει την Τετάρτη που θα συγκεκριμενοποιήσει τα ζητήματα. Η αίσθηση της ασφάλειας που οι Κύπριοι χρειαζονται να νιώθουν δεν έχει σχέση μόνο σε στρατιωτικής φύσεως ζητήματα.

Eίναι σημαντικό οι άνθρωποι να πιστεύουν στην ασφάλεια, το δεύτερο επίπεδο αφορά το δικαστικό ζήτημα και την αστυνομία, βασικό όργανο διατήρησης της τάξης. Θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο η πρόσφατη έρευνα για ποιο πράγμα ανησυχούν οι Κύπριοι. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα γεγονότα δεν έχουν ξανασυμβεί. Υπήρξαν μακρές διαπραγματεύσεις μισού αιώνα που προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Το γεγονός ότι ετοιμάζουμε δομημένη συζήτηση είναι κάτι καινούργιο, χάρη στις ηγετικές ικανότητες των δύο ηγετών, και την στήριξη των άλλων συμμετεχόντων και της ΕΕ. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο.

Είναι καλό να αξιοποιήσουμε αυτές τις μέρες όσο πιο εποικοδομητικά γίνεται. Είναι δυνατό αλλά είναι δύσκολο.

13:55 Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το μομέντουμ ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε ανάρτηση του στο Twitter.

13:40 Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Πλέον το σχέδιο Ανάν δεν ισχύει, αν θέλουμε μια λύση, αυτό είναι το μέτρο, δήλωσε από την Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά το τέλος της Διάσκεψης στη Γενεύη.

13:21 Ακολουθεί η δημοσιογραφική διάσκεψη του Έσπεν Μπαρθ Έιντε

13:17 Ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενεύη

12:45 Δηλώσεις Προέδρου Αναστασιάδη: Ειναι καλά γνωστο πως την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση με τελικούς στόχους. Να μην υπάρξει αδιέξοδο αλλα και να φανούν οι προθέσεις της Τ/κ αλλα και της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Τα αποτελέσματα της πολυμερούς επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα. Εχει σημειωθεί πρόοδος. Για πρώτη φορά απο το 1974 κατατέθηκε χάρτης που καταγράφεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντική επιστροφή κατεχόμενων εδαφών

Ακόμη κι αν δεν μας ικανοποιεί ο χάρτης ειναι η βάση για διαπραγμάτευση. Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής για Κύπρο σε υψηλό επίπεδο όπου για πρώτη φορά ενεπλακη σε διάλογο με την Κύπρο η Τουρκία για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. Η απόφαση για συνέχεια της διάσκεψης συνιστά την απαρχή διαλόγου με στόχο η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.

Η μόνη ολοκληρωμένη ενώπιον της διάσκεψης ήταν της δικής μας πλευράς. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Κοτζια για την άψογη συνεργασία. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους αρχηγούς των κομμάτων, και όλη την διαπραγματευτική ομάδα.

Δεν ειναι μόνο η πολιτική που διαμορφώνει ρόλο αλλα και τα ΜΜΕ, μεσα απο τη μετάδοση εικόνων όπως καταγράφονται, να δώσουν ελπίδα ή και το αντίστροφο, να μετατρέψουν μια προσπάθεια σε αρνητική πορεία. Ικανοποίηση για τα μεχρι στιγμής αποτελέσματα, στο τέλος θα διαφανεί αν η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση απο τις άλλες πλευρές και μέσα απο τα όσα συμφωνηθούν να βρεθεί ένα σχέδιο το οποίο θα τεθεί ενώπιον του λαού.

Στόχος παραμένει να πετύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η ανακοίνωση των ΗΕ καταγράφει την πρόθεση των συμμετεχόντων για αποτέλεσμα και οτι αναγνωρίζεται πως η ασφάλεια του ενός δεν μπορει να αποτελεί απειλή για τον αλλο, αποτελεί όρους εντολής για την ομάδα εμπειρογνωμόνων για ριζική διαφοροποίηση. 

Αναφέρομαι σε ολοκληρωμένη πρόταση γιατί αφορά όλα τα κεφαλαία. Κατά τη χθεσινή σύνοδο η κάθε πλευρά ανέφερε πως βλέπει να διαμορφώνεται το καθεστώς ασφαλείας εγγυήσεων. Η πρόταση μας αναφέρεται σε εφ όλης της ύλης θεμάτων, και για εσωτερική ασφάλεια, και της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης.

Είναι η απαρχή διαλόγου και όχι με συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε μια διάσκεψη υψηλού πολιτικού επιπέδου. Ο διάλογος θα συνεχίσει ακόμη και εκεί.

Καμία διαφορά και διάσταση απόψεων με Ελλάδα. Ειμαστε σε συνεχή διάλογο με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ. Υπήρχε σύγχυση για τη διάσκεψη των εγγυητριών και αν θα συνεχιζόταν σημερα με την παρουσία των τριών, της κυπριακής δημοκρατίας, της ΕΕ και των ΗΕ η να υπάρξει μια επιτροπή για περαιτέρω συζήτηση μεταξύ τεχνοκρατών. Ο λόγος που δεν συνέχισε επειδή ο κ. Τσαβούσογλου έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Δεδομένου οτι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και υπό τη μετεξέλιξη αν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Κι αν δεν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Μπορεί να παρέχει ασφάλεια.

Αν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στις διαπραγματεύσεις, δεν θα επεξεργαζόταν προτάσεις, να ειναι κοντά αποδεκτά τα θέματα εγγυήσεων κτλ. Δεν ειναι θέμα αν ελπίζω, ενόσω ο διάλογος μένει ζωντανός και γίνονται βήματα ελπίζω. Άλλη η ελπίδα άλλο το τελικό αποτελεσμα.

Είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες όλου του κυπριακού λαού.

Δεν συζητήσαμε την εκ περιτροπής προεδρία, παραμένει στο τραπέζι. 

Το εύρος μεταξύ 28,2% και 29 2% μπορεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια της Ε/κ πλευράς. 

Οι χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι αληθείς.

Δεν μπήκα ποτέ σε διαδικασία αντιπαράθεσης με τα πολιτικά κόμματα, η όποια κριτική ασκείται είναι καλοδεχούμενη, εναπόκειται στο λαό να κρίνει.

12:52 Η Μαλτέζικη Προεδρία της ΕΕ θεωρεί θετικό βήμα το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Τζορτζ Βέλλα.

12:17 Πληροφορίες απο ΗΕ λένε πως η επόμενη διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο ίσως να μην γίνει στη Γενεύη καθώς υπάρχουν άλλες σύνοδοι που έχουν σειρά

12:13 Tα πεδία διαφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας

Οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας δεν είναι τα μοναδικά «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεράσουν τα συμβαλλόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται –και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα– στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ.

12: 10 Με μικρή καθυστέρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη.

11:45 Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΕΕ στη Γενεύη στην ομάδα εργασίας για ασφάλεια και εγγυήσεις

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΕΕ στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη Peter Sοrensen θα συμμετέχει εκ μέρους της `Ενωσης στην ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, όπως πληροφόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η `Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φερντερίκα Μογκερίνι.

11:42 ΕΔΕΚ: Πρόσθετα οφέλη για τ/κ πλευρά από την Γενεύη

«Αξιολογώντας τα όσα έγιναν στη Γενεύη διαπιστώνουμε πως στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Το ότι η χθεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι η διάσκεψη ήταν πενταμερής με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρόλο παρατηρητή, αποδεικνύει τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία αποδέχθηκε αυτό που για χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία και τα πολιτικά κόμματα απέρριπταν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

11:40 Συνοψίζοντας, από το τετραήμερο των διαβουλεύσεων στη Γενεύη δεν υπήρξε οποιοδήποτε ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντίθετα υπήρξαν πρόσθετα οφέλη για την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

11:33 Αποτυχία η Διάσκεψη της Γενεύης λέει το ΔΗΚΟ

Με ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς, και επίτευξη στόχου Πενταμρούς σύνθεσης από πλευράς Τουρκίας.

Την ίδια ώρα το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει «τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης της Ελλάδας έναντι των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο, μετά τη λύση του κυπριακού».

10:51 Ενδεχόμενη συνέντευξη Τύπου  και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά μετά τον Πρόεδρο Αναστσιάδη.

10:50 Τουρκκές: H Ελλάδα δεν θέλει λύση του Κυπριακού

Η Ελλάδα δεν θέλει λύση του Κυπριακού και γι' αυτό βρίσκει αφορμές, ισχυρίστηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές, λέγοντας ότι ο λόγος που η συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στη Γενεύη έγινε σε χαμηλό επίπεδο είναι επειδή η Ελλάδα έθεσε όρο την κατάργηση των εγγυήσεων για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι για τη συμμετοχή σε υψηλό επίπεδο των εγγυητριών δυνάμεων χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος και στα άλλα ζητήματα, προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν ζητήματα στο τραπέζι που δεν έχουν συμφωνηθεί και πως πρέπει να υπάρξει περισσότερη πρόοδος και στα άλλα πέντε κεφάλαια για να συζητηθεί σε επίπεδο ψηλό το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

10.15 Διμερής συνάντηση Αναστασιάδη-Μογκερίνι πραγματοποιείται αυτή την ώρα σύμφωνα με tweet του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο παλάτι των Εθνών.

09:25  Στις 12 ώρα Κύπρου η ενημέρωση του Πορέδρου της Δημοκρατίας από τη Γενεύη. Θα προγηθεί συνάντηση του με την Υπατη εκπρόσωπο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι.

09:05 Η κάλυψη της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο στα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Σημαντικής κάλυψης έτυχε η Διάσκεψη της Γενεύης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότερες αμερικανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων της «Ουάσιγκτον Ποστ» και της «Νιου Γιορκ Τάιμς», φιλοξένησαν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ανταποκρίσεις των πρακτορείων «Ρόιτερς» και «Ασόσιετεντ Πρες» από τη Γενεύη, για την ομιλία του Γενικού Γραμματέα και την απόφαση για συναντήσεις στις 18 Ιανουαρίου.

08:44 Ελληνοκυπριακές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΡΙΚ, διαψεύδουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, μεταφέροντας το περιεχόμενο σχετικού διάλόγου μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος Ανασταστασιάδης ήταν πρόθυμος να αναβάλει για μερικές ώρες την αναχώρηση του από την Γενεύη με τον Τσαβούσογλου να αναφέρει ότι έχει υποχρεώσεις στην Τουρκία και πρέπει να αποχωρήσει.

08:20 Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, είπε ότι πλέον στην Κύπρο δεν πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία ανοιχτού τέλους και ότι πρέπει να συνδεθεί η διαδικασία με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όπως είπε, η διάσκεψη θα συνεχιστεί, αλλά δεν θα είναι ανοιχτού τέλους.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να συνεχίσει «ακόμη και αύριο το πρωί την διαδικασία με τους εκπροσώπους μας. Θέσαμε χρονοδιάγραμμα στην περίοδο που ζήτησε η Ελλάδα. Ούτε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι ανοιχτή, ούτε και η διαδικασία αυτής της διάσκεψης. Η Ελλάδα ήθελε να διαβουλευθεί και είπε ότι δεν ήταν έτοιμη. Εμείς το είδαμε αυτό σαν μια προσπάθεια καλής θέλησης και δεν αναζητήσαμε κακές προθέσεις”, ανέφερε.

08:15 Με τον αντιπρόσωπό του στην Κύπρο εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες της Γενεύης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε χθες στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

08:00 Μπόρις Τζόνσον: «Εφικτή» η επανένωση

Σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για "πραγματική πρόοδο" που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, όπως μετέδωσαν Βρετανοί απεσταλμένοι.

Ο κ. Τζόνσον επέμενε ότι μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου είναι "εφικτή".

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση