ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επίσημη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΓΓ ΟΗΕ: Oι δυο ηγέτες πέτυχαν σημαντική πρόοδο στα 4 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναμένεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει στις 26 Ιανουαρίου το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες.

Στο πλήρες κείμενο της έκθεσης που καλύπτει την περίοδο 25 Ιουνίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2016, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων ως συνεχή διαδικασία της οποίας ηγούνται, με στόχευση αποτελέσματος, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί προώθησαν τις συνομιλίες περισσότερο από το σημείο που βρίσκονταν εδώ και οκτώ χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι δύο ηγέτες πέτυχαν σημαντική πρόοδο στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό εξουσίας, το περιουσιακό, την οικονομία και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση κάνει αναφορά στον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, τις οποίες άνοιξε ο τέως Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μούν ενώ καταγράφει και τη συμφωνία της πρώτης Δεκεμβρίου για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη από τις εννέα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των Εγγυητριών Δυνάμεων.

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η συνεχιζόμενη παραβίαση του στάτους κβό σε πολλά σημεία της νεκρής ζώνης, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις και από τις δύο δυνάμεις. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα Στροβίλια, παραβίαση την οποία χαρακτηρίζει μόνιμη. Τα Ηνωμένα Έθνη καθιστούν επίσης για άλλη μια φορά την Τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για το στάτους κβό της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στις δραστηριότητες αποναρκοθέτησης και τις προσπάθειες που γίνονται για επέκταση της.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης τη μεγαλύτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού εδώ και οκτώ χρόνια, λόγω εντατικοποίησης της διαδικασίας από τους δύο ηγέτες.

Τονίζεται ότι ως αποτέλεσμα της συνεχούς δουλειάς με στόχευση αποτελέσματος στις συνομιλίες των οποίων ηγούνται, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί πέτυχαν σημαντική πρόοδο σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια και συγκεκριμένα τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό εξουσίας, το περιουσιακό, την οικονομία και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση κάνει αναφορά στον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, τις οποίες άνοιξε ο τέως Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μούν ενώ καταγράφει και τη συμφωνία της πρώτης Δεκεμβρίου για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη από τις εννέα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των Εγγυητριών Δυνάμεων.

Σε ότι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η έκθεση σημειώνει την έναρξη εργασιών για διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας-Απλικίου. Προσθέτει δέ ότι αναμένεται να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος και ενοποίησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Στην έκθεση του Οηέ καταγράφεται επίσης η συνεχιζόμενη παραβίαση του στάτους κβό σε πολλά σημεία της νεκρής ζώνης και γίνεται λόγος για μόνιμες, όπως χαρακτηρίζονται, παραβιάσεις και από τις δύο δυνάμεις, σύμφωνα με τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται.

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις Τουρκικές ενέργειες στην περιοχή των Στροβιλιών. Επιπρόσθετα, τα Ηνωμένα Εθνη καθιστούν για άλλη μια φορά την Τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για το στάτους κβό της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στις δραστηριότητες αποναρκοθέτησης και τις προσπάθειες που γίνονται για συνολική προσέγγιση στο θέμα σε ότι αφορά περιοχές τόσο εντός όσο και εκτός νεκρής ζώνης.

Για το θέμα των αγνοουμένων, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα αναφέρει ότι μετά από διετή συζήτηση, η Διερευνητική Επιτροπή υπέγραψε τον Ιούλιο του 2016, συμφωνία για έρευνα στα στρατιωτικά αρχεία και τα αρχεία των διεθνών οργανισμών που δρούσαν στην Κύπρο κατά το 1963-64 και 1974.

Στόχος, όπως αναφέρεται, να αντληθούν επιπρόσθετες πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων, ενώ όπως προστίθεται, για το σκοπό αυτό, η Δέα προχωρεί στην δημιουργία ειδικής ομάδας ερευνητών.

Το 2016 εξακριβώθηκε η τύχη εκατό-δεκαπέντε αγνοουμένων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε εφτακόσιους-σαράντα. Οι δέκα εκσκαφές σε στρατιωτικές ζώνες είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό των οστών εννέα αγνοουμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X