ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε νέα τροχιά έβαλε η Γενεύη το Κυπριακό

Η θεσμοθετημένη Διάσκεψη έχει να λύσει τα δυσκολότερα ζητήματα του Κυπριακού

Newsroom K

Οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν το 1968, πέρασαν μέσα από την πυρά της τουρκικής εισβολής του ’74, «αναβίωσαν» αρχές του 1977 με συνάντηση Μακαρίου-Ντενκτάς και έφτασαν με τη Διάσκεψη για την Κύπρο την Πέμπτη στη Γενεύη, σε επίπεδο κορύφωσης υπό την παρούσα τους μορφή. Και αυτό διότι για πρώτη φορά μετά το ’60, τέθηκε στο τραπέζι των Η.Ε., στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων,των δύο πλευρών και της Ε.Ε. ως ενδιαφερόμενου μέρους, λόγω του ότι η Κ.Δ. είναι μέλος της Ένωσης, ζήτημα άρσης των συμμαχιών εγγυήσεως και συμμαχίας.

Επίσης,για πρώτη φορά μετά την εισβολή τέθηκαν επίσημα από τις πλευρές στο τραπέζι χάρτες προς ρύθμιση του Εδαφικού, το οποίο αυτονόητα διασυνδέεται με το Περιουσιακό.Εξ αυτού προκύπτει η κορύφωση της διαδικασίας, διότι από το αποτέλεσμα της θεσμοθετημένης ήδη Διάσκεψης θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της κάθε πλευράς έναντι της διακηρυγμένης θέσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τη δημιουργία ενόςενωμένου ομόσπονδου κράτους μέλους της Ε.Ε.

Αν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, τότε το στοίχημα για την επιτυχή εφαρμογή της θα αναληφθεί από τους πολίτες του νέου κράτους και η Γενεύη θα αποδειχθεί λυδία λίθος της λύσης. Αν η Διάσκεψη αποτύχει, τότε θα φανεί καθαρά ποιοι δεν θέλουν λύση στη βάσης της παρούσας διαδικασίας και η Γενεύη θα είναι το τέλος μιας εποχής,οπόταν θα τεθεί και το σκληρό ερώτημα. Τι ακολουθεί;

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση