ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συλλήψεις τούρκων συνταγματαρχών στα κατεχόμενα

Υπό κράτηση 9 συνταγματάρχες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ενάντια στο κίνημα Γκιουλέν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για συλλήψεις εννέα Τούρκων στρατιωτικών στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων κατά του δικτύου του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μεταδίδουν τουρκικά και ΤΚ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υποψίες ότι οι συλληφθέντες ανήκουν στην «τρομοκρατική οργάνωση» Γκιουλέν,  τον οποίο οι Τουρκικές αρχές θεωρούν εγκέφαλο της απόπειρας ανατροπής της Τουρκικής κυβέρνησης τις 15 περασμένου Ιουλίου.

Ελικόπτερα του τουρκικού στρατού μετέφεραν από τα κατεχόμενα, κυρίως στις περιοχές Κερύνεια και Αμμόχωστο, στην Άγκυρα, τους αξιωματικούς, σε ασφαλισμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, έγιναν έφοδοι στις στρατιωτικές μονάδες, στα σπίτια, και στα γραφεία των συνταγματαρχών.

Μετά την πρώτη ανάκριση στην Άγκυρα, οι φάκελοι των συνταγματαρχών θα προστεθούν στον μεγάλο φάκελο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι ανακριτές επιχείρησαν να εξασφαλίσουν πληροφορίες για την δράση των «τρομοκρατών» του Γκιουλέν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Συλλαμβάνονται, επίσης,  17 πρώην στελέχη της τουρκικής αστυνομίας σε Ντενίζλι, Μπούρντουρ, Ικόνιο, Αττάλεια και Σπάρτη. Ένταλμα σύλληψης για τον εκδότη της εφημερίδας Ταράφ, Μπασάρ Αρσλάν. Η Ταράφ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις Υποθέσεις Εργεκενεκόν, Βαριοπούλα και στον περιορισμό του ρόλου του στρατού στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό

 Η τ/κ εφημερίδα Ντετάϊ μεταδίδει την πληροφορία ότι οι 9 συνταγματάρχες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία ήδη από το μεσήμερι της Παρασκευής. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι στιγμής από τουρκικά μέσα. 

Η «Κ» έχει στην διάθεση της πληροφορίες που δείχνουν ότι την νύχτα της 15η Ιουλίου σε κάποιες κρίσιμης σημασίας μονάδες του στρατού στα Κατεχόμενα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα. Την ίδια ώρα διαδιδόταν η φήμη ότι ενδέχεται να κλείσουν τα οδοφράγματα.

Στα κοινωνικά δίκτυα ξεσπά πόλεμος: αξιωματική αντιπολίτευση και κύκλοι Γκιουλέν ξεκινούν προπαγανδιστική εκστρατεία του τύπου «για να αποκρύψουν το γεγονός ότι παραχωρούν την Κύπρο και αποσύρουν τον στρατό φέρνουν στο επίκεντρο της επικαιρότητας τον Γκιουλέν στα Κατεχόμενα». 

Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα στα μέλη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνοντας την αδιάλλακτη στάση της. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Δεν αποχωρούμε απεναντίας ερχόμαστε για να μείνουμε».

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Τουρκκές

Ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε πριν από λίγες ώρες με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο σχετικά με το κυπριακό ζήτημα, Τουγρούλ Τουρκκές, στην εθνοσυνέλευση, καθοδόν για την ολομέλεια της βουλής όπου διεξάγονται οι συζητήσεις για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσαβούσογλου πληροφόρησε τον κ. Τουρκκές ότι η Τουρκία δεν παραιτήθηκε από τις εγγυήσεις. Ο δεύτεος, δηλώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα ουσιαστικό κεφάλαιο του Κυπριακού. Σύμφωνα με την Γιενί Σαφάκ, ο κ. Τουρκκές προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί λύση.

Σαφακ: Αυτός είναι ο χάρτης Αναστασιάδη

H Γιενί Σαφάκ δίνει στην δημοσιότητα έναν χάρτη που ισχυρίζεται ότι είναι ο χάρτης του Αναστασιάδη. Aναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για χάρτη κατοχής». Τονίζει ότι η Ε/κ πλευρά προσεγγίζει την Τ/κ κοινότητα ως «μειονότητα». Για τον χάρτη της ε/κ πλευράς χρησιμοποιεί τον χαρακτηριστικό υπότιλο «πέταξτε τον χάρτη στον κάδο των απορριμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο βουλευτής του ΑΚΡ, Yıldız Seferinoğlu δήλωσε ότι τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμες, αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν κατά την διάσκεψη της Γενεύης. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση