ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώθηκε η πρωινή συνάντηση τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν

Χωρίς δημοσιογράφους άρχισε στις 11:30 το πρωί η συζήτηση των τεχνοκρατών

Ολοκληρώθηκε η πρωινή συνάντηση της ομάδας τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν, που συζητεί το θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων σε συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο, όπως αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη.

Στην πρωινή συνάντηση, που διήρκεσε δυόμισι ώρες περίπου, έγινε γενική συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση, αλλά ετοιμασία ερωτήσεων και απαντήσεων από κάθε πλευρά. Η συζήτηση θα συνεχισθεί μετά το μεσημβρινό διάλειμμα στις 15:30, τοπική ώρα.

Μαζί με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη έχουν μεταβεί ο Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε., ο πανεπιστημιακός Άρης Κωνσταντινίδης, ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης και δύο διπλωμάτες που υπηρετούν στο γραφείο του διαπραγματευτή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από την άλλη πλευρά της «Κιμπρίς», στην τ/κ ομάδα συμμετέχουν ο Οζντίλ Ναμί, ο Μπαρίς Μπουρτσού, ο «διπλωμάτης» και «σύμβουλος» για ευρωπαϊκά θέματα Ερχάν Ελτζίν, ο νομικός σύμβουλος του Ακιντζί Σουλέν Καραπατσάκ, η ειδικός για εξωτερικά θέματα Ιπέκ Μπορμάν Γκεντς και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Σερτάτς Γκιουβέν. Από την πλευρά της Βρετανίας επικεφαλής της ομάδας θα είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής σε θέματα Άμυνας και πληροφοριών και παλιός γνώριμος της Λευκωσίας Τζόναθαν Άλεν, από την πλευρά της Τουρκίας ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μουχτάρ Γκιουρ, από την πλευρά της Ελλάδας ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος και από την Ε.Ε. ο Πίτερ Σόρενσεν εκπρόσωπός της στη Γενεύη. Είναι η τρίτη μετάβαση στο ελβετικό θέρετρο, εφόσον είχαν ως γνωστό προηγηθεί οι εκεί δύο συναντήσεις μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί και η συζήτηση για το Εδαφικό.

Η ε/κ αντιπροσωπεία πριν αναχωρήσει για την Ελβετία, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συγκάλεσε και το Υπουργικό για την Τετάρτη το πρωί. Στο μεταξύ και χθες, όπως περίπου και πριν από ένα μήνα, οπότε είχε κάνει σχετική τοποθέτηση, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, η οποία θεωρεί ουσιαστικά ότι στη μεταβατική περίοδο η πιο αποτελεσματική εγγύηση θα μπορούσε να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Λαβρόφ απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας πως κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα της Διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την ίδια συνεχίστηκε και χθες η ενημέρωση ξένων αξιωματούχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων έχει ήδη ενημερώσει τον κ. Τουσκ ενώ είχαν προηγηθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε όλες τις συνομιλίες του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτάσσει την άτεγκτη στάση της Τουρκίας στο θέμα των Εγγυήσεων, καθώς και της στάσης της χώρας στη Γενεύη.

Το ύψος και το βάθος της συζήτησης

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η διαδικασία στο Μον Πελερέν θα κινηθεί σε επίπεδα με ερωτήσεις και απαντήσεις, ώστε να υπάρξει καταγραφή των θέσεων πάνω στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αν και έχει ειπωθεί πως η συζήτηση στο ελβετικό ορεινό θέρετρο θα έχει διάρκεια τριών ημερών, πληροφορίες της «Κ» δεν αποκλείουν, αν χρειαστεί να παραταθεί η εκεί παραμονή εφόσον από αυτήν εξαρτάται και το πότε θα γίνει η επόμενη Διάσκεψη στη Γενεύη. Είναι δεδομένο πάντως πως ο προγραμματισμός για την τελευταία είναι για το τέλος Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα από την πλευρά των Η.Ε. και βάσει των όσων είπε στη συνέντευξη στη Γενεύη ο κ. Αϊντε, το επίπεδο των συζητήσεων εμπίπτουν και πτυχές όπως είναι οι δικαστικές εξουσίες για παράδειγμα ή η αστυνόμευση, ωστόσο, δεν αναμένεται να σταθεί σε αυτές η συζήτηση, πρώτον για άπτονται των εσωτερικών του Κυπριακού και δεύτερον δεν είναι θέματα που αφορούν τις εγγυήτριες. Παρόλα αυτά αναμένεται ως προς τα θέματα αυτά η τοποθέτηση να είναι γενικού περιεχομένου. Κυρίως, σκοπός είναι όπως έχει τονιστεί να καταγραφούν οι ανησυχίες των δύο πλευρών και να βρεθεί κοινός τόπος που να δικαιολογεί τη μετέπειτα νέα διάσκεψη στη Γενεύη.

Κοτζιάς για Τουρκία

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το πρόσωπο του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Ενώ Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται όπως πως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε πλήρη συντονισμό, καλύτερο μάλιστα από προηγούμενες φορές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν διστάζει να απαντά σε δημοσιεύματα όπως του Politico, που το εγκάλεσε για τον ρόλο του στη Γενεύη. Την ίδια ώρα, ο ίδιος απαντά και προς την Τουρκία, δεύτερη φορά μετά τη Γενεύη όπου εκεί διά της ευκαιρίας της αποχώρησης Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είναι η Ελλάδα που το βάζει στα πόδια, αυτή τη φορά μέσω του Euronews. «Το πόσο η Τουρκία επιθυμεί λύση θα το δείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ξέρω – με την πείρα που έχω από διαπραγματεύσεις εδώ και δεκαετίες και την όποια γνώση έχω συσσωρεύσει και στο αντικείμενο που λέγεται Κύπρος – ότι εάν κάποιος θέλει λύση θα το δείξει όταν θα συζητηθεί ο πυρήνας του προβλήματος. Εάν κάποιος δεν θέλει λύση ίσως να μην αφήσει τις συζητήσεις να φτάσουν σε αυτό το σημείο ώστε να μη δείξει τις πραγματικές του προθέσεις. Εμείς θα φτάσουμε και η Τουρκία πρέπει να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις.

Θέλει μία λύση ή θέλει κάλυψη νομιμότητας για τις παράνομες πράξεις της;» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο. Απάντησε έτσι στη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέκλεισε την κατάργηση των Εγγυήσεων. Απάντησε δε και στα δημοσιεύματα λέγοντας «δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες που θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει κάποιου είδους κατοχή στην Κύπρο, γιατί τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των Τούρκων» και πρόσθεσε πως «η ουσία είναι ότι αυτοί εκφράζονται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα».

«Και έχει μεγάλη σημασία» όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα: Είχαμε μία πρόσκληση να έρθουμε στη Γενεύη για να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό την προηγούμενη Πέμπτη και την Παρασκευή. Την Πέμπτη που φτάνουμε παίρνουμε από τον ΟΗΕ και ένα κείμενο για το είδος των πολιτικών διαβουλεύσεων για την Παρασκευή. Και ξαφνικά έρχονται και μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις την Παρασκευή, αλλά διαβουλεύσεις με τεχνικές ομάδες.

Εμείς τους απαντήσαμε ότι πρέπει, για να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες, να έχουμε προηγουμένως συμφωνήσει οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλαδή και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς θα δουλέψουν αυτές οι ομάδες, με τι περιεχόμενο, με τι ερωτήματα και με ποιο σκοπό. Και εκεί ξαφνικά ο κύριος Τσαβούσογλου απάντησε: δεν κατάλαβα καλά, έχω κανονίσει να φύγω. Του είπαμε να μη φύγει την Παρασκευή, να κάτσει να συζητήσουμε δύο-τρεις ώρες, βάσει του προγραμματισμού που είχαμε. Έφυγε. Πήγε στην Άγκυρα και είπε ότι το βάλαμε εμείς στα πόδια που ήμασταν ακόμα στη Γενεύη και συζητούσαμε και ότι εκείνος κατέκτησε τα Ιμαλάια».

Η.Ε.: Μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Κατά την τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα κ. Φαρχάν Χακ, δημοσιογράφος, αναφερόμενος στη διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες από διάφορα δημοσιεύματα ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες είναι δυσαρεστημένος με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ζήτησε, παράλληλα, να σχολιάσει απόσπασμα δημοσιεύματος που έλεγε ότι «ο Γκουτιέρες είναι πολύ ενοχλημένος και αρνείται να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον». Στην απάντησή του, ο κ. Χακ χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες και τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας έχει ασχοληθεί και θα συνεχίσει να ασχολείται με όλες τις πλευρές. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστή η δήλωση που έκανε ο γενικός γραμματέας την περασμένη εβδομάδα και τον παρέπεμψε στο κείμενό της. Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού, είπε, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν μια μόνιμη και βιώσιμη λύση και θα εργαστούν με καλή πίστη με όλες τις πλευρές, κατέληξε.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση