ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Αγαστή η συνεργασία με Ελλάδα και ευρωπαίους εταίρους (upd)

Ο Έλληνας Πρόεδρος συναντάται με Πρόεδρο Αναστασιάδη και για Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνάντηση που είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Στη συνάντηση τους, στις 12.30μμ, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα ήθελα να σας καλωσορίσω και για άλλη μια φορά να εκφράσω τα αισθήματα που ο Κυπριακός Ελληνισμός, αλλά και η Κυβέρνηση τρέφει προς την Ελλάδα, σε εσάς προσωπικά, αλλά και στην Ελληνική Κυβέρνηση για την αμέριστη συμπαράσταση και την άψογη συνεργασία που έχουμε στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που εδώ και 43 χρόνια κρατά την πατρίδα μας διαιρεμένη».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι κοινή επιδίωξη είναι να πετύχουμε επιτέλους μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μη μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιασδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας.

Σε αυτή την πορεία είμαστε μαζί, απόλυτα ταυτισμένοι, σε πλήρη συνεννόηση και θέλω να ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ότι δεν με τη ρητορική των απαραδέκτων θέσεων που επιτυγχάνεται ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός στα όσα μας απασχολούν» όπως στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ή εξωτερικών κινδύνων «και αυτό θα διαφανεί μέσα από τη δυνατότητα, όπως έχει δημιουργηθεί, η τουρκοκυπριακή πλευρά να εκθέσει τις θέσεις της σε όλα συνολικά τα κεφάλαια, αλλά και η Τουρκία στα κεφάλαια που άπτονται της δικής της παρέμβασης, στα όσα η απαράδεκτη κατάσταση επιβεβαιώνει, δηλαδή στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και στην ενθάρρυνση και στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για να αντιληφθεί επιτέλους ότι είναι μέσα από τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημιουργίας μιας σταθερότητας» για να υπάρχει προοπτική για το μέλλον.

Θα έχω τη ευκαιρία στη συνέχεια να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μοντ και βεβαίως θέλω για άλλη μια φορά να επαναλάβω αυτό που πάντα λέγω ότι χωρίς ενότητα και κοινούς στόχους δεν επιτυγχάνονται αυτά που δικαιούται ένας λαός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία εκφράζοντας τη συγκίνηση του που βρίσκεται στην Κύπρο είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με συγκινεί πολύ περισσότερο το γεγονός ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ για τα 40 χρόνια από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Τιμούμε την ιερή του μνήμη, εμπνεόμαστε από τις παρακαταθήκες του». Πρόσθεσε ότι «ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα ήταν τόσο ενωμένες», τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα κλίμα εξαιρετικό».

Σημείωσε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν πιέσεις αλλά επιπλέον υπάρχει συμπαράσταση ιδίως από πλευράς των Οργάνων της ΕΕ και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στις θέσεις τις οποίες έχουμε καθορίσει διότι οι θέσεις αυτές που αφορούν το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν είναι μόνο θέσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο, είναι θέσεις της Ευρώπης. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ. Όποιος είναι μέλος της ΕΕ έχει δικαιώματα, υποχρεώσεις, το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει προδιαγραφές για ένα κράτος μέλος επομένως θα ήταν αδιανόητο να υπάρξει λύση και να γίνει αποδεκτή από εμάς η οποία όχι μόνο θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο αλλά και αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα ουσιαστικά σε λίγο καιρό θα έθετε την Κύπρο εκτός ΕΕ.

Αυτό μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε αυτές τις συμμαχίες που έχουμε όλων των εταίρων μας, όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και το λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και προς την Τουρκία.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι ειλικρινής. Γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό κράτος, υπάρχει το προηγούμενο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών τι ακριβώς συνέβη. Αν είναι ειλικρινής πρέπει να δεχθεί μια λύση η οποία αφήνει την Κύπρο να πορευτεί στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα στην ευρωζώνη. Αν έχει αυτές τις απαιτήσεις που ξέρουμε ότι είναι σε αντίθετες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο τότε έχει μπροστά της την προοπτική μιας Κύπρου η οποία αργά ή γρήγορα, πολύ γρήγορα εγώ πιστεύω, θα έβγαινε έξω από την ΕΕ. Αυτό είναι το μέτρο ευθύνης και το μέτρο ειλικρίνειας της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι δεν χωρούν σε αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε, τώρα ιδίως, υπεκφυγές, σημειώνοντας ότι «πρέπει λοιπόν να μας πει η Τουρκία, να μας πουν οι Τουρκοκύπριοι εάν θέλουν λύση, δεν μπορεί παρά να είναι σε αυτή τη βάση, ούτε στρατεύματα κατοχής μπορούν να υπάρξουν ούτε εγγυήσεις. Όλα αυτά είναι εντελώς αναχρονιστικά, απαράδεκτα από πλευράς ΕΕ διότι δημιουργούν και επικίνδυνα προηγούμενα όπως όλοι γνωρίζουμε.

Ας θυμηθούμε ποιο ήταν το προηγούμενο ενοποίησης των δυο Γερμανιών. Ας θυμηθούμε τι λέει το προοίμιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ», είπε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος σημειώνοντας ότι από αυτό δεν μπορούμε αποστούμε.
«Το καθιστούμε σαφές και το καθιστούμε σαφές. το τονίζω, ως ευρωπαϊκές χώρες που υπερασπιζόμαστε την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της και την προοπτική της και σε αυτό είμαστε ενωμένοι και η ενότητα είναι αρραγής».

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον Πρόεδρο Παυλόπουλο ότι «όλα όσα είπες ανταποκρίνονται σε όσα ευελπιστούμε σε όσα προσδοκούμε αλλά και σε όσα επιδιώκουμε. Αυτός είναι ο στόχος.
Το αισθάνομαι έντονα και θέλω να εκφράσω ευαρέσκεια για την άψογη, άριστη, αγαστή συνεργασία που, όπως πολύ ορθά επεσήμανες, έχουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Προεδρία, γενικότερα την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η παρουσία τους «δεν υποδηλοί παρά ακριβώς μέσα από την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει να είναι παρόντες γιατί τους αφορά όλους».

Τέλος, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι «σε ευχαριστώ προσωπικά διότι φέρεις το βάρος της διαπραγμάτευσης, της εκπροσώπησης και το καθιστώ σαφές προς κάθε κατεύθυνση: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αυτή την ευθύνη και αυτή την τιμή, όλοι οι υπόλοιποι του συμπαριστάμεθα και τους συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε σπερμολογίες οι οποίες, το τονίζω, πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αλήθειας βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση».

Ακολούθως οι δύο Πρόεδροι και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β' παρακάθισαν σε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στη Κύπρο το μεσημέρι της Πέμπτης. Γύρω στις 12:30  μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ακολούθως παρέθεσε γεύμα προς τιμή του στο προεδρικό μέγαρο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος, θα εγκαινιάσει το απόγευμα μαζί με την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, την Έκθεση βυζαντινών εικόνων «Κυπριακώ τω τρόπω».

Ο κ. Παυλόπουλος είναι προσκεκλημένος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, όπου θα εκφωνήσει σχετική ομιλία.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση