ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενημερώθηκαν Αναστασιάδης-Ακιντζί για τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν

Σε διαδικασία αξιολόγησης εισέρχονται στην οποία θα παρθούν πολιτικές αποφάσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώθηκε το Σάββατο από το διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στο Μοντ Πελεράν, ενώ και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, έτυχε ενημέρωσης το Σάββατο το πρωί από το διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς, Οζντίλ Ναμί.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναμένεται στο μεταξύ να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για επαφές στα ΗΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν με ολόκληρη τη διαπραγματευτική του ομάδα. Το τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” (ΤΑΚ) γράφει ότι κατά τη συνάντησή τους, στις 26 Ιανουαρίου, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν για την προσαρμογή του συστήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2017, θέμα το οποίο θα τεθεί στο δεύτερο μέρος, σε πολιτικό επίπεδο, της Διάσκεψης για την Κύπρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα σε ημερομηνία επανόδου στο εξωτερικό. «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την Παρασκευή πως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να γίνει επεξεργασία από τις πολιτικές ηγεσίες των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη της Κύπρου των προτάσεων εκείνων που συνάδουν με τη δήλωση της Διάσκεψης στη Γενεύη, που καθορίζει, όπως είπε "πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις".

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο δεξίωσης για την κοπή της βασιλόπιττας στο τηλεοπτικό κανάλι MegaOne, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και με τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ιδιαίτερα και σε συνάντηση που θα έχουμε με τον Τ/κ ηγέτη στις 26 του μηνός, και σε επαφές που πρέπει να γίνουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις".

Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανάληψη της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως "αυτό θα εξεταστεί βεβαίως ανάλογα και με τα αποτελέσματα", προσθέτοντας πως "τα αποτελέσματα δεν ήταν παρά η καταγραφή".

"Θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και με τα Ηνωμένα `Εθνη, αλλά ιδιαίτερα και σε συνάντηση που θα έχουμε με τον Τ/κ ηγέτη στις 26 του μηνός, και σε επαφές που πρέπει να γίνουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις", σημείωσε, προσθέτοντας πως "με την Ελλάδα είμαστε σε απόλυτη εναρμόνιση".

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση