ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Η διαδικασία της Γενεύης απέδωσε αποτελέσματα

«Η διάσκεψη αποτέλεσε την αφετηρία συζήτησης για τα θέματα της Ασφάλειας»

ΚΥΠΕ

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας της Γενεύης επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει ότι εξαιτίας των διαφωνιών που εξακολουθούσαν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, θα ήταν πολύ δύσκολο αυτή να καταλήξει σε επίτευξη συμφωνίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος, που συζήτησε την Παρασκευή και αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, παράλληλα, πως ανεξαρτήτως του ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, η διαδικασία της Γενεύης απέδωσε αποτελέσματα σε τρία σημεία.

`Οπως αναφέρεται, κατατέθηκαν από τις δύο πλευρές χάρτες για το εδαφικό. Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητική, παρόλο που προνοεί την επιστροφή μεγάλου ποσοστού εδαφών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η κατάθεση των χαρτών δημιουργεί προοπτικές, με σκληρή διαπραγμάτευση, να επιτευχθεί συμφωνία στο εδαφικό, γεγονός που θα είναι βοηθητικό για την επίτευξη συμφωνίας και σε άλλα ανοικτά θέματα, όπως για παράδειγμα, στο περιουσιακό, σημειώνεται.

Εξάλλου, η διάσκεψη της Γενεύης ουσιαστικά αποτέλεσε την αφετηρία της συζήτησης για τα θέματα της Ασφάλειας που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις και την αποστρατιωτικοποίηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Είναι πολύ καλά γνωστό ότι σε αυτό το θέμα οι αρχικές θέσεις των πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Το γεγονός ότι συζητείται πλέον επίσημα το θέμα με την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας και με εκπεφρασμένη τη θέση πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη", προστίθεται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε στήριξης που παρέχεται προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει η ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Ακόμη σημειώνει πως πρόοδος επιτεύχθηκε και στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, έστω και αν αυτό αφορά θέματα δευτερεύουσας σημασίας.

Η ΚΕ αξιολογεί ως ορθούς τους χειρισμούς που έγιναν όλο αυτό το διάστημα από την ηγεσία του Κόμματος, οι οποίοι στηρίζονται στις διαχρονικές θέσεις όπως αυτές διατυπώνονται στις συνεδριακές αποφάσεις του.

`Οπως αναφέρεται "εκτιμά ως ορθή τη θέση που τήρησε το κόμμα έναντι της διαδικασίας που συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οποία κατέληξε στη διάσκεψη της Γενεύης". Το ΑΚΕΛ, αναφέρεται, εκτίμησε ότι η συμφωνία εμπεριέκλειε πιθανούς κινδύνους και ότι θα μπορούσε να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί.

“Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένη πλέον τη συμφωνία επέλεξε να λειτουργήσει εποικοδομητικά και υπεύθυνα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τις προοπτικές και να κινηθεί προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι. Τον κάλεσε, επίσης, έγκαιρα να επιλύσει με επακριβή τρόπο τις διαδικαστικές εκκρεμότητες για να μην προκληθούν προβλήματα με ουσιαστικές προεκτάσεις στις διαπραγματεύσεις”, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ανεξαρτήτως των διαφορετικών αναγνώσεων και εκτιμήσεων που κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις, το γεγονός είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και "εδώ είναι που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας".

"Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν τα πάντα. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν οι διαθέσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους. Είναι στο διαπραγματευτικό τραπέζι που θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση", σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Αναφέρεται πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική της εκτόξευσης κατηγοριών και αφορισμών που διάφορες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν. “Ο πατριωτισμός, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του καθενός δεν κρίνονται ούτε από το πόσο δυνατά και συχνά φωνάζει ο καθένας μας, ούτε και από την πλειοδοσία περί πατριωτισμού”, προστίθεται.

Κίνδυνοι στο Κυπριακό υπάρχουν, ανησυχίες είναι λογικό να έχουμε όλοι, σημειώνεται. Οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες όμως δεν προέρχονται μόνο από την πιθανότητα κακής λύσης, αλλά και από τη διαιώνιση της διχοτόμησης και της παγίωσης της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, συνεχίζει η ανακοίνωση.

“Θέλουμε να απαλλαγούμε από τη ντε φάκτο διαίρεση και την παρουσία της τουρκικής κατοχής κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Λύση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Η διαπραγμάτευση απαιτεί διεκδικητικότητα, συνέπεια σε θέσεις αρχών, αλλά απαιτεί και πραγματισμό”, αναφέρει η ΚΕ.

Το ΑΚΕΛ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επειδή γνήσια επιδιώκει την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης, θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητικό και δημιουργικό, ακόμα και όταν έχει διαφορετικές απόψεις, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Με την άρνηση, την απόρριψη και τη συνεχή επίκληση κινδύνων κανένα πρόβλημα δεν μπορεί και δεν έχει επιλυθεί, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, λύση, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τέλος τις εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπέρ των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών επίτευξης λύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X