ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελάχιστες αλλάγες στην επίσημη έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τονίστηκε η δέσμευση των συμμετεχόντων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ελάχιστες αλλαγές σε σύγκριση με το ψήφισμα του περασμένου Ιουλίου – κι αυτές για λόγους επικαιροποίησης – περιέχει το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο επέδωσε την Πέμπτη η Βρετανία στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη και την Παρασκευή σ’ όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα σχέδιο ψηφίσματος», ανέφερε δυτικός διπλωμάτης, προβλέποντας εύκολη διαδικασία υιοθέτησης, στην ανοιχτή συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου.

Η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, που μιλά για τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, μετά την επικαιροποίησή της διαμορφώνεται ως εξής: «Καλωσορίζοντας τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Καλωσορίζοντας περαιτέρω την καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις από τότε, συμπεριλαμβανόμενης της σύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και την δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και την υποστήριξη που δόθηκε από τον ειδικό σύμβουλο για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε».

Αλλαγή υπάρχει και στην παράγραφο του προοιμίου για τους αγνοούμενους, όπου μειώνεται στο 63% (από το 68%) όσων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Επίσης αλλάζει η σχετική αναφορά, συμπεριλαμβάνοντας τις εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα.

Το ΣΑ «σημειώνει ότι η Επιτροπή διεξήγαγε δέκα εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια Κύπρο στη διάρκεια του 2016», ενώ παραμένει η προηγούμενη προτροπή του ΣΑ για το άνοιγμα της πρόσβασης σε όλες τις περιοχές, επιτρέποντας ταχέως στην Επιτροπή να φέρει εις πέρας το έργο της, έχοντας εμπιστοσύνη ότι αυτή η διαδικασία θα προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων».

Στο διατακτικό, όπου λαμβάνεται υπόψη – ως είθισται – η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, υπάρχει μόνο μία προσθήκη της λέξης «περαιτέρω» στην παράγραφο για τον προγραμματισμό της μεταβατικής περιόδου από την ειρηνευτική δύναμη.
Έτσι, στην τετάρτη παράγραφο του διατακτικού, το ΣΑ «ζητά από το ΓΓ να εντείνει τον περαιτέρω σχεδιασμό της μεταβατικής περιόδου σε σχέση με τη διευθέτηση...».

Την Παρασκευή, οι χώρες – μέλη του οργανισμού που συμβάλλουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενημερώθηκαν από τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Χαρβέ Λαντσού, αντί της ειδικής αντιπροσώπου, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ που ήταν στην Ελβετία. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η σύντομη ενημέρωση, τόσο για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και τις καλές υπηρεσίες, κινήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του ΓΓ.

Ο ειδικός σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η κ. Σπέχαρ, φτάνουν το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη και το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) θα ενημερώσουν το ΣΑ σε διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις στις συνομιλίες. Με ενδιαφέρον αναμένεται κι η ανταλλαγή απόψεων που θα λάβει χώρα, για τον πιθανό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη για την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση