ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ:Ενιαία οικονομία και μία Κεντρική Τράπεζα την επομένη της λύσης

Εξηγεί ποιες υπηρεσίες πάνε στην πμόσπονδη και ποιες στις συνιστώσες πολιτείες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Διαπραγματευόμαστε για ένα σύστημα που θα διασφαλίζει και αναπτύσσει τις οικονομικές προοπτικές τα επόμενης μέρας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε γεύμα που παρέθεσε προς τον επιχειρηματικό κόσμο, με αντικείμενο συζήτησης την ενημέρωσή τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τα οικονομικά της λύσης. Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως η «εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και η απρόσκοπτη και πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου αποτελούν όχι μόνο τον στόχο, αλλά και το κυρίαρχο στοιχείο της επιδιωκόμενης λύσης».

Ιδιαίτερα διαφωτιστικός ήταν γύρω από το τι θα θεσπίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τι θα επιβάλλεται από τις συνιστώσες πολιτείες. Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λύσης, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε πως «εάν θέλουμε την Κύπρο ολόκληρη, αυτό προϋποθέτει τη φυσική και πολιτική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους. Δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού και απαλλαγή από την Τουρκία, με το να έχουμε την αντίληψη ότι και μετά τη λύση, την ενωμένη Κύπρο θα τη διοικούμε αποκλειστικά εμείς οι Ελληνοκύπριοι».

Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας

Αρκετά κατατοπιστικός υπήρξε γύρω από τα οικονομικά της λύσης και για το πώς θα λειτουργεί η οικονομία την επομένη μέρα της λύσης. Ξεκαθάρισε πως η οικονομία, θα είναι ενοποιημένη με ένα νόμισμα, το ευρώ, και με μία Κεντρική Τράπεζα. «Θα διαμορφωθεί ένα Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας, το οποίο θα διέπεται από Ομοσπονδιακό Νόμο και θα ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το Σύμφωνο θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος, δαπάνες και έσοδα θα εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Ομοσπονδιακό, συνιστώσες πολιτείες ακόμα και τοπικές αρχές)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, οι έμμεσοι φόροι, όπως ΦΠΑ, δασμοί, φόροι κατανάλωσης, θα επιβάλλονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ οι άμεσοι φόροι θα επιβάλλονται από τις συνιστώσες πολιτείες ενώ όλες οι κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Ο περί Εταιρειών Νόμος θα θεσπιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και άρα θα εφαρμόζεται ενιαία σε όλη την επικράτεια της Ενωμένης Κύπρου. Θα υπάρχει ένας έφορος εταιρειών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, το Χρηματιστήριο Αξιών και άλλοι σημαντικοί χρηματοοικονομικοί θεσμοί θα είναι κάτω από το ομόσπονδο κράτος χωρίς παραρτήματα και η ίδια νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια του νησιού. Τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, συντάξεων και υγείας θα είναι ξεχωριστά.

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε πως για πρώτη φορά γίνεται συστηματική προεργασία για θέματα οικονομικών θεσμών και λειτουργιών και ξεκαθάρισε πως το χρέος του κατοχικού καθεστώτος προς την Τουρκία δεν πρόκειται να επιβαρύνει ούτε την οικονομία της ε/κ συνιστώσας πολιτείας αλλά ούτε και της κεντρικής ομόσπονδης κυβέρνησης.
Μιλώντας για τις ανησυχίες γύρω από τις αποζημιώσεις και τα αστρονομικά ποσά που ακούγονται, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

1. Σημαντικές περιουσίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

2. Σημαντικές περιουσίες, στις περιοχές υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους και, 

3. περιουσίες θα ανταλλαγούν με αντίστοιχες τουρκοκυπριακές περιουσίες στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή.

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως οποιαδήποτε ποσά που θα χρειαστούν για αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες θα καταβληθούν στο τέλος από τους χρήστες που θα κριθεί ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Εθνική ενότητα - εθνική ευθύνη

Μιλώντας για τα εμπόδια και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, εξήγησε πως η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ρεαλιστικά «μπορούμε να ατενίζουμε την προοπτική όλη η Κύπρος ως ενιαίος και ασφαλής χώρος, ως μία οικονομία και μία αγορά να λειτουργήσει ξανά». Όπως επεσήμανε η διαπραγμάτευση με την Τουρκία είναι δύσκολη και γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρχει εθνική ενότητα η οποία προϋποθέτει εθνική ευθύνη. «Τη συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών. Απαιτεί από όλους να υπερβούμε των προσωπικών και κομματικών υπολογισμών και σκοπιμοτήτων» σημείωσε ο συναγερμικός πρόεδρος.

Η πρόοδος

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μετά και τη διάσκεψη της Γενεύης. Πέραν του ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων και κατατέθηκε χάρτης από την τ/κ πλευρά, ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο ότι πλέον στο τραπέζι συζητείται μία Κύπρος οικονομικά υγιής, ενώ έχει ήδη διασφαλιστεί τον σεβασμό της ιδιοκτησίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση