ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: Δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση (upd)

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να παραστεί στις συνομιλίες για ουσιαστικό διάλογο

ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση 19:50

Είναι σαφές, όπως φάνηκε στη Διάσκεψη τη Γενεύης και στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν σε τεχνικό-διπλωματικό επίπεδο, ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος, είναι έτοιμος να παραστεί ο ίδιος στις συνομιλίες "για ουσιαστικό διάλογο, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές".

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι έχει έλθει πλέον ο καιρός να λυθεί το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως "ως προς το Κυπριακό οι θέσεις μας ήταν από την αρχή απολύτως σαφείς, ασφαλώς σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία": Προσήλωση στις συνομιλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων".

Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε πολλές προσπάθειες εδώ και μήνες- και ειδικά ο ΥΠΕΞ μας- καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να ανοίξει έστω ατύπως με την Τουρκία, η συζήτηση για τα ζητήματα αυτά, στα οποία εμπλεκόμαστε, επεσήμανε.

Είπε πως αν και οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν, με τη Διάσκεψη της Γενεύης, η συζήτηση αυτή επιτέλους άνοιξε σε πολιτικό επίπεδο, υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με την ενεργή συμμέτοχη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως "πρέπει να επικεντρωθούμε στη διπλωματική μας προσπάθεια, μακριά από επικοινωνιακές λογικές και εθνικιστικές εξάρσεις- που βλέπουμε πόσο στοιχίζουν στη γείτονά μας".

"Να εντείνουμε τις επαφές μας με τους εταίρους και γείτονές μας, με τον ΓΓ ΟΗΕ και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και να στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες", επεσήμανε.

Επικοινωνία Παυλόπουλου- Γκουτιέρες

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για να τον συγχαρεί για την εκλογή του και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στην ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη, υπό τη σημερινή διεθνή συγκυρία, αποστολή του. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους επισήμανε το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X