ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέι: Αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Βρετανίας για να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη πως οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσουν να συνεχιστούν και να καρποφορήσουν, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησής της να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί ως εγγυήτρια δύναμη και την προτροπή της για δημιουργικότητα από όλες τις πλευρές.

Η κα Μέι απαντούσε σε ερώτηση του φιλοκύπριου βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Ντέιβιντ Μπάροους για το κατά πόσο θα επιδιώξει κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα το Σάββατο να λάβει την υποστήριξη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για μία «ενωμένη και ανεξάρτητη Κύπρο, απαλλαγμένη από τουρκικά στρατεύματα».

Η κα Μέι θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ προερχόμενη απευθείας από την Ουάσιγκτον, όπου την Παρασκευή το απόγευμα τοπική ώρα θα γίνει η πρώτη ξένη ηγέτιδα που θα γίνει δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Κατά την απάντησή της από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε: «Είμαι αισιόδοξη ότι οι συνομιλίες θα μπορέσουν να συνεχιστούν για να φτάσουμε σε μια λύση. Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε μια λύση από ό,τι στο παρελθόν. Έχω ήδη συνομιλήσει τόσο με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα όσο και με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι είμαστε δημιουργικοί στο σκεπτικό μας και στην εύρεση λύσης. Είχα και περαιτέρω τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη το Σαββατοκύριακο για αυτό ακριβώς το θέμα.

»Είμαστε έτοιμοι ως εγγυήτρια δύναμη να παίξουμε το ρόλο μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να δούμε μία επιτυχή κατάληξη αυτών των συνομιλιών και να δούμε αυτή την επανένωση της Κύπρου για την οποία εργάζονται κάποιοι εδώ και καιρό».

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού είχε δηλώσει στο ΣΚΑΙ ότι η κα Μέι θα μεταφέρει στην Άγκυρα τη βούληση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να βοηθά για τη διατήρηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις δύο συναντήσεις, υπενθυμίζοντας ότι η κα Μέι είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν λίγο πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης. Όπως σημείωσε, τότε είχε επισημανθεί η σημασία μίας συμφωνίας για λύση. «Τις συνομιλίες της Γενεύης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού, «έχουν ακολουθήσει χρήσιμες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων, τις οποίες χαιρετίζουμε».

Στο ερώτημα ποιο είναι το μήνυμα που θα κομίσει στην Άγκυρα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ως προς τις εγγυήσεις, η εκπρόσωπός της απάντησε ότι το Λονδίνο «θέλει να συνεχίσει να βοηθά στη διατήρηση της δυναμικής» που έχει αναπτυχθεί και να συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός επιτυχούς αποτελέσματος.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, η κα Μέι είχε αποφασίσει νωρίς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το περασμένο καλοκαίρι ότι η Τουρκία θα ήταν από τις πρώτες χώρες που θα επισκεπτόταν ως Πρωθυπουργός, διότι πρόκειται για έναν «σημαντικό και απαραίτητο εταίρο και στενό σύμμαχο» σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και εμπορίου.

Είπε ότι στο επίκεντρο των επαφών της στην Άγκυρα με τους κ.κ. Ερντογάν και Γιλντιρίμ θα είναι η συνεργασία στα σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και άμυνας κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, η κατάσταση στη Συρία και η ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ανέφερε επίσης ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει τη «γενναιόδωρη» συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση των κυμάτων προσφύγων από τη Συρία. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι πολύ σημαντική και ότι η βρετανική πλευρά θεωρεί πως πρέπει να διασφαλιστεί η διατήρησή της.

Αναφορικά με το κατά πόσο το Κυπριακό θα απασχολήσει τη συνάντηση Μέι-Τραμπ στο Λευκό Οίκο, η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε ότι υπάρχουν πολλά διεθνή ζητήματα στα οποία ναι μεν θα γίνει κάποια αναφορά, αλλά όχι λεπτομερής, καθώς πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών που κατά βάση θα εδραιώσει κανάλια επικοινωνίας και θα θέσει τις βάσεις για επέκταση της διμερούς «ειδικής σχέσης».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση