ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκές: Όμοιες ελευθερίες και για Τούρκους και για Έλληνες στην Κύπρο

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι αν οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες δεν γίνουν αποδεκτές τότε η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για την ελευθερία διακίνησης προσώπων υπηρεσιών αγαθών και κεφαλαίων.
Ανέφερε παράλληλα ότι από την στιγμή που αυτές οι ελευθερίες δεν θα ισχύσουν για τους Τούρκους πολίτες, τότε δεν πρέπει να ισχύουν ούτε για τους Έλληνες. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αφορά ουσιαστικά την ΕΕ και όχι τόσο την Κύπρο.

Παράλληλα ο Τουρκές εγείρει θέμα για τον πληθυσμό κάτι το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγετών. Κατά τις διαπραγματεύσεις αξιολογήθηκε ότι ο πληθυσμός των ε/κ είναι στις 820 χιλιάδες και των τ/κ στις 220. Ωστόσο ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρει ότι οι τουρκοκύπριοι είναι πέραν των 300 χιλιάδων, αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τουρκοκυπρίων και στην Βρετανία και στην Αυστραλία που ανέρχεται μεταξύ 200-300 χιλιάδων, των οποίων τα δικαιώματα πρέπει να κατοχυρωθούν.

Το Κυπριακό είναι πολύ περίπλοκο ανέφερε ο Τουγρούλ Τουρκές αναφέροντας ότι υπάρχει ένας αγώνας δυνάμεων. Από την πλευρά της η Τουρκία, σημείωσε συνεχίζει την καλή πρόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα.

Μιλώντας σε εκδήλωση με κεντρικό άξονα «Η Εθνική μας Υπόθεση Κύπρος», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και σε περίπτωση που δεν ζούσε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο η Τουρκία θα είχε μια υπόθεση που ονομάζεται Κυπριακό και δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτή την υπόθεση».

Ο κ. Τουρκές αναφέρεται στην σημασία της Κύπρου για το πολιτικό προσκήνιο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ίδιος αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που παρέχει η χώρα του στην τ/κ κοινότητα. Ο ίδιος υπερασπίζεται τους μισθούς στα Κατεχόμενα και αναφέρει ότι πρέπει να συγκρίνονται με τους μισθούς στις ελεύθερες περιοχές.

Ο κ. Τουρκές αναφέρει ότι στο Κυπριακό εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όχι μονάχα η Ελλάδα ή η Τουρκία. Ο ίδιος αναφέρει ότι στην «ΤΔΒΚ» υφίσταται δημοκρατικό πολίτευμα.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τουρκές ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά προσεγγίζει την τ/κ κοινότητα ως «μειονότητα». Ο ίδιος αναφέρει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνομιλούν δυο ίσες πλευρές ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού. Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν συνομιλίες με βάση αιτήματα μιας πλευράς.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρει ότι υπάρχουν επικοινωνιακές εκστρατείες στο Κυπριακό που στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Επίσης, αναφέρει ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν υφίσταται κοσμικό καθεστώς. Η εκκλησία αναμειγνύεται στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Ο ίδιος ασκεί κριτική στην Κυπριακή Εκκλησία και στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Τουρκές υπενθυμίζει τις θέσεις της κυβέρνησης του στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών. Οι εν λόγω ελευθερίες θα πρέπει να ισχύουν και για τους πολίτες της Τουρκίας μετά την λύση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά.
Ο κ. Τουρκές, καταλήγοντας αναφέρει ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση