ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τουρκές

Αβάσιμες και αστήριχτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν σε κόμματα και κυβέρνηση οι δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος σε δηλώσεις του την Τετάρτη ανέφερε ότι αν οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες δεν γίνουν αποδεκτές τότε η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για την ελευθερία διακίνησης προσώπων υπηρεσιών αγαθών και κεφαλαίων. Ανέφερε παράλληλα ότι από την στιγμή που αυτές οι ελευθερίες δεν θα ισχύσουν για τους Τούρκους πολίτες, τότε δεν πρέπει να ισχύουν ούτε για τους Έλληνες. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αφορά ουσιαστικά την ΕΕ και όχι τόσο την Κύπρο.

ΠτΔ: Αβάσιμες και αστήριχτες οι δηλώσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως όσο οι Τούρκοι προβαίνουν σε τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις, επιτυγχάνουν τη δημιουργία αρνητικού κλίματος και είναι αδιανόητο να υπάρξει λύση ενόσω γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις.

«Θα ήθελα να είμαι συγκρατημένος στις δηλώσεις αλλά δεν μπορώ παρά να σημειώσω, κάτι που έθιξα και κατά τη σημερινή συνάντηση, ότι όσον οι Τούρκοι επίσημοι προβαίνουν σε ανάλογες απαράδεκτες δηλώσεις, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, ενώ την ίδια ώρα βεβαίως και δημιουργούν την ανάγκη να πούμε ότι είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν πρόκειται να σχολιάσω ανάλογες αβάσιμες, αστήριχτες δηλώσεις» δήλωσε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΔΗΣΥ: Οι δηλώσεις στερούνται λογική

«Σε καμία περίπτωση λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να δώσει σε Τούρκους υπηκόους καθεστώς ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο – οι προκλητικές δηλώσεις Τουρκές αντιστρατεύονται την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία για τη λύση στο Κυπριακό θα διασφαλίζει οπωσδήποτε την ισχύ των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες του κυπριακού κράτους. «Πρόκειται για μια θεμελιακή αρχή που θα επιτρέψει τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους, να λειτουργούν ως ίσοι ευρωπαίοι πολίτες και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, αναπτύσσοντας όλες τις δυνατότητες τους» καταλήγουν.

«Η προσπάθεια του Τούρκου αντιπροέδρου να εξομοιώσει τους Έλληνες πολίτες της Ε.Ε. με Τούρκους υπηκόους, στερείται οποιασδήποτε λογικής ή νομικής βάσεως. Όπως ανυπόστατοι και απαράδεκτοι είναι και οι ισχυρισμοί του για τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας» καταλήγουν.

Ομήρου: Ωρολογιακή βόμβα στις διαπραγματεύσεις οι νέες δηλώσεις

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου αναφέρεται σε εμπρηστικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουρκές στις οποίες διατυπώνει πρωτοφανή παραλογισμό «αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία».

«Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Ε.Ε. δεν είναι ούτε νοητό, ούτε δυνατό να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, εν τούτοις οι δηλώσεις Τουρκές είναι άκρως αποκαλυπτικές για την εξωφρενική κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να απαιτήσει απάντηση στην ιταμή προκλητική δήλωση Τουρκές από πλευράς Ε.Ε. και Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ», αναφέρεται.

ΕΔΕΚ: Αναγκαία η απογραφή πληθυσμού

Από τη πλευρά της η ΕΔΕΚ κάνει λόγο για προκλητικό παραλήρημα Τούρκων αξιωματούχων και υπογραμμίζουν πως με βάση τις δηλώσεις Τουρκές, ο αριθμός των εποίκων είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Διαφαίνεται ότι ο αριθμός των εποίκων για τους οποίους έχουμε συναινέσει να νομιμοποιηθούν, δεν είναι 50-55 χιλιάδες, όπως ο ΠτΔ ανέφερε στη τελευταία του συνέντευξη, αλλά σαφώς ξεπερνά τις 100 χιλιάδες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων».

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ τονίζει ότι είναι αναγκαία η απογραφή πληθυσμού από έγκριτο ανεξάρτητο οίκο υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ενώ κάνουν λόγο για εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πλευράς του Τουρκές.

Αλληλεγγύη: Ξεκάθαρος εκβιασμός

«Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουρκές. Πρόκειται για ξεκάθαρο εκβιασμό προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες» ανέφερε σε δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος.

Ο κ. Σελινόπουλος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ακολουθεί λανθασμένη διαπραγματευτική τακτική που δίνει έδαφος για παράλογες και αντιδημοκρατικές απαιτήσεις.

«Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, αποδεικνύεται πως μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία τόνιζε πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει έδαφος για λύση του Κυπριακού» είπε καταληκτικά.

Οικολόγοι: Στόχος να τουρκοποιηθεί η Κύπρος

Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων και Συνεργασίας Πολιτών καθώς τονίζουν πως δηλώσεις παρόμοιες με του Τούρκου Αντιπρόεδρου δείχνουν ότι στη Τουρκία πέραν από τις «υποχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει από την κυπριακή ηγεσία τα τελευταία εννιά χρόνια και ζητούν κι άλλες».

«Όπως γίνεται αντιληπτό η Άγκυρα έχει στόχο να τουρκοποιήσει την Κύπρο μονιμοποιώντας τους Τούρκους έποικους. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εμμένουμε στη θέση μας ότι, σε ενδεχόμενη λύση οι Τούρκοι έποικοι πρέπει να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν οφείλουν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία» καταλήγουν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση