ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να μας δώσει τους «οκτώ» (upd)

Καταργεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό η Άγκυρα

Kathimerini.gr

Την ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα εξετάζει η Τουρκία στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στη χώρα τους, ενώ πληροφορίες της «Κ» κάνουν λόγο ότι η Άγκυρα έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για κατάργηση της συμφωνίας.

Αυτό μεταδίδει το κρατικό κανάλι TRT επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το TRT ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ως απάντηση στην ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου, περιλαμβανομένης και της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες.

Ερντογάν: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κράτησε το λόγο του

Σε νέες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον ίδιον την επιστροφή των πραξικοπηματιών αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος τονίζει τα εξής: «Η Ελλάδα δεν μας επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα τον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών».

Ο κ. Ερντογάν κάνει λόγο για «τρομοκράτες» που πρέπει να δικαστούν στην χώρα τους. Ο ίδιος τονίζει: «Η καθυστέρηση της επιστροφής φυσικά πλήττει την εμπιστοσύνη (στα ελληνοτουρκικά)».  Στην συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Ερντογάν στέλνει αυστηρά μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα τονίζουν ότι η Υπόθεση των Οκτώ εκτός από το πεδίο της διπλωματίας ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα πεδία στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα μεταδίδει από τον λογαριασμό twitter o δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας, πριν από λίγη ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι «(Πρόκειται για) οκτώ προδότες, πραξικοπηματίες που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο μας. Η Ελλάδα υπέφερε πολλά από τα πραξικοπήματα. Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για μια νομική απόφαση. Όποιο Σύνταγμα, όποιους νόμους και να μελετήσετε δεν υπάρχει πρόνοια για την υπεράσπιση των πραξικοπηματιών και τρομοκρατών. Πρέπει να δικαστούν με δίκαιο (νόμιμο) τρόπο. Για να συμβεί αυτό πρέπει να επιστραφούν στον χώρο όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. Με την Ελλάδα έχουμε συμφωνία. Στην πραγματικότητα δώσαμε στην Ελλάδα πληροφορίες, τεκμήρια, έγγραφα τα πάντα. Αυτή δεν είναι μια νομική απόφαση αλλά πολιτική. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που προφυλάσσουν και υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Αντιδρούμε. Θα δείξουμε την αντίδραση μας και στο πρακτικό πεδίο. Ανεξάρτητα από το επιθυμούμε ή όχι (η υπόθεση των οκτώ) θα επηρεάσει τις σχέσεις μας. Και εμείς εξετάζουμε τα βήματα μας. Πέρα από την συμφωνία για το προσφυγικό που υπογράψαμε με την Ελλάδα και την Ε.Ε., υπάρχει η συμφωνία της επανεισδοχής. Θα πραγματοποιήσουμε όλα τα βήματα, ακόμη και την ακύρωση αυτής της συμφωνίας της επανεισδοχής. Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζουμε θετικά τις χώρες που προφυλάσσουν προδότες και πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

​Επίσης, το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνη στέλνει δεύτερο αίτημα στην Αθήνα για την επιστροφή των 8 στρατιωτικών. ​Το υπουργείο απευθύνεται και στην Interpol. Συνημμένα η σχετική ανάρτηση του ΤRT.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, απέστειλε νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών προς την Ελλάδα.

Το αίτημα αυτό έρχεται μία ημέρα μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση των «8».

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Πάντως, η Αγκυρα είχε εκδηλώσει από χθες τις προθέσεις της, απειλώντας με αντίποινα και συνολική επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά» ήταν η πρώτη σύντομη τοποθέτηση πηγής που παρακολουθεί από κοντά τα δρώμενα στο νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες και αποτυγχάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας επισημαίνεται ότι «η προσπάθειά μας για την έκδοση και τη δίκη των δραστών, με τη χρήση όλων των νομικών μέσων κατά της αποφάσεως αυτής, θα συνεχιστεί. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα διμερή και πολυμερή πεδία από αυτή την απόφαση, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί διεξοδικά».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση