ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακό, Εγγυήσεις και Ασφάλεια στη συνάντηση ΠτΔ-Τσίπρα

Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις 4 ελευθερίες που διεκδικεί η Τουρκία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο συνάντησης στη Λισσαβόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις ειδικά για τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που άπτονται της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι οι δύο άνδρες που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med Group), στη Λισσαβόνα, “αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου Ασφαλειας και Εγγυήσεων”.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων στο θέμα “της τουρκικής, απαράδεκτης απαίτησης για την παραχώρηση, μέσα στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, των 4 βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους στην επανενωμένη Κύπρο”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Πρωθυπουργός Τσίπρας συζήτησαν και θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ και, ευρύτερα, ευρωπαϊκά θέματα.

Όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, “αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα στο πλαίσιο της παρέμβασης του κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Λισσαβόνα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και στις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη”.

“Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη της Γενεύης και την εκφρασθείσα θέση τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών μελών για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι η ίδια η ιδιότητα του ως κράτους μέλους”, τονίζει ο Εκπρόσωπος.

Προσθέτει ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών που σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ, τα οποία επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια την ΕΕ καθώς επίσης όλα τα κράτη μέλη”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εν εκτάσει στην απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, που αντίκειται στις Συνθήκες της ΕΕ, να απολαμβάνουν οι Τούρκοι υπήκοοι, μέσα στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ, στην επανενωμένη Κύπρο.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης σε θέματα που άπτονται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, της ανάγκης όπως η επανενωμένη Κύπρος συνεχίσει να είναι ενεργό και αποτελεσματικό κράτος μέλος, όπως επίσης της ανάγκης ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίλυση του Κυπριακού”.

Αναφερόμενος στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι απαιτείται να δοθούν απαντήσεις στις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ για θέματα, όπως η ανεργία, η κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική προστασία, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και η διασφάλιση προοπτικής και μέλλοντος για τις νεότερες γενιές μέσα από την εκπαίδευση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, καταλήγει η γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Από την Αθήνα στη Λισαβόνα

Με τη Σύνοδο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο και την κοινή Διακήρυξη που υιοθέτησαν τότε στο Ζάππειο Μέγαρο, για πρώτη φορά οι χώρες της Μεσογείου της ΕΕ διαμόρφωσαν τη δική τους ατζέντα, ιδιαίτερα στους άξονες της ανάπτυξης, της ασφάλειας, του προσφυγικού -μεταναστευτικού, και με διακηρυγμένο στόχο ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Τέσσερις μήνες μετά -διάστημα στο οποίο έχουν μεσολαβήσει σοβαρές εξελίξεις σε διεθνές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, τα ζητούμενα παραμένουν τα ίδια.

«Κατά τη σύνοδο της Αθήνας οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, την ασφάλεια καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Και η πρώτη φορά που μπορέσαμε ως χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στα νότια σύνορα της ΕΕ, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών, να καταθέσουμε τις δίκες μας κοινές προτάσεις στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται αυτήν την περίοδο», έχει επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τονίζοντας επιπλέον ότι «με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ευελπιστούμε ότι και η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη».

Το γεγονός ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος συνεχίζεται (με την δεύτερη συνάντηση στη Λισαβόνα, μετά την πρώτη που είχε συγκαλέσει στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός), λαμβάνοντας μόνιμα χαρακτηριστικά, σηματοδοτεί την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας της ελληνικής πλευράς.Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σημειώνοντας και επιχειρηματολογώντας ότι «δεν είμαστε πια μόνοι», παρέπεμψε ως παράδειγμα και στη σημερινή Σύνοδο της Λισαβόνας, επισημαίνοντας ότι «και αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει τη γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση