ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Μέι-Ερντογάν ενόψει Γενεύης

Η Τουρκία να διατηρήσει το κράτος δικαίου τόνισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τη διαδικασία της Γενεύης για το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

“Συζητήσαμε τί μπορούμε να κάνουμε ακόμη στην Κύπρο, ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε ως τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα”, είπε ο Ταγίπ Ερνρογάν κατά την κοινή δήλωσή του με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι είπε επίσης ότι συζήτησαν το Κυπριακό, αναφέροντας ότι επιθυμούν την επίλυσή του.

Ταγίπ Ερντογάν και Τερέζα Μέι συμφώνησαν ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι από δω και πέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Βρετανία θα είναι σε πολύ διαφορετική θέση. Πρότεινε όπως προσπαθήσουν να αυξήσουν τον εμπορικό όγκο των δύο χωρών από 15,6 δις δολάρια σε 20 δις. Όπως είπε, συμφώνησαν όπως συνεχιστούν τα βήματα χωρίς καθυστέρηση για το στρατηγικό συνεταιρισμό των δύο χωρών, ενώ στο θέμα της ενέργειας είπε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία. Συζήτησαν επίσης Συριακό και Ιρακινό.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να προωθήσει την ανάπτυξη περαιτέρω των σχέσεων των δύο χωρών. “Το πιο σημαντικό σημείο των επαφών είναι ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να οδηγηθούν σε πιο προχωρημένο επίπεδο”, ανέφερε.

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να διατηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο, η Μέι είπε πως είναι «υπερήφανη» που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και περίπου 40.000 έχουν φυλακιστεί. Το εύρος της καταστολής έχει προκαλέσει ανησυχίες σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να ξεριζώσει τους υποστηρικτές της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση επίσης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον οποίο θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα, με την άφιξή της στην Άγκυρα, επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Ατατούρκ και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών “Ας πραγματοποιήσουμε το όραμα του Ατατούρκ για ‘ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο’ ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση