ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένταση προκαλούν οι Τούρκοι στα Ίμια

Τουρκική πυραυλάκατος, παρόντος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, περιέπλευσε το νησί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έναν σημαντικό ισχυρισμό φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το μεσημέρι της Κυριακής τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα επεισόδιο στα περίχωρα των Ιμίων όπου εμπλέκεται σκάφος στο οποίο μετέβαινε ο Επιτελάρχης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, η ενημερωτική ιστοσελίδα Duvar με βάση πληροφορίες από το Πρακτορείο Doğan, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού ανέκοψε την πορεία ενός τουρκικού σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ. Το τουρκικό σκάφος κατευθυνόταν προς τα Ίμια χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί ο Τούρκος στρατηγός.

Η τουρκική ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην επέτειο του άδικου χαμού 3 μελών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια. Επίσης, αναφέρεται στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο εις μνήμην της εν λόγω επετείου.

Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούσε η κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού "Κραταιός", που εμπόδισε το τουρκικό πλοίο να προσεγγίσει τη βραχονησίδα και κάλεσε το τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Έπειτα από τη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων απο την ελληνική προς την τουρκική πλευρά, οι τουρκικές δυνάμεις αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Αλικαρνασσό. Ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αμέσως μετά, πέταξε πάνω από τα Ίμια με ελικόπτερο.

Παυλόπουλος: Σήμερα παραβιάστηκαν τα σύνορα της Ευρώπης

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κουμουτσάκος: Η Άγκυρα θα πρέπει να καταλάβει πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη σημερινή προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας στα Ίμια.

«Η Άγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα: - Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. - Δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο», ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ.

Σκληρή κριτική στον Ερντογάν για τα Ίμια

Σκληρή κριτική με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στα Ίμια δέχεται τις τελευταίες ώρες στην χώρα του ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Κύκλοι της αντιπολίτευσης και του τουρκικού στρατού συσχετίζουν τις νέες εξελίξεις με το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία και λένε «όχι» στις προεδρικές φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της αντιπολίτευσης, η Σοζτζού εξαπολύει επίθεση κατά του Προεδρικού αναφέροντας ότι δεν κατάφερε να υψώσει το ανάστημα του κατά της Ελλάδας.

Πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, διαμέσου του twıtter και της τουρκικής εφημερίδας ασκεί έντονη κριτική στην γραμμή της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά και δηλώνει ότι στο δημοψήφισμα θα ψηφίσει «όχι».

Στο μήνυμα του, ο Αλί Τουκσιέν ανέφερε τα εξής: «Εφόσον  δεν μπορείς να πας σε μια βραχονησίδα με στρατηγούς και ναυάρχους, το πρόβλημα δεν αφορά το σύστημα αλλά τους διοικητές. Όχι στο προεδρικό σύστημα».

Παρόμοια μηνύματα κάνουν τον γύρο των διαδικτυακών πυλών κοινωνικής δικτύωσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τουρκικός στρατός αμφισβητεί το επεισόδιο στα Ίμια

Το ODA TV με βάση πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές μεταδίδει την πληροφορία-ισχυρισμό του τουρκικού στρατού ότι δεν είναι ορθή η πληροφορία ότι σκάφος της Ελλάδας διέκοψε την πορεία του τουρκικού σκάφους που μετέφερε τον Επιτελάρχη Ακάρ.

Το ανακοινωθέν του τουρκικού γενικού επιτελείου

Σύμφωνα με το τουρκικό στρατό: «Ο Επιτελάρχης Ακάρ δήλωσε ότι στις ενέργειες μας ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Θάλασσα του Αιγαίου , για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα εστιάζουμε πάντα στην φιλία και στην ειρήνη. Επίσης, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και τους έθνους μας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα».

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ελληνικής Άμυνας

Με ψυχραιμία αντιδρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως μεταδίδεται απο την Αθήνα. Η ελληνική κανονιοφόρος που εμπόδισε το τουρκικό πολεμικό πλοία να προσέγγισει τα Ιμια έπλεε την ώρα εκείνη στην περιοχή. Στην Αθήνα αποδίδουν την τουρκική πρόκληση στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση Ερντογαν ερμηνεύει ως πολιτική απόφαση που στρέφεται εναντίον της Άγκυρας.

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11:00 το συγκρότημα των Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση