ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι τέσσερις ελευθερίες στη συνάντηση Χριστοδουλίδη- Κοτζιά

Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ως ιδιαίτερα αργή και ενώπιον ακόμη ενός μεγάλου προβλήματος, βρίσκεται η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η ρητορική της Άγκυρας για τις τέσσερις ελευθερίες σε πολίτες της Τουρκίας παραμένει αμείωτη και αυτό συνιστά σύμφωνα και με τις πληροφορίες της «Κ» πρόβλημα ως προς τη συνέχεια. Τόσο που πηγές με τις οποίες μίλησε η εφημερίδα δεν διστάζουν να το αποκαλέσουν ως και ιδιαίτερα προβληματικό για τη συνέχεια. Το αν και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει έμπρακτα τη διαδικασία μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Πάντως η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την πορεία αυτή, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε να στέλνει τα δικά του μηνύματα αναφορικά με τη συνέχεια, τονίζοντας πως «το μομέντουμ δεν θα είναι για πάντα εδώ».

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, ο κ. Άιντε είπε ότι τόσο με τον κ. Ακιντζί όσο και ενωρίτερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησε για την (σημερινή) συνάντηση των ηγετών, κατά την οποία θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα.Η Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε, συνεχίζεται, και όλα τα κεφάλαια είναι ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, ανέφερε, εκκρεμή ζητήματα και όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν με έναν αλληλένδετο τρόπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πλέον αντιληπτό από όλους πως το κλίμα μετά τη Γενεύη έχει αλλάξει άρδην και πως είναι δύσκολο να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα «νέα Γενεύη», ειδικά αν δεν καταγραφεί στην Κύπρο σημαντική πρόοδος.

Η προϊστορία με τέσσερις ελευθερίες

«Όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Σχοινά για το ζήτημα με τις τέσσερις ελευθερίες. Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες είχε συναντήσεις και με αξιωματούχους επί του θέματος, ο διαπραγματευτής κ. Μαυρογιάννης, όταν την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως από το συγκεκριμένο θέμα δύσκολα θα απαγκιστρωθεί η Τουρκία. Συνδέουν δε τις όποιες εξελίξεις στις συνομιλίες για το θέμα, με τη μετατόπιση που έχει καταγραφεί σε όλους τους τόνους από την πλευρά της Άγκυρας για το ίδιο θέμα από το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία, μετά το δημοσίευμα της «Afrika» συζητείται το πώς μέσα στο έγγραφο 77 σελίδων υπό τον τίτλο «Συγκλίσεις 2008-2012» του Αλεξάντερ Ντάουνερ, που δόθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, ΝτερβίςΈρογλου (με ημερομηνία 30 Απριλίου 2013) καταγράφονται οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ μεταξύ αυτών οι τέσσερις ελευθερίες. Όπως αναφέρεται, η ε/κ πλευρά συμφωνεί κατ΄αρχάς για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους αλλά εκφράστηκε η ανάγκη διαβούλευσης με την Ελλάδα, ενώ όπως τονίζεται (στα αγγλικά το κείμενο) οι ηγέτες θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ έτσι ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό θα διευθετηθεί από την Ένωση.

Οι αντιδράσεις

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, μετά το πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα», έχουν σημειωθεί αντιδράσεις, με τις τελευταίες να εντοπίζονται στη Συμμαχία Πολιτών που στάθηκε στη μετάβαση Μαυρογιάννη στις Βρυξέλλες. «Να τους αναγνωρίσουμε τις 4 ελευθερίες, μεταξύ αυτών και την ελευθερία εγκατάστασης στην Κύπρο, κάτι που συνιστά συνταγή για νόμιμο εποικισμό, από πλευράς της Τουρκίας», τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας κ. Λιλλήκας υπογραμμίζοντας πως μετά τη Γενεύη δεν έχει υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Το θέμα ανέδειξε και ο Γιώργος Περδίκης λέγοντας ότι η αλήθεια είναι πως το θέμα υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χρόνια και ανέφερε πως το θέμα αναδεικνύεται ως συνέπεια λανθασμένων χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνάντηση Κοτζιά- Χριστοδουλίδη στην Αθήνα

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, συνάντηση αναμένεται να έχουν εντός της ημέρας στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να είναι οι τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους πολίτες που αξιώνει η Τουρκία καθώς επίσης και η τελωνειακή ένωση Τουρκίας- ΕΕ.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση