ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο τον Μάρτιο

Συναντήσεις κάθε εβδομάδα θα έχουν τον Φεβρουάριο οι δύο ηγέτες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν έχει προκαθοριστεί το επιπεδο της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Μάρτιο δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Οι δυο ηγέτες συμφωνησαν ότι είναι αναγκαία η πραγματοποίηση μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο για τα αποτελέσματα της Διεθνούς διασκεψης για το Μον Πελεράν όσπου να γινει μια αποδεκτή λύση.

Συμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ, η διάσκεψη θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο μέχρι αορίστου χρόνου, με την ίδια μορφή υπό τη συμμετοχή των τριων εγγυήτριων δυνάμεων, Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία.

Στο τραπέζι ήταν η συμφωνία ασφάλειας και εγγυήσεων και τα 6 κεφάλαια. Συγκεκριμένα, πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία για τις συνομιλίες, όπου θα συναντιόνται μια φορά την εβδομάδα σχετικά με την επίλυση των μείζονων θεμάτων για τα κεφάλαια, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. 

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπογραμμίζει ότι η διάσκεψη θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο.

Στο μεταξύ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο , σύμφωνα με ανάρτηση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο twitter. Κατά την ολιγόλεπτη συνομιλίας τους ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα Πρόεδρο για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης και τα επόμενα βήματα όπως απυτά προκύπτουν από το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες έκαναν απολογισμό μετά τη διάσκεψη της Γενεύης και για την συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελερέν .

Αποφασίστηκε όπως οι δύο ηγέτες θα συναντώνται μια φορά την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις και οι ηγέτες κάλεσαν τα ΗΕ να προετοιμάσουν σε συνεργασία με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο, νωρίς.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης με τον τ/κ ηγέτη, ανέφερε ότι πρόκειται για μια δημιουργική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος απέφυγε να ανακοινώσει το περιεχόμενο του ανακοινωθεντος αναφέροντας ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω δηλώσεις, περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να γνωρίζετε πως έχουν τα πράγματα, δεν έχει συζητηθεί το θέμα των 4 ελευθεριών έχει συζητηθεί το θέμα της παραπέρα πορείας

Όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα στον διάλογο συνεπώς οποιεσδήποτε δηλώσεις δεν συμβάλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες επιδιώκουν, σημείωσε ο Πρόεδρος.

Αναφορικά με την ένταση Ελλάδας- Τουρκίας επισήμανε ότι είναι αρνητικός παράγοντας αλλά ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση