ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προετοιμασία εδάφους μέχρι τη Διάσκεψη Μαρτίου

Δεν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών κατά την συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθοριστική ήταν η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ των Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη, όπως άλλωστε είχε δηλώσει πριν από αυτήν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τη σχετική γραπτή του δήλωση που ακολούθησε την συνάντηση. Σύμφωνα με την οποία η διάσκεψη για την Κύπρο, συνεχίζεται αρχές Μαρτίου, και σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς να έχει προκαθοριστεί αν θα είναι σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ή προέδρων των εγγυητριών δυνάμεων.

Μέχρι την σύγκληση της διάσκεψης, οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες επί κυπριακού εδάφους σε εβδομαδιαία βάση καθόλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων με την επόμενη συνάντηση τους να έχει καθοριστεί για τις εννέα του μήνα.

Στην γραπτή δήλωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε σημειώνεται η αποφασιστικότητα των δύο ηγετών για διατήρηση του παρόντος μομέντουμ.

Το επίπεδό της δεν έχει καθορισθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος,«αλλά θα έχει την ίδια μορφή με την προηγούμενη, αφού σε αυτήν θα συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο κοινότητες, οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν έχει συζητηθεί το θέμα το τεσσάρων ελευθεριών, ενώ κληθείς να σχολιάσει το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ανέφερε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά τη χτεσινή συνάντηση (με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ) και κατά τη σημερινή συνάντηση ότι, όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».

Λακωνικός ήταν και στην ένταση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από τις ελληνικές αρχές, χαρακτηρίζοντας την ένταση αρνητική εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Εκτενέστερες ήταν οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για φυσικό χρονοδιάγραμμα και άφησε να νοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης και νέας διάσκεψης, προσθέτοντας ότι «αυτή η υπόθεση πρέπει να τερματιστεί σήμερα ή θα συνεχιστεί μετά το τέλος των εκλογών στην ε/κ πλευρά με την επιρροή εξωγενών παραγόντων».

Με την επιστροφή του στο προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Μέρκελ

Το Κυπριακό αλλά και οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελλάριος Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει και της επίσκεψης της στην Τουρκία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίστηκε «η ανάγκη η γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υφυπουργός εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, σημείωσε την προσήλωση της ελληνικής Κυβέρνησης στους δύσκολους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αβέρωφ: Επίσημη πρόσκληση από Γκουτιέρες στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να απευθύνει επίσημη πρόσκληση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για συμμετοχή στη Διάσκεψη.

«Θέλουμε και επιθυμούμε τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, ιδιαίτερα μετά και από την ξεκάθαρη θέση της Πρέσβειρας των ΗΠΑ, ουσιαστικά όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ έχουν ξεκάθαρα εκδηλώσει τη θετική τους προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα» δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας Ρενέ Τροκάζ.

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ζητούν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ

Την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου υπογραμμίζει με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, ώστε να ενημερωθεί το σώμα αναφορικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης στο Μον Πελεράν σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά και για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα επόμενα βήματα.

Χαιρετίζει παράλληλα «την εκπεφρασμένη ισχυρή αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση στα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού», ενώ επισημαίνει ότι πρώτιστος στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη ακτίνας συμφωνίας σε στοχευμένα εκκρεμούντα βασικά θέματα.
Τονίζει δε την ανάγκη της παρουσίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην τελική φάση της Διάσκεψης.

Επιβεβλημένη θεωρεί την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και η ΕΔΕΚ για ενδελεχή ενημέρωση στο τι διαμείφθηκε μεταξύ τεχνοκρατών στο Μοντ Πελερέν αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση