ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προειδοποιεί με «ατύχημα» στο Αιγαίο, ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου (upd)

Η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ ακολούθησε ρεκόρ παραβιάσεων στην ελληνική επικράτεια.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τελευταία ενημέρωση 13:40

Τούρκος κομάντο που τοποθέτησε την τουρκική σημαία στα Ιμια επικρίνει την επίσκεψη Ακάρ

Ως μια κίνηση που δεν εξυπηρετεί τίποτα, χαρακτήρισε την επίσκεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ στα Ίμια, ο κομάντο Αλί Τουρκσκέν, ο οποίος το 1996 είχε τοποθετήσει την τουρκική σημαία στα Ίμια. “Αν πείτε ότι ήταν επίδειξη δύναμης, δεν ήταν. Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό τηρούν στάση σιωπής απέναντι στην κατοχή αρκετών μερών. Με λίγα λόγια, δεν κατάλαβα το νόημα της επίσκεψης του αρχηγού του γενικού επιτελείου στα Ίμια. Για μένα δεν έχει νόημα”, δήλωσε στην εφημερίδα “Σοζτζού” ο Τούρκος εν αποστρατεία κομάντο.

Ο Αλί Τουρκσέν δήλωσε ακόμη ότι “κάποια από τα νησιά μας στο Αιγαίο, τα οποία είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, έστω και αν δεν κατοικούνται, η Ελλάδα σιωπηρά τα έχει κατασχέσει. Αυτό το είπα πολλές φορές. Κανείς δεν έβγαλε άχνα, δεν βγάζει. Ακόμη και αν προσφύγουμε μετά από καιρό στο διεθνές δικαστήριο θα μας πουν ‘μέχρι τώρα δεν το αντιληφθήκατε;”.
Ο Τούρκος κομάντο αναφέρθηκε και στην Κύπρο. “Αν έρθουμε στη Μεσόγειο, ας μην ξεχνάμε την Κύπρο εκεί, επειδή και εκείνη χάνεται”, ανέφερε.

Συνεχίζουν τις απειλές Τούρκοι αξιωματούχοι στα Ίμια

Λάδι στη φωτιά της έντασης βάζουν με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους υπουργικά και κομματική στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στον απόηχο της έντασης στα Ίμια.

«Μην παίζετε μαζί μας, ή θα σάς πυροβολήσουμε!» απείλησε μάλιστα ο βουλευτής του AKP και αντιπρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη Σμύρνη Χουσεΐν Κοτζαμπιγίκ.

«Προειδοποιώ την Ελλάδα: Σωθήκατε εξαιτίας του δειλού (Τούρκου) ναυάρχου το 1996. Μην παίζετε το παιχνίδι των ‘’Καρντάκ’’ (Ίμια) μαζί μας. Θα σάς πυροβολήσουμε!» απείλησε την Τετάρτη μέσω Twitter ο Κοτζαμπιγίκ.

Ο τούρκος βουλευτής ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ναύαρχος παράκουσε την εντολή της τότε Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ να βυθίσει τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

«Η ελληνική αναίδεια στο Αιγαίο συνεχίζεται επειδή εκείνη την ημέρα δεν ακολουθήθηκε η πολιτική τάξη. Ωστόσο, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι η χώρα που ήταν το 1996» προειδοποίησε.

Τουρκικές στρατιωτικές πηγές: «Η Τουρκία θέλει να υπενθυμίσει στην Ελλάδα την παρουσία της στο Αιγαίο ως απάντηση»

Με «ανεπανόρθωτο ατύχημα» στο Αιγαίο απείλησε την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εμπρηστική συνέντευξή του στη Hurriyet στη σκιά της ρίψης στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, την οποία ακολούθησε ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στην ελληνική επικράτεια.

«Θεός φυλάξοι, μπορεί να υπάρξει ανεπανόρθωτο ατύχημα λόγω της συμπεριφοράς αυτής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, καλώντας μάλιστα τον Έλληνα υπουργό Άμυνας «να βάλει το μυαλό στο κεφάλι του».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «ο συνέταιρος της κυβέρνησης Τσίπρα, που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς, είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνεχώς. Η Ελλάδα από παλιά κάνει προκλητικές ενέργειες. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογική αποσόβησης εντάσεων με τη γείτονα… Ξέρουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις… Η στάση του υπουργού δεν είναι καινούρια. Εμείς γι’ αυτή τη στάση έχουμε μιλήσει και στον Τσίπρα, και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε».

Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, πρέπει να λύνονται με διάλογο…. Η συμπεριφορά μας δείχνει μεγάλη ωριμότητα… Με ωριμότητα οφείλει να συμπεριφέρεται και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

«Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε εμείς την ένταση»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι στην Hurriyet «η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά δεν θα δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα».

«Η Ελλάδα πρόσφατα αύξησε την συχνότητα των παραβιάσεων. Από καιρό σε καιρό αυτό οφείλεται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά αυτό δεν είναι καλό» πρόσθεσε ο Ισίκ.

Όπως υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, «η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να είμαστε η πλευρά που θα κλιμακώσει την ένταση, αλλά δεν θα υποκύψουμε αν συμβούν γεγονότα. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσα από διάλογο. Η ένταση δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, είναι γείτονάς μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας.

«Απαντάμε με την παρουσία μας στο Αιγαίο»

«Η μη έκδοση των οχτώ στρατιωτικών, η συμπεριφορά της Κύπρου στο θέμα της στρατιωτικής μας παρουσίας στην Κύπρο και η αύξηση των "ελληνικών παραβιάσεων" στο Αιγαίο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… Η Τουρκία θέλει να υπενθυμίσει στην Ελλάδα την παρουσία της στο Αιγαίο ως απάντηση» σχολίαζαν στην τουρκική εφημερίδα τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X