ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Μάλτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (upd)

Θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 19.10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έφθασε σήμερα το απόγευμα στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες θα αρχίσουν στις 10πμ (11πμ ώρα Κύπρου), θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, με έμφαση τη μεταναστευτική ροή στην Κεντρική Μεσόγειο και ακολούθως οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων της ΕΕ θα υιοθετήσουν τη Διακήρυξη της Μάλτας το περιεχόμενο της οποίας θα αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα εργασίας κατά το οποίο αναμένεται να συζητηθεί η ευρύτερη προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις επί των τελευταίων εξελίξεων στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο.

Αύριο το απόγευμα οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ θα παρακαθίσουν σε συνεδρία κατά την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις για το Μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης για τα 60χρονα από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. 

Στη Μάλτα και ο Αλ. Τσίπρας

Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα, θα συμμετάσχει αύριο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περίπου στις 9 π.μ. (τοπική ώρα) αναμένεται η άφιξη των συμμετεχόντων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με την 1η συνεδρία να αρχίζει περίπου μία ώρα μετά, η οποία και θα κλείσει στις 12.45 μ.μ., με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Μία ώρα μετά, θα γίνει το ανεπίσημο γεύμα, ενώ στις 4 μ.μ. ως τις 5 μ.μ. θα δοθούν οι συνεντεύξεις Τύπου από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στις 5.15 μ.μ. θα αρχίσει η 2η συνεδρία, που αναμένεται να τελειώσει δύο ώρες μετά.

Μεταναστευτικό, σχέσεις με ΗΠΑ και το μέλλον της ΕΕ στο επίκεντρο

Η συζήτηση για τη μείωση της παράνομης μετανάστευση με έμφαση στην κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και το μέλλον της ίδιας της ΕΕ αναμένεται να είναι τα βασικά θέματα συζήτησης της άτυπης Συνόδου των 28 της ΕΕ στη Βαλέτα της Μάλτας, σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο που ήταν επιφορτισμένος να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος παρέθεσε ουσιαστικά την ατζέντα και το πλαίσιο των επικείμενων συζητήσεων, σημείωσε πως "παρότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί σημαντικά στην Ανατολική Μεσόγειο", "δεν μπορούμε να μεταφέρει (η ΕΕ) το αποτελεσματικό μοντέλο της Ανατολικής Μεσογείου στην Κεντρική Μεσόγειο γιατί η Λιβύη δεν είναι Τουρκία".

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που έχει καλή γνώση των προκαταρκτικών συζητήσεων, "οι ηγέτες θα επιδιώξουν μια σταδιακή προσέγγιση, αρχίζοντας από την παροχή βοήθειας στην ακτοφυλακή της Λιβύης, προσφέροντας εκπαίδευση στο προσωπικό της και εξαπολύοντας μια εκστρατεία εξουδετέρωσης των διακινητών".

"Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας", είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε ότι "στη συνέχεια η ΕΕ θα ξεκινήσει μια εκστρατεία πληροφόρησης των παράνομων μεταναστών για τις ασήμαντες ελπίδες που έχουν να περάσουν και να μείνουν στην Ευρώπη".

"Πρόκειται για δράσεις που δεν θα δώσουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη για τους λόγους που προανέφερα", είπε και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι "η Λιβύη δεν είναι Τουρκία".

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα περάσουν στη συζήτηση για τη λεγόμενη εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης η οποία όμως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, "δεν θα επεκταθεί σε άλλα θέματα του ιδίου τομέα". Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις, τόνισε ότι "δεν θα γίνει συζήτηση για μετεγκαταστάσεις, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου και για τα θέματα που ήδη ασχολείται η Μαλτέζικη Προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου".

Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, ο αξιωματούχος που πραγματοποίησε την ενημέρωση είπε ότι "η νέα αμερικανική κυβέρνηση (Τραμπ) θα απασχολήσει τους ηγέτες αλλά δεν θα είναι το σημαντικότερο θέμα της Συνόδου. Η συζήτηση θα γίνει σε ένα πλαίσιο πιο ευρύ και ως συνέχεια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και ενόψει της εκδήλωσης για τα 60 χρόνια της ΕΕ στη Ρώμη".

Σε σχέση με τη Ρωσία, σημείωσε ότι "δεν θα γίνει συζήτηση για τις κυρώσεις, οι οποίες έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου".

Η Σύνοδος θα έχει και ένα σκέλος στο οποίο θα μετέχουν οι 28, θα ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις Τύπου και οι 27 στη συνέχεια άνευ Βρετανίας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους. Το κομμάτι για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το μέλλον της ΕΕ θα τεθεί εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη διαδοχή Τουσκ, είπε πως "δεν υπάρχει καμία υποψηφιότητα της οποίας να είμαι κοινωνός" και σημείωσε ότι "το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί ως τη Σύνοδο του Μαρτίου".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση