ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Προ των πυλών η τελική συμφωνία στο Περιουσιακό

Αδιέξοδο στο εδαφικό σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουρριγιέτ αφήνει να εννοηθεί ότι η τελική συμφωνία στο περιουσιακό είναι πλέον προ των πυλών. Την ίδια στιγμή όμως, αναφέρει ότι παραμένει το αδιέξοδο στο εδαφικό.

Στο περιουσιακό ζήτημα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει τα εξής: «Το περιουσιακό πρόβλημα θα επιλυθεί με μια φόρμουλα (λύση). Θα δημιουργηθούν επιτροπές, στις οποίες θα εκπροσωπούνται ίσα οι τ/κ και οι ε/κ. Εδώ η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις. Θα τεθεί ζήτημα αποζημιώσεων, ανταλλαγών ή επιστροφής. Υπάρχουν κενά οικόπεδα που μπορούν να επιστραφούν. Θα λάβουν χώρα επιστροφές με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπερνούν το ποσοστό του 1/3 και τα 2/3 των περιουσιών θα παραμένουν στους τ/κ. Μέχρι στιγμής σε αυτό το ζήτημα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει το ρίσκο να ξεκινήσουν πολλές δίκες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. Διότι πέρασαν 12 χρόνια. Καταφέραμε να εξετάσουμε 600 υποθέσεις από περίπου 6000 προσφυγές. Ξεκίνησαν νέες προσφυγές στο ΕΔΑΔ με το σκεπτικό ότι η επιτροπή μας δεν λειτουργεί».

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι οι τ/κ δεν πρόκειται να έχουν καθεστώς μειοψηφίας, παρόμοιο με αυτό της μουσουλμανικής-τουρκικής κοινότητας της Θράκης σε περίπτωση τελικής φόρμουλας-λύσης στο Κυπριακό. Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε ποσοστό της τάξης του 20% σε ότι αφορά το περιουσιακό. Στο εδαφικό, αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Οι δυο πλευρές έχουν απορρίψει τους χάρτες που κατατέθηκαν στην Γενεύη.

Αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο της προσάρτησης του βόρειου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία. Τονίζει ότι αυτό δεν εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Παράλληλα, τονίζει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό «οι τ/κ θα συνεχίσουν την πορεία τους με το δικό τους κράτος».

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την θέση του ότι φυσικό αέριο ενδέχεται να οδηγήσει την περιοχή είτε σε λύση είτε σε αδιέξοδο.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X