ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν ικανοποίησε η σημερινή συνάντηση τον Ακιντζί

Μη «αποδοτική» η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ο Ακιντζί

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν χαρακτηρίζει ως «αποδοτική» την σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοινώνει ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις επιθυμούν την συνέχεια της διάσκεψης την εβδομάδα που ξεκινά στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» αυτή η ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, «Δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είχαμε μια αποδοτική σύσκεψη. Όμως δεν πρέπει να αναμένουμε αποτέλεσμα σε κάθε σύσκεψη».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον Έσπεν Μπαρθ Άϊντε ανέφερε ότι ο δεύτερος ενημέρωσε τις δυο πλευρές για τις επαφές του σε Ελλάδα και Τουρκία. Σε μια εβδομάδα-10 ημέρες οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου. Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντιόνται καθώς αναζητούν λύση για θέματα και προβλήματα που παραμένουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Επίσης, αναφέρεται στα φαινόμενα βίας, τα οποία αντιμετωπίζουν οι τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και ζητά από τις αρχές να προχωρήσουν στην επιβολή ποινών σε όσους ευθύνονται για αυτά τα περιστατικά.

Τέλος,ο κ. Ακιντζί, σε ότι αφορά την μεταχείριση που θα έχουν οι πολίτες της Τουρκίας στην Κύπρο σε περίπτωση της λύσης, επισημάνει τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. Η Νότια Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. στο όνομα της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Ε.Ε. μονάχα με ατομικά δικαιώματα. Δεν έχουν κοινοτικά δικαιώματα. Με την λύση θα εξασφαλίσουμε αυτά τα δικαιώματα. Η Τουρκία έχει τελωνειακή συμφωνία με την Ε.Ε. Υπάρχει προσπάθεια για την διεύρυνση αυτής της συμφωνίας. Ωστόσο, δεν είναι μέλος της ένωσης και δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα γίνει. Ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα έχει όλα τα προνόμια ενός μέλους της Ε.Ε. (σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού) είναι δυνατόν να βρεθεί διέξοδος με βάση την ισορροπία με την Ελλάδα».

Ο ηγέτης των Τ/κ συμφωνεί με την τελευταία δήλωση του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο ίδιος αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά αναμένει θετικά βήματα από την ε/κ πλευρά.

Ο κ. Ακιντζί αποκλείει το ενδεχόμενο της απόσυρσης της ηγεσίας του από τις διαπραγματεύσεις, δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο. Ωστόσο, το δύσκολο έργο είναι η συνέχεια και το θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών. Ο ίδιος υπενθυμίζει την λαϊκή εντολή που έλαβε στις «προεδρικές εκλογές» και δηλώνει ότι αυτή η εντολή επιβάλλει στον ίδιον την συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X