ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ραπίζουν Αναστασιάδη για την υπόθεση Ρίκκου

Mea culpa στην κοινωνία απαιτεί από Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πολιτικές προεκτάσεις που επικεντρώνονται γύρω από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη φαίνεται να αποκτά η όλη υπόθεση του παυθέντος βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Μετά και από την απόφαση ενοχής του κ. Ερωτοκρίτου, πολιτικά κόμματα, επικρίνουν τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη για τον εν λόγω διορισμό, με το ΑΚΕΛ να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει mea culpa στην ίδια την κοινωνία και τη Συμμαχία Πολιτών να διερωτάται πότε ο Πρόεδρος θα αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για τις επιλογές που έκανε. Πάντως το προεδρικό δεν άφησε αναπάντητες τις βολές σημειώνοντας πως επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη είναι η πρώτη φορά που οδηγούνται τόσα σκάνδαλα στη δικαιοσύνη.

Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δεν παρέλειψε να καταλογίσει βαριές ευθύνες στον πρόεδρο Αναστασιάδη για το όλο κεφάλαιο Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Πέραν του ζητήματος του διορισμού του κ. Ερωτοκρίτου, το κόμμα της Αριστεράς επιρρίπτει ευθύνες για την πλήρη στήριξη προς τον τέως βοηθό γενικό εισαγγελέα όταν βρέθηκε κατηγορούμενος στο δικαστήριο.

«Οι πολίτες θυμούνται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε ότι θα διόριζε ποινικούς ανακριτές για όσα κατάγγειλε ο κ. Ερωτοκρίτου, γεγονός που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γ. Εισαγγελέα ο οποίος χαρακτήρισε ως ντροπή τη «μετατροπή των κατηγορουμένων σε κατήγορους» με τη ‘συνδρομή και την υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας’ ανέφερε ο κ. Στεφάνου για να προσθέσει πως το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει ότι «ο διορισμός του κ. Ερωτοκρίτου δεν έγινε βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, αλλά στη βάση προεκλογικών κομματικών συναλλαγών και σκοπιμοτήτων».

«Η δυσάρεστη εξέλιξη με τον τέως Β.Γ. Εισαγγελέα αποκάλυψε για ακόμα μια φορά τη γύμνια του συνθήματος των κυβερνώντων περί δήθεν διορισμού «των άριστων των αρίστων»» αναφέρει το ΑΚΕΛ καταλήγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αρκείται στην έκφραση σεβασμού προς την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά οφείλει προς την κοινωνία και τους πολίτες ένα mea culpa.

Ευθύνες προς τον πρόεδρο καταλογίζει και η Συμμαχία Πολιτών διερωτώμενη πότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα αναλάβει τις προσωπικές και πολιτικές ευθύνες για τις επιλογές του.

«Η υπόθεση του τέως Γενικού Εισαγγελέα έκλεισε με την απόφαση της δικαιοσύνης. Αυτό που συνεχίζει να εκκρεμεί είναι η ηθική και πολιτική πτυχή που αφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.Ενώ όλοι γνώριζαν ότι ο διορισμός του κ. Ερωτοκρίτου ήταν άλλη μια εξόφληση λογαριασμού για την προεκλογική στήριξη της υποψηφιότητας του, εκείνο που ξεπέρασε κάθε όριο ηθικο-πολιτικής ήταν η στήριξη που παρείχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. Ερωτοκρίτου όταν αυτός βρέθηκε κατηγορούμενος» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών για να προστεθεί πως ο Πρόεδρος συνεχίζει ακάθεκτος να εξοφλά τις προεκλογικές του υποχρεώσεις με διορισμούς σε «νευραλγικές και καλοπληρωμένες θέσεις θέτοντας τις προσωπικές του σκοπιμότητες πάνω από το καλό του τόπου».

Τις επικρίσεις των δύο κομμάτων δεν άφησε βεβαίως ασχολίαστες το Προεδρικό, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να σημειώνει πως επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη όχι μόνο δεν έγινε καμία απόπειρα συγκάλυψης σκανδάλου αλλά ουδέποτε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας προσήχθησαν ενώπιον των δικαστηρίων τόσες πολλές υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων, όσες επί θητείας Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως υπογράμμισε, «είναι υποκριτικό και αντιφατικό την ίδια ώρα που ασκείται κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ένα διορισμό, να εξυμνείται ο ρόλος και η συμπεριφορά άλλων κρατικών αξιωματούχων τους οποίους επίσης διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο κ.Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «δυστυχώς κάποιοι διαχωρίζουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων για θέματα διαφθοράς και σκανδάλων σε καλές ή κακές ανάλογα με το κομματικό τους συμφέρον» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά «ότι μηδενική θα είναι η ανοχή του απέναντι σε κάθε μορφή διαφθοράς στον δημόσιο βίο και συγκάλυψης σκανδάλων, όπως έχει αποδείξει στην πράξη μέχρι σήμερα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X