ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρώτη επίσκεψη Ινδού Υπουργού στην Κύπρο από το 2014

Στις 13 Φεβρουαρίου η Ινδή Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας

ΚΥΠΕ

Η Ινδή Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Nirmala Sitharaman πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενη από ανώτερους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη, στις 13 του μήνα, είναι η πρώτη σε επίπεδο Υπουργού της Ινδίας αφότου ανέλαβε η Κυβέρνηση της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας στη χώρα το Μάιο του 2014.

Σε ανακοίνωση που στάληκε την Πέμπτη στα ΜΜΕ από την Υπάτη Αρμοστεία της Ινδίας, επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις και η Ινδία στηρίζει την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Η Ινδία και η Κύπρος συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της Κοινοπολιτείας, της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Ασίας και άλλων διεθνών οργανισμών.

‘Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση των ιστορικά φιλικών δεσμών ανάμεσα τις δύο χώρες.
Η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και για εξέταση των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ηγήθηκε της Κυπριακής αντιπροσωπείας για συμμετοχή στο Petrotech 2016 ( Διεθνές Συνέδριο για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου) και στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ινδίας – Ευρώπης που έγινε στο Νέο Δελχί.

Η Ινδή Υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη και τον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη.

Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ και του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ινδίας.

Ινδία και Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνία για Οικονομική, Επιστημονική και Βιομηχανική Συνεργασία η οποία οδήγησε στην ίδρυση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής των δύο χωρών η οποία πραγματοποίησε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης τον Ιούνιο του 2016.

Στην ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας αναφέρεται ακόμη ότι οι ετήσιες διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα περίπου 76 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και οι δύο πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες στον τομέα αυτό.

Οι εξαγωγές από την Ινδία αφορούν κυρίως οργανικά χημικά, σπόρους ελαίου, φρούτα, ψάρια, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα . Η Ινδία εισάγει από την Κύπρο αλουμίνια , προϊόντα ξυλείας, λέβητες, διάφορα μηχανήματα και πλαστικά. Υπολογίζεται ότι η Κύπρος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ινδία με ένα κύκλο επενδύσεων που από τον Απρίλιο του 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ανήλθε στα 8, 9 δις δολάρια Αμερικής.

Υπογράφεται αύριο Παρασκευή η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ινδικής Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ακόμη στο ανακοινωθέν ότι τον Νοέμβριο υπογράφηκε η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ινδικής Κυβέρνησης.

Με την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας η Κυπριακή Δημοκρατία αφαιρέθηκε από τον κατάλογο του ‘Notified Jurisdictional Area’.

Κατά την παραμονή της στη Κύπρος, η Ινδή Υπουργός θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια γλυπτού με τίτλο "Konark Wheel" το οποίο δωρίζει η Ινδία στην Κύπρο και το οποίο θα εγκατασταθεί στον υπαίθριο χώρο του ΥΠΕΞ. Με τη χειρονομία αυτή η Ινδία θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών ειδικά στον τομέα του πολιτισμού και να εκφράσει την εκτίμησή της για την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και το σεβασμό της στην αλληλοκατανόηση σε μια ευρύτερη περιοχή που δοκιμάζεται λόγω της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση