ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε τον δρόμο για τις προεδρικές ο Νικόλας

Αλλαγή στρατηγικής και διακυβέρνησης ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με δριμεία επίθεση εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταδεικνύοντας σαφείς προθέσεις για τις προεδρικές του 2018. Αποδομώντας την στρατηγική που ακολουθείται εδώ και εννέα χρόνια στο κυπριακό, διαμήνυσε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η «αποτυχημένη» στρατηγική είναι με το να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση. Την ίδια στιγμή έστειλε και το μήνυμά του προς τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου πως θα πρέπει να κινηθούν μαζί ώστε ο Ενδιάμεσος να παρουσιάσει μία εναλλακτική πολιτική ενώπιον του λαού.

Τις προθέσεις του αντιλήφθηκε αμέσως το προεδρικό, ακολουθώντας την ίδια επιθετική στάση με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει πως «ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και η μικρή ομάδα του ΔΗΚΟ που τον περιστοιχίζει, αντί να ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, την εκστρατεία για την οποία άρχισε σήμερα με την αστήρικτη κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Μία ομιλία και μία απάντηση, η οποία καταδεικνύουν πως το 2018, είναι κοντά και πως ακονίζονται ήδη μαχαίρια για τον προεκλογικό που επίκειται.
Αν και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αποφεύγει μέχρι τώρα να τοποθετηθεί για το πώς θα κινηθεί το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου το 2018, είναι εμφανές, πως με αυτή του την ομιλία άνοιξε λίγο πολύ τον δρόμο. Είναι άλλωστε γνωστό στα πολιτικά πηγαδάκια, πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος βλέπει πλέον θετικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ενώ οι στενοί του συνεργάτες, ήδη εργάζονται γι αυτό. Το αν ο ίδιος θα αποτελεί τελικώς τον εκλεκτό του ενδιάμεσου χώρου αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Δύο άξονες

Η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου βασίστηκε σε δύο άξονες που καταδεικνύουν πως θα κινηθεί το ΔΗΚΟ προεκλογικά. Πρώτα και κύρια στην αποδόμηση της πολιτικής που ακολουθουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τα τελευταία εννέα χρόνια στο κυπριακό και στη συνέχεια την ανάγκη μίας εναλλακτικής πολιτικής που θα προέλθει από τον Ενδιάμεσο.

Η κατασκευή εχθρού

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην πολιτική Αναστασιαδη κατηγορώντας τον για αναιρέσεις και υποχωρήσεις στην πορεία των συνομιλιών. Έθιξε το ζήτημα της υποχωρητικότητας του Νίκου Αναστασιάδη μπροστά σε μία Τουρκία που συνεχώς «αποθρασύνεται» αλλά και την αποτυχία της διάσκεψης της Γενεύης και τι αυτό σημαίνει για την πορεία των συνομιλιών.

«Δυστυχώς, η πενταμερής διάσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα μιας σχεδόν δεκαετούς πολιτικής απενεχοποίησης της Τουρκίας. Εκτός από την απενεχοποίηση της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα διαπιστώνουμε και μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των κατεχομένων και του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος για πρώτη φορά συναντά αρχηγούς κρατών, προσκαλείται στο Λευκό Οίκο και πλέον η μετάβαση ξένων αξιωματούχων στο ‘‘προεδρικό’’ στα κατεχόμενα είναι κανόνας».

Η εναλλακτική πολιτική

Μπροστά στην αποτυχία –όπως χαρακτηρίζει- της στρατηγικής Νίκου Αναστασιάδη και ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής, την οποία μπορεί να πετύχει ο ενδιάμεσος χώρος. «Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα.Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τον Κυπριακό Ελληνισμό. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση του Κέντρου που θα δώσει μια νέα προοπτική στο λαό μας», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος για να υπογραμμίσει πως ενδιάμεσος χώρος έχει ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει και οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή ενώπιον του λαού. Με αυτό τον τρόπο έστειλε και το μήνυμα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς του χώρου να προχωρήσουν ενωμένα με έναν κοινό υποψήφιο.

Ο Νικόλας και η μικρή του ομάδα

Στην ίδια ένταση περίπου απάντησε αμέσως  τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το Προεδρικό, μπροστά στις επικρίσεις του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου. «Δυστυχώς είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και η μικρή ομάδα του ΔΗΚΟ που τον περιστοιχίζει, αντί να ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, την εκστρατεία για την οποία άρχισε σήμερα με την αστήρικτη κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο ότι την ώρα που ο κυπριακός λαός παρακολουθεί με υπομονή, αγωνία, αλλά και την ελπίδα τις προσπάθειες για να πετύχει η επανένωση της πατρίδας μας και η απαλλαγή της από την κατοχή, την ίδια ώρα βλέπει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να έχει ως αποκλειστική του έγνοια τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές» ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

ΔΗΣΥ: Άρχισε θολή προεκλογική ο Νικόλας
Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε περίπου και ο ΔΗΣΥ όπου ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για μία θολή προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
«Με ισχυρισμούς που αυτοδιαψεύδονται και επιχειρήματα ενάντια στα ίδια τα διαχρονικά πεπραγμένα της πολιτικής του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκινά μια “θολή” προεκλογική εκστρατεία. Έχοντας ξεκινήσει από τώρα, ένα χρόνο πριν, προεκλογική εκστρατεία, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά αλλαγή της διακυβέρνησης. Συνδυάζει την αλλαγή διακυβέρνησης με την αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ «ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να απαντήσει κάποτε:
- Έχει αλλάξει για το κόμμα του και για τον ίδιο ο στρατηγικός στόχος του κυπριακού ελληνισμού;
- Εάν έχει αλλάξει ο στόχος που ετέθη με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ποιός είναι ο νέος στόχος;
- Αλλά εάν δεν έχει αλλάξει ο στρατηγικός στόχος, πώς μπορεί να ζητά να αλλάξει η στρατηγική»

«Τα όσα μάλλον τετριμένα προτείνει ως «νέα στρατηγική» είναι στοιχεία τακτικής που από χρόνια κατά καιρούς εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις της Κύπρου. Αν κομμάτι μιας νέας στρατηγικής θα είναι να μη διαπραγματευόμαστε και να αρνούμαστε και προσκλήσεις των Η.Ε., τότε ο κ.Ν.Παπαδόπουλος θα πρέπει να έχει το θάρρος να το πει καθαρά» καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X