ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΣΥ: Ο Νικόλας ξεκινά μια «θολή» προεκλογική εκστρατεία

Υποστηρίζεται από ΔΗΣΥ ότι ο πρόεδρος ΔΗΚΟ ενδιαφέρεται μόνο για τις προεδρικές εκλογές

ΚΥΠΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού,ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος έχει αρχίσει ένα χρόνο πριν, προεκλογική εκστρατεία, ζητώντας αλλαγή της διακυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:

Συνδυάζει την αλλαγή διακυβέρνησης με την αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ προτείνει να εγκαταλείψουμε τη στρατηγική των «εννέα τελευταίων χρόνων», ξεχνώντας επίτηδες ότι ενιαία στρατηγική υπάρχει εδώ και έντεκα χρόνια. Από τότε που ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος έκανε συμφωνία με την τουρκική πλευρά η οποία από τις πρώτες γραμμές μιλά καθαρά για «δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σήμερα όμως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος συμμαχεί με πολιτικές δυνάμεις που δεν δέχονται τις βασικές αυτές αρχές της πολιτικής του ΔΗΚΟ και του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλά για την ανάγκη θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεχνώντας ότι αυτή η Κυβέρνηση, μη διστάζοντας να επωμισθεί σημαντικό πολιτικό κόστος, στην πραγματικότητα διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία όταν εκείνη βρέθηκε σε πραγματική χρεοκοπία και ανυποληψία. Δεν υπήρξε ουσιαστικότερη θωράκιση της Δημοκρατίας τις τελευταίες δεκαετίες! Δεν συμφέρει όμως στον κ. Ν.Παπαδόπουλο να θυμηθεί ότι και το κόμμα του και ο ίδιος συνέβαλαν έμμεσα σε αυτή την προσπάθεια διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την οικονομική καταστροφή –στην οποία καταστροφή, πάντως, μας οδήγησε μια διακυβέρνηση η οποία είχε τόσο την ψήφο του ΔΗ.ΚΟ. όσο και ιδιαίτερα τη δική του προτίμηση για τον κ.Δ.Χριστόφια, τον Φεβρουάριο 2008.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλά για διακυβέρνηση που θα ενισχύσει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ωσάν να μην έχει αντιληφθεί την ενίσχυση και αναβάθμιση που έφερε για το κράτος μας και την υπόσταση και θέση μας μέσα στην Ε.Ε. και το διεθνές σύστημα, η στρατηγική των τριμερών σχέσεων με όλα τα γειτονικά κράτη. Στην οποία στρατηγική η Κυβέρνησή μας έφερε εταίρο και την Ελλάδα, σε δύσκολες για εκείνην ώρες. Μιλά αγνοώντας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκάθαρα υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην Α.Ο.Ζ. Μιλά ξεχνώντας «βολικά» ολόκληρη την πολιτική αδειοδότησης και κυρίαρχης αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ισχυρίζεται ότι «η Τουρκία έχει απενοχοποιηθεί για το Κυπριακό», όταν είδε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσέρχεται εκπροσωπούμενη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο στη Διάσκεψη της Γενεύης με αντικείμενο την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος τουρκικών εγγυήσεων. Όταν, όπως καθαρά είδε όλος ο κόσμος, ο κ.Ζ.-Κ.Γιούνκερ έδινε αιχμηρή απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη Γενεύη, ο κ.Ν.Παπαδόπουλος κατάλαβε ότι «η Τουρκία απενοχοποιείται».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θέτει θέμα της κυπριακής στάσης στις ενταξιακές σχέσεις της Τουρκίας, αγνοώντας επίτηδες ότι τα θεμέλια αυτής της στρατηγικής ετέθησαν στον κρίσιμο χρόνο, σε ευρωπαϊκά συμβούλια του 2004, από τόν τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ήταν και πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θεωρεί ως επιχείρημα ότι «η δική μας πλευρά πιέζεται για ξεπάγωμα τούρκικων ενταξιακών κεφαλαίων και ότι κυοφορείται η αναβάθμιση της τελεωνειακής ένωσης της Τουρκίας», ξεχνώντας ότι επί διακυβέρνησης ΔΗΚΟ υπήρξε διαρκής πίεση για το «απ’ευθείας εμπόριο» και υιοθετήθηκε και ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής. Με τη λογική του κ. Ν.Παπαδόπουλου, το μόνο που δεν πρέπει να επιδιώξουμε είναι οι πολιτικές και στρατηγικές του ΔΗΚΟ που είχαν φέρει τότε εκείνες τις πιέσεις και τα δυσμενή αποτελέσματα.

Στη Γενεύη όλοι είδαν, την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι εκπροσωπεί το κράτος μας. Αλλά ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος προτιμά να χρησιμοποιεί ακόμη αιτιάσεις περί «πενταμερούς». Αν πραγματικά η παρουσία των ηγετών των δυο συνταγματικά κατοχυρωμένων κοινοτήτων της Κύπρου αποτελεί πρόβλημα, τότε ο κ.Ν.Παπαδόπουλος θα πρέπει πρώτα να αιτιάται τη διάσκεψη στο Μπούρκενστοκ (και εκείνους που την είχαν αποδεχτεί), η οποία και καθιέρωσε την παρουσία και των ηγετών των δυο κοινοτήτων σε τέτοιες περιστάσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλά για «στρατηγική επαναδιαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν» όταν γνωρίζει καλά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πολιτεύεται με στόχο να επιτύχει μια συμφωνία διαφορετική από εκείνο το σχέδιο, μια συμφωνία που να είναι πραγματικά κατάλληλη για λύση και να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το λαό. Πέρασαν οι εποχές που η κυβέρνηση έκανε συζητήσεις για «αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν».

Παραμένει όμως το κεντρικό ερώτημα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ.Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να απαντήσει κάποτε:

Εχει αλλάξει για το κόμμα του και για τον ίδιο ο στρατηγικός στόχος του κυπριακού ελληνισμο; Εάν έχει αλλάξει ο στόχος που ετέθη με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ποιός είναι ο νέος στόχος; Αλλά εάν δεν έχει αλλάξει ο στρατηγικός στόχος, πώς μπορεί να ζητά να αλλάξει η στρατηγική;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση