ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλούρης: Η αλαζονεία της Τουρκίας καθιστά δύσκολη τη λύση Κυπριακού

«Η πίστη στη δημοκρατία, εχέγγυο για διατήρηση Ελληνισμού στην Κύπρο»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η λύση του Κυπριακού αποτελεί μεν το μείζον και κρισιμότερο θέμα για μας και την πατρίδα μας, ωστόσο, δεν εξαρτάται δυστυχώς, μόνο από τη δική μας πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στον επιμνημόσυνο του λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα, Δημητράκη Χριστοδούλου και Σωτήρη Τσαγγάρη.

«Για μας, η διασφάλιση των συνόρων μας, η εδαφική ακεραιότητα του κράτους και η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών αποτελούν αναφαίρετα και απαραβίαστα δικαιώματά μας.

Εντούτοις, η αδιαλλαξία και η αλαζονεία της Τουρκίας, καθώς και η προσήλωσή της σε επεκτατικούς, κατακτητικούς και κατοχικούς σκοπούς, είναι παράμετροι που καταδικάζουν κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και καθιστούν το έργο επίλυσης ακόμη πιο δύσκολο»,τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η στάση και η διάθεση μη συμμόρφωσης που επιδεικνύει καθημερινά η Τουρκία, επιδεινώνουν κατά πολύ την κατάσταση και φανερώνουν τις προθέσεις της, που ασφαλώς δεν αποσκοπούν στη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

«Η πίστη στη δημοκρατία, εχέγγυο για διατήρηση Ελληνισμού στην Κύπρο»

Η πίστη και η προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, είναι το εχέγγυο μας για τη διατήρηση του Ελληνισμού. Αυτός ήταν και ο σκοπός του αγώνα της ΕΟΚΑ: η επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο” σημείωσε.

Ο ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η απόληξη του αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν η ανεξαρτησία της Κύπρου και η δημιουργία του κυπριακού κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

“Το ελάχιστο που οφείλουμε προς τους μάρτυρες της ΕΟΚΑ είναι να μην αλλοιώνουμε ιστορικά τους λόγους της θυσίας τους. Θα ήταν μάλιστα αντιφατικό, προσβλητικό και ίσως υποκρισία από μέρους μας, αν τους μνημονεύουμε χωρίς να συμφωνούμε με το σκοπό του αγώνα τους. Την επιβίωση δηλαδή, εν ελευθερία του Ελληνισμού της Κύπρου” είπε.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι “σίγουρα η απόληξη του αγώνα της ΕΟΚΑ και τα μετέπειτα λάθη μας, μας υποχρεώνουν σε αγώνες άλλης μορφής για την επιβίωση του Ελληνισμού. Μορφές αγώνων, τις οποίες αν τις συνειδητοποιούσαμε από το 1960, πιθανότατα να ήταν διαφορετική η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές του Ελληνισμού της Κύπρου”.

Ταυτόχρονα, είπε, η ενίσχυση του κράτους μας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, την αναδιοργάνωση των κρατικών μηχανισμών και την προσπάθεια για εξάλειψη της διαφθοράς, μπορεί να καταστήσει την Κύπρο πρότυπο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

"Κλείνοντας με όσα έχω πει, σας καλώ ως ελάχιστη υποχρέωση προς τους ήρωες μας, να προβληματιστούμε όλοι μαζί, συλλογικά για τη χάραξη μιας καινούριας εποχής για το κράτος μας και την επιβίωση του Ελληνισμού, σε κλίμα ισοπολιτείας, διαφάνειας και δικαιοσύνης" κατέληξε.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση