ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Δημοκρατία και υπουργικό ασυμβίβαστο

Του ΧΡΙΣΤΗ ΛΟΤΤΙΔΗ

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί βασικό πυλώνα χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει το δημοκρατικό πολίτευμα. Γι’ αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία – όπως και άλλα δημοκρατικά κράτη – ανέθεσε τις σχετικές με τη ραδιοτηλεόραση αρμοδιότητες σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να αποκλείσει κάθε επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία του Τύπου.

Ανεξάρτητη Αρχή δεν σημαίνει ασφαλώς αρχή χωρίς έλεγχο. Γι’ αυτό και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης υπόκειται στην εποπτεία του κράτους και συγκεκριμένα στην εποπτεία του υπουργού Εσωτερικών. Η εξασφάλιση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης από το κράτος, συγκεκριμένα από τον υπουργό Εσωτερικών, προϋποθέτει την τήρηση όλων των επιμέρους κανόνων που συνθέτουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του δημοκρατικού κράτους δικαίου, στους οποίους περίοπτη θέση κατέχει η αρχή της αντικειμενικότητας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων και τη λήψη των αποφάσεων και η απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης σύμπτωσης των ιδιοτήτων, κρίνοντος και κρινόμενου, στο ίδιο πρόσωπο.

Η εξάρτηση συμφερόντων από συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί ασυμβίβαστο άμεσης και έμμεσης συμμετοχής στη λήψη της, δηλαδή ασυμβίβαστο συμμετοχής όχι μόνο στο όργανο που λαμβάνει την απόφαση αλλά και στο όργανο που το εποπτεύει.

Είναι, επομένως, συμπέρασμα όχι μόνο συνταγματικά και πολιτικά επιβαλλόμενο αλλά και λογικά αναγκαίο, ότι όποιος είναι μέτοχος εταιρείας, που διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, ιδιοκτήτης ραδιοσταθμού και εφημερίδας, είναι φορέας ιδιοτήτων ασυμβίβαστων προς το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών, του κρατικού δηλαδή οργάνου που ασκεί εποπτεία στην ραδιοτηλεοπτική Αρχή.

Ο συντακτικός νομοθέτης κατοχυρώνει όχι μόνο την τυπική αλλά και την ουσιαστική ανεξαρτησία του Τύπου και της ραδιοτηλεοπτικής αρχής. Η παραίτηση από διευθυντικά αξιώματα δεν έχει ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία, εφόσον μάλιστα κατά τον ίδιο χρόνο διατηρείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, από το οποίο προκύπτει η εξάρτηση συμφερόντων. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, όταν η παραίτηση αυτή γίνεται από υπουργό διευθυντή ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας για να εξασφαλίσει την τυπική νομιμότητα και ο οποίος διατείνεται ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένα θέμα», ενώ ταυτόχρονα παραμένει μέτοχος της ίδιας ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας.

Δύο είναι οι πιθανές εκδοχές. Κατά την πρώτη ο υπουργός, μη αντιλαμβανόμενος τη συνταγματική ρύθμιση, πιστεύει πράγματι ότι δεν απαιτείται ουσιαστική ανεξαρτησία του Τύπου και της Αρχής. Κατά τη δεύτερη ο υπουργός αντιλαμβάνεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο συντακτικός νομοθέτης προστατεύει κυρίως την ουσία, επιλέγει όμως συνειδητά να τη θυσιάσει στον βωμό της διατήρησης του υπουργικού αξιώματος.

Όποια εκδοχή και να ακολουθήσουμε είναι εξαιρετικά βλαπτική αλλά και επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας. Στις περιπτώσεις αυτές στις οποίες δοκιμάζονται η πολιτική ομαλότητα και συνταγματική νομιμότητα οφείλει, για την αποκατάστασή τους, να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας του Συντάγματος. Το υπουργικό ασυμβίβαστο είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χρίστης Λοττίδης είναι γενικός διευθυντής του Ομίλου SPP Media

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X