ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έγγραφο 20 σελίδων για αλλαγή στρατηγικής από το ΔΗΚΟ ενώπιον ΠτΔ

Η απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα εξακολουθεί να διχάζει το εσωτερικό μέτωπο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Προέδρου για κατάθεση εισηγήσεων στο Κυπριακό, το ΔΗΚΟ προσέρχεται σήμερα ενώπιον Εθνικού Συμβουλίου με 20σέλιδο έγγραφο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι θέσεις του κόμματος για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, το κόμμα ξεκινά επίσημα τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές μετά την νέα διάσκεψη στη Γενεύη.

Εκφράζοντας την θέση ότι με την παρούσα τακτική δεν οδηγούμαστε σε λύση αλλά σε κατάρρευση της διαδικασίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οι υποχωρήσεις έχουν ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία, ενώ η πολιτική των τελευταίων 9 ετών έχει οδηγήσει στην σκλήρυνση της τουρκικής στάσης».

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τη θέση του κόμματος του ότι η στρατηγική στο Κυπριακό πρέπει να επιστρέψει στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Στις προτάσεις του εγγράφου το οποίο κατατίθεται σήμερα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, περιλαμβάνεται η απόσυρση της εκ περιτροπής προεδρίας σε σημαντικούς τομείς του κράτους και η υποχώρηση για αριθμητική ισότητα σε σημαντικούς τομείς του κράτους.

Περιλαμβάνεται παράλληλα, όπως ανέφερε στο Τρίτο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «οι λόγοι για τους οποίους,  η διαδικασία έχει αποτύχει».

Επισήμανε ότι μεταξύ άλλων η νέα στρατηγική θα θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέροντας ότι «Χρειάζεται να συμφωνήσουμε στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ρητή αναφορά της συνέχισης της κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε παράλληλα ότι στις προτάσεις του ΔΗΚΟ περιλαμβάνεται η ανάγκη να υπάρξει πολιτικό κόστος για την Τουρκία μέσω της αναστολής του ανοίγματος ενταξιακών της κεφαλαίων. Αναφορά γίνεται και στον απεγκλωβισμό των Τ/κ από την Τουρκία μέσω πραγματικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η νέα διάσκεψη στη Γενεύη είτε «θα είναι μια από τα ίδια, είτε θα υπάρξει κατάρρευση της διαδικασίας».

Υποστήριξε ότι με την επιστολή του προς τα κόμματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραδέχεται αποτυχία και ζητά νέες εισηγήσεις. Σίγουρα, πρόσθεσε, ευθύνεται πρωτίστως η Τουρκία λόγω της αδιαλλαξίας της, ωστόσο ευθύνεται και η στρατηγική των τελευταίων εννά χρόνων, η οποία είναι στρατηφική υποχωρήσεων και γενναιόδωρωνμε προσφορών, όπως ανέφερε.

Ανέφερε παράλληλα ότι «η σύσταση της πενταμερούς είναι λανθασμένη, γιατί η Τουρκία κρύβεται πίσω από Τ/κ και δεν παρουσιάζει θέσεις της στον τομέα της ασφάλειας», πρόσθεσε δε ότι η πολιτική του καλού παιδιού δημιούργησε την εντύπωση ότι είμαστε δεδομένοι.

Όσο αφορά το θέμα που έχει προκύψει μετά την ψήφιση για εορτασμού του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία, πρόταση του ΕΛΑΜ την οποία υπερψήφισε ο Ενδιάμεσος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το να χαιρετίζεται ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν σημαίνει ότι θέλεις να ξεκινήσεις ένα νέο απελευθερωτικό αγώνα, αλλά είναι μέρος της ιστορίας μας. «Για να προσθέσει ότι Κάπου έχουμε ξεφύγει του λογικού πλαισίου»

ΑΚΕΛ: Κάποιοι έχουν στην έγνοια τους τις προεδρικές εκλογές

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η σκοπιμότητα των προεδρικών εκλογών είναι επιζήμια για τη διαδικασία στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι κάποιοι έχουν την έγνοια τους στις προεδρικές κελογές του χρόνου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και σχολιάζοντας την ψήφιση του εορτασμού του ενωτικού δημιψηφίσματος στα σχολεία, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι πρόκειται για «μία εξέλιξη που εκ των πραγμάτων έχει πολιτικές προεκτάσεις. Δεν έχει σημασία ποια ήταν τα κίνητρα αλλά ποια είναι τα μηνύματα προς την τ/κ κοινότητα και τον διεθνή παράγοντα. Δεν γίνεται από τη μια να λες ότι προσπαθώ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και εμείς μετά από πολλές δεκαετίες να αποφασίζουμε να τιμούμε το ενωτικό δημοψήφισμα». 

Τορναρίτης: Η αποχή είναι επιλογή μιας κοινοβουλευτικής ομάδας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγω για μεγιστοποίηση μιας κατάστασης πραγμάτων που δεν έχει αυτά τα μεγέθη. Σε δηλώσεις του επίσης στο Τρίτο, ο κ. Τορναρίτης και σχολιάζοντας την στάση αποχής που τήρησε το κόμμα του κατά την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε ότι «Η αποχή είναι μια πράξη που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα. Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος. Δεν θέλαμε να παρεξηγηθεί η στάση μας αν καταψηφίζαμε την πρόταση, ενώ παράλληλα υπήρχε η θέση ότι δεν μπορεί η Βουλή να περιορίζει καθημερινά τον χρόνο μάθησης των παιδιών μας. Πολλαπλές κομματικές παρεμβάσεις έχουν υποβαθμίσει την παιδεία μας».

Έκανε λόγο για προσπάθεια χρωματισμού της παιδείας από κάποιους ώστε να υφαρπάσουν την λαϊκή ψήφο για δικό τους συμφέρον, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τα μηνύματα που έχουν περάσει στην τ/κ πλευρά.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X