ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκέψεις για αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες

Αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση Μαυρογιάννη-Ναμί

Το κύμα αντιδράσεων για την απόφαση της Βουλής σχετικά με την «Ένωση» λαμβάνει διαστάσεις με την κάθε νέα ώρα. 

Η αυριανή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών δεν θα πραγματοποιηθεί, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση του με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, το θέμα που προέκυψε με την απόφαση της Βουλής για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία.

«Επιθυμώ να δω τι θα κάνει ο Αναστασιάδης μέχρι την Πέμπτη», δηλώνει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ανακοινώνει ότι σε περίπτωση που τελικά ο κ. Αναστασιάδης δεν λάβει καμία πρωτοβουλία μέχρι την Πέμπτη, τότε θα μεταβεί στην συνάντηση των δυο ηγετών για να συζητήσει αποκλειστικά το ζήτημα της «Ένωσης».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στο ΕΛΑΜ ως «ρατσιστικό» κόμμα που κατάφερε να παρασύρει την πλειοψηφία του σώματος της βουλής. «Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε» τονίζει ο κ. Ακιντζί.
Ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει ότι το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη παρείχε έμμεση υποστήριξη στην νεά πρωτοβουλία.

Ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας δηλώνει ότι η νέα απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αφορά τις νέες γενιές της Κύπρου. Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι οι νέες έρευνες δείχνουν ότι η ε/κ νεολαία παραμένει απομακρυσμένη από την προοπτική της λύσης. Για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η νέα εξέλιξη δίνει νέες διαστάσεις στον προβληματισμό της τ/κ πλευράς.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα. Υπενθυμίζει το σχετικό ανακοινωθέν του. Τονίζει ότι αναμένει από τον κ. Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλία. «Πέρασαν δυο ημέρες δεν υπήρξε καμία αντίδραση», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε σημερινή απόφαση-κάλεσμα της «Βουλής». Με αυτή την απόφαση, η τ/κ πλευρά απευθύνεται στον ΟΗΕ. Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε τον μεγάλο προβληματισμό της κοινότητας του.

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι αναμένει από τον κ. Αναστασιάδη να πραγματοποιήσει βήμα προς την επίλυση της νέας κρίσης. Ο κ. Ακιντζί μοιράζεται με τον ΟΗΕ αυτή την θέση της ηγεσίας του. Ακόμη, αναμένει από τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία.

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι από τώρα και στο εξής θα αναμένει τις αντιδράσεις του κ. Αναστασιάδη και του ΟΗΕ.

ονίζει ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα που είναι δυνατόν να ξεπεραστεί με «καθησυχαστικές» δηλώσεις. Ο ίδιος υπενθυμίζει την αντίθεση του σε δηλώσεις τύπου «προσάρτησης» στην Τουρκία. Ο κ. Ακιντζί αναμένει παρόμοια στάση και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε περίπτωση που «ακόμη παραμένει προσκολλημένος στον στόχο της ομοσπονδιακής λύσης».

Ο κ. Ακιντζί ζητά από την ε/κ ηγεσία να φέρει αντιμέτωπη την κοινότητα της με τις «πραγματικότητες», την πολιτική ισότητα των τ/κ, του τ/κ «ιδρυτικού κράτους», την ενεργή συμμετοχή των τ/κ στις αποφάσεις στην ομοσπονδία, την σημασία των ψήφων των τ/κ και την εκ περιτροπής προεδρία ως δικαίωμα των τ/κ.

Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά δεν λάβει σχετική πρωτοβουλία, δεν θα υπάρξει πρόοδο στις συνομιλίες αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι καθώς η Κύπρος ετοιμάζεται για την Διάσκεψη της Γενεύης δεν θα έπρεπε να είχαν τεθεί επί τάπητος τέτοιου είδους ζητήματα.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να κατανοηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία (απόφαση βουλής) στα πλαίσια μιας προεκλογικής περιόδου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να δώσει επεξηγήσεις, να εξηγήσει ότι το αίτημα της Ένωσης παραμένει ακόμη επίκαιρο.

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι ήταν ορθή η προηγούμενη δήλωση του σχετικά με την σημασία της λύσης μέχρι τα τέλη του 2016. Επισημάνει ότι σήμερα πλέον έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις εκλογές. Για αυτό τον λόγο, σε αυτό το σημείο, η ηγεσία της ε/κ πλευράς πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση. Θα εστιάσει την προσοχή της κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου στην προοπτική λύσης ή όχι, αναρωτιέται ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει και αφήνει να εννοηθεί ότι οι νέες εξελίξεις στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν πλέον από την ε/κ πλευρά.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στο αίτημα της Ένωσης ως μια «τρέλα» που οδήγησε την Κύπρο στα δεινά που βιώνει σήμερα.Το πρωί της Δευτέρας, στα κατεχόμενα, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Μουσταφά Ακιντζί συζητά με τους συνεργάτες του διάφορα μέτρα και βήματα, με τα οποία η τ/κ πλευρά ετοιμάζεται να ασκήσει πίεση στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη με απώτερο στόχο την απόσυρση της απόφασης της Βουλής Αντιπροσώπων σχετικά με τον εορτασμό του δημοψηφίσματος για την «Ένωση». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον κ. Ακιντζί να μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο της προσωρινής αποχώρησης του από τις συναντήσεις των δυο ηγετών ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η εν λόγω πληροφορία φτάνει στην Κ από τουρκικές πηγές και δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την τ/κ πλευρά. 

Εν τω μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος ανακοινώνει ότι αποσύρεται από μια κοινή εκδήλωση με «Κίνημα Πρασίνων-Συνεργασία Πολιτώ»ν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες επέλεξαν να συνεργαστούν με το ΕΛΑΜ.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση