ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση Ερατούς προς Ακιντζί: Ελιές αντί σημαία του ψευδοκράτους

Με ανάρτηση της στο Facebook καλεί τον τ/κ ηγέτη να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κάλεσμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί απευθύνει η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ώστε να σβήσει την σημαία ατου ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο και στη θέση της να φυτέψει ελιές, που είναι σύμβολο ειρήνης. Με σχετική ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η κυρία Μαρκουλή, υπενθυμίζει ότι σχετική προτροπή είχε απευθύνει και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2015 με άρθρο της στην αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Weekly.

Και πάλι με ένα αγγλόφωνο μήνυμα της, η κυρία Μαρκουλλή , που είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και αντιδράσεις που ακολούθησαν την έγκριση του ενωτικού δημοψηφίσματος από την Βουλή, και που έτυχαν εκμετάλλευσης από εθνικιστικές ομάδες και από τις δύο κοινότητες, όπως αναφέρει η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, καλεί τον Τ/κ ηγέτη να κτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης μέσω της συγκεκριμένης κίνησης.

Η ανάρτηση της στο Facebook

«Στις 8 Μαρτίου 2015, έγραψα ένα άρθρο στην Cyprus Weekly με τίτλο «Hic Rhodus hic salta" με το οποίο προέτρεψα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη #MustafaAcinci να λάβει μια τολμηρή απόφαση να διαγράψει την σημαία από την οροσειρά του Πενταδακτύλου, ένα προκλητικό σύμβολο του εθνικισμού, και να συγκεντρώσει τα παιδιά από όλες τις κυπριακές κοινότητες και τις θρησκευτικές ομάδες να φυτέψουν δέντρα ελιάς, που αποτελεί το σύμβολο της ειρήνης και της προεκλογικής εκστρατείας του.

Μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που ξεκίνησαν και έτυχαν εκμετάλλευσης από εθνικιστικές δυνάμεις και από τις δύο κοινότητες, απευθύνω για άλλη μια φορά την πρόταση μου προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον παροτρύνω να είναι τολμηρός και αποφασιστικός, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση γεφυρών εμπιστοσύνης και τη συμφιλίωση και να φιμώσει τις εθνικιστικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες:

Παρακάτω είναι το σχετικό τμήμα από το άρθρο μου.
«1) Η πρώτη αναφέρεται στην ιστοσελίδα σημαία στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, η οποία κατασκευάστηκε το 1993 σε μια έκταση 111.000 τετραγωνικών μέτρων, τόσο μεγάλη όσο δωδεκα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η περιοχή αποτελείται από τη «σημαία ΤΔΒΚ "ζωγραφισμένη στην πλαγιά του βουνού , έχοντας δίπλα του σκαλιστά την κεμαλική δήλωση "Ne Mutlu Türküm diyene" (Πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει ότι είναι Τούρκος), το οποίο είναι ένα σύνθημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Πάνω από αυτή τη φράση, ένα μισοφέγγαρο και ένα αστέρι που σχηματίζει την τουρκική σημαία είναι επίσης σκαλισμένα στο βουνό.

Το 2006 ο χώρος φωτίζεται με χιλιάδες λαμπτήρες, ώστε να είναι ορατό και καθόλη την διάρκεια της νύχτας. Από τότε, η κατασκευή της σημαίας παραμένει ένα καθημερινό μήνυμα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων εθνικιστών ότι τα κατεχόμενα εδάφη είναι και θα παραμείνει τουρκικά.

Προς τιμήν τους, πολλοί Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι έχουν επικρίνει την κατασκευή της σημαίας ως προκλητική για τους Έλληνες Κυπρίους και επισήμανε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από το σκάλισμα και τη ζωγραφική του βουνού.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2007, ο Μουσταφά Ακιντζί, τότε ηγέτης του υπέρ της λύσης Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, που περιγράφεται ως «φανατικό εθνικισμό" τις κατασκευές σημαία, προσθέτοντας ότι οι σημαίες όχι μόνο εκεί ήταν να ενοχλήσουν Έλληνες Κύπριοι, αλλά και να στείλετε ένα μήνυμα σε Τουρκοκύπριοι.
Έλληνες Κύπριοι από όλες τις πολιτικές φάσματα, θεωρούν αυτή τη δομή προκλητική και την προσβολή στον τραυματισμό, μια καθημερινή υπενθύμιση της κατοχής των εδαφών και τις περιουσίες τους στο βόρειο τμήμα της χώρας τους.

Αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιθυμεί να μετατρέψει το προεκλογικό του μήνυμά για την ειρήνη και τη συμφιλίωση σε πραγματικότητα, θα μπορούσε να ξεκινήσει με την εισήγηση, μια ομάδα παιδιών από όλες τις κοινότητες και τις θρησκευτικές ομάδες να φυτέψουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται τώρα η σημαία του ψευδοκράτους, με χιλιάδες ελαιόδεντρα που αποτελούν σύμβολο της ειρήνης και της κυπριακής ταυτότητας που σημάδεψε ολόκληρη την εκστρατεία του».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X