ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Είντε: Το κλίμα στις δύο κοινότητες δεν είναι το ιδανικό τώρα

«Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τα τελευταία εμπόδια»

ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: 12:30

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν είναι το καλύτερο αυτή τη στιγμή δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ειντε είπε ότι συζήτηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν εποικοδομητική και ότι αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναφορικά με τα θέματα της αυριανής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Σημειώνοντας ότι το διακοινοτικό κλίμα δεν είναι το καλύτερο αυτή τη στιγμή, είπε ότι αυτό προκαλεί ανησυχία σε όλους, διότι, όπως ανέφερε, παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής στη διαδικασία, οι ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να διανύσουν την τελευταία απόσταση, η οποία είναι και η πιο δύσκολη.

Ο κ. Ειντε δήλωσε πεπεισμένος ότι είναι «απόλυτα εφικτό να επιλυθεί αυτή η διένεξη".

“Είμαι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες συνομιλίες μου με την Ελλάδα και την Τουρκία και τους άλλους κύριους διεθνείς παίκτες για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν το έχουμε λύσει -θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό- αλλά πιστεύω ότι η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και νέες απαντήσεις σε νέα ερωτήματα” είπε.

Σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν το δημόσιο κλίμα επιδεινώνεται στις δύο κοινότητες.

`Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε αυτά τα τελευταία εμπόδια κατά τρόπο αποτελεσματικό. Το συζήτησα εδώ, θα το συζητήσω και με τον κ. Ακιντζί και θα το συζητήσουν αύριο και οι δύο ηγέτες`, τόνισε.

Λέγοντας ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας είπε ότι καθοδηγείται από τους ηγέτες και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό «πρέπει να λυθεί εδώ`.

Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον και στήριξη στη διαδικασία, είπε ότι τόσο η ΕΕ, όσο και οι παίκτες-κλειδιά, και οι εγγυήτριες δυνάμεις εμπλέκονται στη διαδικασία αλλά στο τέλος είναι οι Κύπριοι που θα αποφασίσουν.

Σημείωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοικτό εδώ και καιρό παρά τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά δεν θα παραμένει για πάντα ανοικτό και πρέπει να τύχει αξιολόγησης, διαφορετικά, όπως είπε, “κάτι λιγότερο ευχάριστο μπορεί να συμβεί”. Αυτό, ανέφερε, το αντιλαμβάνονται οι ηγέτες.

Ο κ. Ειντε είπε ακόμη ότι πρέπει στις συνομιλίες να υπάρξει πρόοδος σε κάποια εκκρεμούντα θέματα, σημειώνοντας πως το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει τη δική του επίδραση.

Για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ερωτηθείς εάν τα ΗΕ ετοιμάζουν οποιαδήποτε πρόταση, ο κ. Ειντε, αφού υπέδειξε ότι η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, είπε ότι τα ΗΕ δεν ετοιμάζουν πρόταση, αλλά συμβάλλουν στη δομή της συζήτησης ώστε οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι πλευρές εδώ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορέσουν να συμφωνήσουν.

Σε ερώτηση πόσο κοντά είμαστε, είπε ότι «είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα αλλά έχουμε ακόμη πολλή δρόμο να διανύσουμε».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο κ. Ειντε είπε «υποθέτω ότι θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, διότι το αποφασίσαμε ήδη` προσθέτοντας πως `αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της διάσκεψης και το τί ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί. Ακόμη υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει για να την καταστήσουμε επιτυχή τη νέα διάσκεψη στη Γενεύη`.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση