ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έιντε: Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών

Επιστολή προς την Αντόνιο Γκουτιέρες θα στείλει ο Ακιντζί για το ενωτικό δημοψήφισμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όλες οι συναντήσεις των ηγετών είναι σημαντικές αλλά η αυριανή είναι κρίσιμη, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα “είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων”.

Μιλώντας μετά από συνάντηση μιάμιση περίπου ώρας που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Έιντε είπε ότι ανεξάρτητα από το πόσο δημιουργικοί και αφοσιωμένοι είναι οι ηγέτες στο να αντιμετωπίσουν τα θέματα που εκκρεμούν, χρειάζεται να έχουν τη στήριξη των δύο κοινοτήτων, που πρέπει να εμπιστεύονται η μια την άλλη. “Γιατί εάν η Κύπρος πρόκειται να επανενωθεί, χρειάζεται η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων που θα θεωρούν ότι να ζουν μαζί είναι καλύτερο από το να ζουν χωριστά. Και τώρα το κλίμα δεν είναι άριστο. Νομίζω ότι όλοι το βλέπουμε αυτό”.

Υπάρχει ο ρόλος των ηγετών αλλά και ο ρόλος της ευρύτερης κοινωνίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, πρόσθεσε, γιατί, φτάσαμε μέχρι εδώ, είμαστε στο end game, η Διάσκεψη της Κύπρου συνεχίζεται, όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, έχει γίνει δημιουργική δουλειά, αλλά πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρομη βάση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πιο σημαντικό από το να βρεθούν μαζί τους οι ηγέτες, συνέχισε, είναι το κλίμα που θα υπάρξει αύριο και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν αύριο να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και να συνεχίσουμε από κοινού μπροστά. “Γιατί το παράθυρο ευκαιρίας για το οποίο μιλάμε είναι εκεί, ακόμα ανοικτό, αλλά επαναλαμβάνω, σε σημείο να γίνω κουραστικός, ότι δεν θα είναι ανοικτό για πολύ ακόμα και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε πετύχει ως την πλατφόρμα για να διανύσουμε το τελευταίο μίλι”, πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία, στο παρελθόν ξεπεράστηκε επειδή υπήρχε μια γνήσια βούληση στο υψηλότερο επίπεδο για την προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος, μια δηλωμένη δέσμευση να επικεντρωθούμε στη λύση και όχι στα προβλήματα. Το απέδειξαν αυτό και προηγουμένως, είπε λέγοντας ότι η επίδειξη ηγεσίας είναι να μην ψάχνεις για εμπόδια αλλά για λύσεις, και αυτό ενθαρρύνει τους ηγέτες να πράξουν τώρα.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ αναφέρθηκε και στο διεθνή παράγοντα, κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις “αλλά και τους άλλους διεθνείς παίκτες”, υπάρχει ανάγκη να δούμε το ρόλο τους στο να παρέχουν την αναγκαία βοήθεια ώστε να προχωρήσουμε σε μια τελική διευθέτηση.

Ερωτηθείς για το πώς θα υπερκεραστεί αυτή η “κρίση” και το θέμα εμπιστοσύνης, ο κ. Ειντε είπε ότι αυτό είναι ζήτημα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες και δεν θέλησε ο ίδιος να προβεί σε δηλώσεις επί του θέματος σήμερα, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια διαδικασία που ηγείται από τους ηγέτες, να υπάρξει αύριο απευθείας διάλογος μεταξύ των ηγετών στα συγκεκριμένα ζητήματα. “Έχουν τον κύριο λόγο οι ηγέτες, αλλά έχουν ρόλο και άλλοι στο να χτίσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και όχι να την γκρεμίσουν”.

Ερωτηθείς εάν είδε στην ε/κ πλευρά βούληση για να αλλάξει αυτή η απόφαση της Βουλής, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι είναι μια καλή ερώτηση αλλά στο λάθος άτομο και ο ίδιος θέλει να περιμένει να δει τι θα βγει από την αυριανή συνάντηση των ηγετών, αυτό είναι το πιο σωστό αφού το θέμα αύριο θα είναι στην ατζέντα αύριο.

Στο μεταξύ με σχετική ανάρτηση του στο Twitter ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση Γκουτιέρες για το θέμα που έχει προκύψει με το ενωτικό δημοψήφισμα, μέσω επιστολής του.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση