ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενημέρωσε Γκουτιέρες ο Έιντε για τις εξελίξεις στις συνομιλίες

ΠτΔ: Να επικεντρωθούμε στη διαδικασία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες δίχως να είναι γνωστό αν πρόκειται για ολοκληρωτικό ναυάγιο ή όχι.

Κυβερνητικές πηγές λένε πως η αποχώρηση Ακιντζί ήταν μια προαποφασισμένη κίνηση. 

Αναμένεται να διαφανεί στη συνέχεια αν η αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες είναι μόνιμη ή αν πρόκειται για αντίδραση πάνω στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

20.25 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Έιντε

 

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες τού είπαν ότι η διαδικασία δεν σταμάτησε.

Ο κ. Έιντε δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες, που επιθυμούν η διαδικασία να βγει εκτός τροχιάς».

Ανέφερε ακόμα ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έφυγε από την πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε σε πολύ καλή συζήτηση με τον ΠτΔ. Στις απογευματινές συναντήσεις κατάλαβε ότι και οι δύο παραμένουν δεσμευμενοι. «Η σημερινή συνάντηση δεν ξεκαθάρισε το κακό κλίμα. Αναφέρθηκε στο ότι ο κ. Ακιντζί αποφάσισε να φύγει. Πολλοί προσπαθούν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία και στις δύο πλευρές. Κάποιοι θα προσπαθούν να βάζουν δολώματα. Οι συνομιλίες δεν γίνονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον» δήλωσε.

Ο κ. Έιντε συζήτησε τα όσα έγιναν σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος τον ενθάρρυνε να συνεχιστεί η διαδικασία. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε ακύρωση των συναντήσεων ενώ υπάρχει συνάντηση στις 23 Φεβρουαρίου.

«Υπήρξαν έντονοι συναισθηματισμοί στη σημερινή συνάντηση, δεν είναι περίεργο όταν μιλάμε για το μέλλον» σχολίασε.

18.30 Tην κατάργηση όλων των στρατιωτικών παρελάσεων και στις δυο πλευρές, προτείνει ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ.

18.10 Στις 7 το απόγευμα τελικά η συνάντηση Αναστασιάδη - Έιντε 

18.00 Έιντε: Δεν είναι τ/κ vs ε/κ αλλά αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που δεν θέλουν

Για επιδείνωση του κλιματος κάνει λόγο ο Έιντε μετά τη συνάντηση που είχε με τον τ/κ ηγέτη. «Σήμερα ο στόχος ήταν το ξεκαθάρισμα του κλίματος. Θα δούμε περισσότερες περιπτώσεις στο μέλλον που κάποιοι θα επιθυμούν ναυάγιο. Υπάρχουν μερίδες που θέλουν κάτι τέτοιο και υποστηρικτές της λύσης, αυτό είναι λογικό σε δημοκρατικό καθεστώς», δήλωσε ο Έιντε.

«Δεν είναι τ/κ vs ε/κ αλλά αυτοί που θέλουν και αυτοί που δεν θέλουν λύση», τονίζει. Για τους Κύπριους είναι ευκολότερο να συζητούν το μέλλον παρά το παρελθόν, αναφέρει ο κ. Έιντε. Να μετατρέψουν αυτό το εμπόδιο σε ευκαιρία καλεί τους Κύπριους ο Έιντε. Στα πλαίσια των δηλώσεων του, αποδέχεται ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν συμφωνούν σε πολλά ζητήματα.

17.50 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνάντηση Ακιντζί-Έιντε έχει ολοκληρωθεί ενώ αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από πλευράς του Ειδικού Βοηθού.

17.00 Τσαβούσογλου: Tο πρόβλημα πηγάζει από την ε/κ πλευρά

Σύμφωνα με την Μιλλιγιέτ, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να αποφύγει το τραπέζι των συνομιλιών. «Αν επιθυμούν διαπραγμάτευση να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών», δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ωστόσο πως η κρίση ξεκίνησε με απόφαση της πρότασης της κυπριακής Βουλής που αφορά την “Ένωση’ και όχι σήμερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τη Γερμανία, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως όπως και προηγουμένως το πρόβλημα πηγάζει από την ε/κ πλευρά.

“Η στάση της ε/κ πλευράς δείχνει την άποψή της για τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία στο νησί. Επιπλέον η απόφαση την οποία έλαβε η ε/κ Βουλή για την ‘ένωση’ είναι μια απαράδεκτη απόφαση για την Τουρκία και τους Τ/κ”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως “αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε σήμερα με την αποχώρηση Αναστασιάδη από το τραπέζι, ξεκίνησε με την αποδοχή αυτής της απόφασης από τη Βουλή”.

“Ακόμη συζητούν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποδέχονται την απόφαση. Δηλαδή δεν εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους και από την άλλη δεν χρειάζονται πλέον οι εγγυήσεις και η ασφάλεια της Τουρκίας. Εσείς από την μια θέλετε ένωση και από την άλλη λέτε να άρουμε τις εγγυήσεις τις Τουρκίας. Με αυτές τις προσεγγίσεις, αποκαλύφθηκε η πραγματική τους πρόθεση. Έδειξαν οι ίδιοι πόσο δίκαιο είχε η τ/κ πλευρά και η Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Εμείς μέχρι σήμερα τηρήσαμε πάντοτε εποικοδομητική στάση. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε και τι δεν θέλουμε. Το καταθέτουμε καθαρά στις συναντήσεις ως ένα κράτος που εμπιστεύεται τον εαυτό του χωρίς καπρίτσια και χωρίς κόμπλεξ, ως ισχυρό κράτος. Την ίδια στάση βλέπουμε ότι και η τ/κ πλευρά επιδεικνύει. Μέσα σε αυτά η ε/κ πλευρά αποχωρεί από το τραπέζι. Αν θέλουν διαπραγματεύσεις θα επιστρέψουν σε εκείνο το τραπέζι και εάν δεν θέλουν οι ίδιοι ξέρουν. Πλέον τέτοιες συνομιλίες δεν ξαναγίνονται, θα κάνουμε αυτό που πρέπει”, ανέφερε.

 

16:00 Στη λίστα των trends του Twitter στην Τουρκία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

15:20 Στις 18:30 αναμένεται η συνάντηση Αναστασιάδη- Έιντε.

15:10 Με ανάρτηση του στο Twitter o Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ε/κ πλευράς για εξέυρεση αποδεκτής λύσης.

14.46 Να εγκαταλείψουμε τις προφάσεις και να επικεντρωθούμε στη διαδικασία κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

14.45 Δεν δέχομαι για ένα ασήμαντο γεγονός να διακόπτεται ο διάλογος. Είχα κάνει σαφή αναφορά οτι μέχρι σήμερα δεν εγέρθη θέμα για τους εορτασμούς της εισβολής και η απάντηση ήταν οτι αυτό προϋπήρχε και τόνισα οτι οι εορτασμοί δεν ήταν ποτέ συμβατοί με την επιθυμία των Ε/κ για ένωση. Αν όντως είχαν τόσες ευαισθησίες οι αντιδράσεις τους θα έπρεπε να είναι για την 1η του Απρίλη και όχι για αναφορά ιστορικών γεγονότων. 

14:41 Θα ενημέρωσω τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα πραγματικά γεγονότα και ελπίζω το ίδιο να κάνει και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

14:40 Στην προσπάθεια ο Έιντε να δημιουργήσει κλίμα αλληλοκατανόησης και στην έκφραση του για τις ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας άφησε να νοηθεί ότι ενδεχομένως να έχει δίκαιο η άλλη πλευρά.

Τόνισα ότι δεν είναι δυνατό να θέτει εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ε/κ κοινότητα. Σε κάποια στιγμή ο κ. Ακιντζί αποχώρησε. Ο κ. Έιντε δεν αντελήφθη ότι αυτό συνέβη. Αυτά που ισχυρίζεται ο Ακιντζί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα.

16:36 Καλώ τον Τ/κ ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα για συνέχιση του διαλόγου.

Τόνισα τη σημασία της προοδου που έχει επθιτεύχθη και αυτό που έχει σημασία είναι η συνέχιση του διαλόγου γοια τις εναπομέινασες διαφορές. Είμασταν έτοιμοι για ουσιώδη διαπραγμάτευση.

Να μην αναζητούνται προσχήματα για ανάληψη ευθυνών που η Τουρκία θέτει. Τέτοιες προσεγγίσεις υποσκάπτουν την διαδικασία. Επανέλαβε διαφωνία με άστοχες δηλώσεις και αποφάσεις που δίνουν λαβή στην Τουρκία. Θέλω να τονίσω πως η πλευρά μας και ο ίδιος πραμαένουμε προσηλωμένοι στην εξέυρεση λειτορυγικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου.

14:33 Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της Ε/Κ πλευράς.

14:30 Λυπουμαι για την κατάληξη της σημερινή συνάντησης με Ακιντζί και λυπούμαι γιτί ενώ όλη η συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό και παραγωγικό κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε μια σύντομη διακοπή, η τ/κ αντιπροσωπεία αποχώρησε χωρίς λόγο και αιτία. Παρά τις προσπάθειεις του Έιντε, ο τ/κ ηγέτης ήταν ανένδοτος.

14:25 Την «ένωση» των κατεχομένων με την Ανατολία προτείνουν υποστηρικτές του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Οι υποστηρικτές του κ. Ερντογάν, οι οποίοι οργανώνονται με την χαρακτηριστική ονομασία «Ακ (Λευκές) Εστίες Κύπρου», σε σχετική δήλωση τους αναφέρουν ότι ήρθε η ώρα για την εξέταση του ενδεχόμενου της ένωσης των Κατεχομένων με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τ/κ τύπο, σε σχετική δήλωση τους, οι συγκεκριμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την «μητέρα πατρίδα», δηλαδή την Τουρκία.

Για το ίδιο θέμα μιλά και ο ηγέτης του Κόμματος Αναγέννησης, στο οποίο οργανώνονται οι συντηρητικοί και εθνικιστικοί κύκλοι των εποίκων, Ερχάν Αρίκλι. Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά το εξής: «Η χρονική στιγμή της απόφασης της Ρωμαίικης βουλής για την Ένωση είναι πολύ καλή. Πρόκειται για μια πολύ ωφέλιμη απόφαση».

14:20 Στις 16:00 η συνάντηση Έιντε- Ακιντζί, δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

14:15 Τα Ηνωμένα Έθνη θα τοποθετηθούν μετά τις δηλώσεις και του Προέδρου Αναστασιάδη.

13:48 Αναστασιάδης: Να πουν τα ΗΕ ποιος αποχώρησε από τη συνάντηση

Προϋπόθεση για να υπάρξει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα ΗΕ μετά και τη σημερινή εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, είναι να βγουν με ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ποιος έφυγε από τη συνάντηση.

Γίνεται με αυτό τον τρόπο ευθεία αναφορά στα όσα ακούστηκαν νωρίτερα και από τον Μουσταφά Ακιντζί και από εκπρόσωπο των ΗΕ ότι ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που έκλεισε την πόρτα κι έφυγε, όταν πληροφορίες έκαναν λόγο για αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες.

13:25
Και στα τουρκικά τα Tweets του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, με τα οποία καλεί τους δύο ηγέτες να εξεύρουν τρόπο να παραμείνουν στον διάλογο.

13:10 Αποκλειστικές δηλώσεις Οζερσάι στην «Κ»

Μιλώντας αποκλειστικά στην Κ λίγο πριν τις νέες, σαρωτικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς και ηγέτης του Κόμματος του Λαού, δηλώνει ότι οι νέες εξελίξεις δεν προκαλούν έκπληξη στον ίδιον. «Υπάρχει πρόβλημα στόχου και ειλικρίνειας», τονίζει ο Κουντρέτ Όζερσαϊ.

«Δεν με απογοητεύει η στάση της ε/κ πλευράς», προσθέτει ο τ/κ διπλωμάτης. Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας την πληροφορία ότι και στο παρελθόν, υπήρξαν περιπτώσεις που ο κ. Αναστασιάδης αποχώρησε από συναντήσεις χτυπώντας πόρτες. Ο κ. Όζερσαϊ παραβρισκόταν σε αυτές τις συναντήσεις.

*Οι δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί μεταφράστηκαν ζωντανά από τον δημοσιογράφο της «Κ», Νίκο Στέλγια

13:07 Ο Ακιντζί αναφέρει ότι δεν έχει πολλές ελπίδες για την αναθεώρηση της απόφασης. «Αλλά ας μην κλείσουμε όλες τις πόρτες. Υψώνονται φωνές και στην ε/κ πλευρά», τα τελευταία λόγια του κ. Ακιντζί.

13:06 Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί αναλόγων των εξελίξεων.

13:05 Την Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ενδεχομένως θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα, αναφέρει ο κ. Ακιντζί. Η επίσκεψη είχε κανονιστεί πριν από καιρό, προσθέτει.

Ο κ. Ακιντζί, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επαναλαμβάνει το τι αναμένει από τον κ. Αναστασιάδη: Δήλωση ενώπιον της κοινής γνώμης ότι δεν συμφωνεί με την νέα απόφαση και στην συνέχεια απόσυρση της.

13:02 «Δεν ξεκίνησα blame game. Επιχειρώ να διασώσω την διαδικασία λύσης», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί.

13:01 O κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η νεολαία παραμένει αντιμέτωπη με το μήνυμα της Ένωσης. Αναρωτιέται: Δεν έπρεπε να αντιδράσω;

13:00 Ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει ότι με την πάροδο του καιρού ενδέχεται να αλλάξει το μοντέλο της λύσης. Κάνει λόγο για τελευταία προσπάθεια αυτής της γενιάς για ομοσπονδιακή λύση.

12:57 Τα ΗΕ αναμένεται να βγάλουν ανακοίνωση αφού μιλήσουν οι δυο ηγέτες

12:56 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι διατηρεί στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Καλεί τον ε/κ ηγέτη να διορθώσει το λάθος.

12:55 Ο κ. Ακιντζί υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων και του ρόλου που διαδραματίζει το ΕΛΑΜ αναφέρεται στην σημασία ενός αποτρεπτικού παράγοντα στο πεδίο των εγγυήσεων.

12:51 Ο κ. Ακιντζί εύχεται ότι η ε/κ πλευρά θα αναθεωρήσει το όλο ζήτημα με ψυχραιμία.

12:50 «Κάποιοι λένε ότι αυτό (η απόφαση για την αναφορά στην Ένωση) έχει λάθος timing. Όχι, πρόκειται για ένα βήμα που δεν έπρεπε να ληφθεί ποτέ», τονίζει ο κ. Ακιντζί. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι στο παρελθόν υπογράμμισε τις επιπτώσεις της ένταξης της προεκλογικής περιόδου στην ε/κ πλευρά. Επανέλαβε δε το κάλεσμα του για την διόρθωση του λάθους εκ μέρους της ε/κ πλευράς και πρόσθεσε πως είναι λάθος να έρχεται στο προσκήνιο η Ένωση την στιγμή που προχωρούσαμε για νέα Διάσκεψη στην Ελβετία. «Πως να παραμέναμε σιωπηλοί», αναρωτήθηκε ο ίδιος, ο οποίος προσθέτει: «Η αντίδραση μας ήταν περιορισμένη».

12:45 «Δεν βγήκα ποτέ έξω από το πλαίσιο του σεβασμού σε συναντήσεις που παραβρέθηκα με την ιδιότητα του ηγέτη της τ/κ πλευράς», δηλώνει ο κ. Ακιντζί. Στην ε/κ πλευρά κυκλοφορεί η φήμη ότι «ο Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες», για αυτό ο τ/κ ηγέτης προβαίνει σε αυτή την τοποθέτηση. Όλοι θα πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους, τονίζει ο κ. Ακιντζί.

12:41 Ακιντζί: Σε αυτό το σημείο, ήρθε η επέμβαση του Έσπεν Μπαρθ Άϊντε. Τότε με μεγάλο εκνευρισμό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει: Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Χτυπά την πόρτα και φεύγει. Αυτό δηλώνει ο κ. Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί κάνει λόγο για μια κίνηση με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι.
Και στο παρελθόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πράξει με τον ίδιο τρόπο, αφήνει να εννοηθεί ο κ. Ακιντζί.

12:40 Όπως δηλώνει ο Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την νέα απόφαση. Όμως δεν διαβεβαίωσε την τ/κ πλευρά για την ακύρωση της απόφασης. Σε αυτό το σημείο, ήρθε η επέμβαση του Έσπεν Μπαρθ Άϊντε.

12:40 Ακιντζί: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να τηρήσει παρόμοια στάση στην περίπτωση των εορτασμών της εισβολής και της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ» ή της μεταφοράς νερού από την Ανατολία.

12:38 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήρθε στην συνάντηση με ένα κείμενο πέντε σελίδων.

12:37 Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στον κ. Αναστασιάδη με τον όρο ο μελλοντικός συνεργάτης μας, στα πλαίσια της νέας ομοσπονδίας.

12:37 «Καταβάλλουμε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον. Πρέπει να διορθωθεί το λάθος. Δεν θέλουμε να δούμε τον ηγέτη της ε/κ πλευράς να συμπορεύεται με το ΕΛΑΜ», το χαρακτηριστικό μήνυμα του κ. Ακιντζί προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο ίδιος καλεί τον Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει την στάση του και να αναλάβει πρωτοβουλία για την ακύρωση της νέας απόφασης.

12:35 Δημοσκοπήσεις στην ε/κ πλευρά δείχνουν ότι η νεολαία παραμένει απομακρυσμένη από την προοπτική λύσης, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος επισημάνει ότι είναι λάθος να δίνεται στην νεολαία το μήνυμα της Ένωσης.

12:35 Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι επί της ηγεσίας του δεν προστέθηκε τίποτα στους εορτασμούς για την εισβολή

12:34 «Και η ε/κ πλευρά έχει τις δικές της ευαισθησίες», αναφέρει ο κ. Ακιντζί. Ο ίδιος αναφέρεται στους «εορτασμούς» για εισβολή. Αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του ίδιου. Ο ίδιος πραγματοποιεί αναφορά στα δεινά που βίωσαν οι δυο κοινότητες κατά τις δεκαετίες 60΄ και 70΄.

12:32 «Δεν σεβάστηκαν τα συναισθήματα μας. Υπογραμμίσαμε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να κατανοήσει αυτό το σημείο», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

12:31 «Η Ένωση ευθύνεται για την κυπριακή τραγωδία», τονίζει ο κ. Ακιντζί. Κατά την άποψη του δεν πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο χρειάζεται εορτασμός.

12: 30 Ακιντζί: Στην αρχή της συνάντησης, η τ/κ πλευρά επιχείρησε να επεξηγήσει στην ε/κ πλευρά τις επιπτώσεις της όλης υπόθεσης. Υπογράμμισε την σημασία της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης στις σχέσεις δυο κοινοτήτων. Ο κ. Ακιντζί χρησιμοποιεί τον όρο «κουλτούρα-πολιτισμός της ειρήνης». Υπογραμμίζει την σημασία αυτού του όρου. «Για αυτό τον σκοπό δημιουργήσαμε επιτροπή παιδείας», υπενθυμίζει ο κ. Ακιντζί

12:30 Ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση του ενωτικού δημοψηφίσματος.
Τονίζει ότι είχε ανακοινώσει ότι θα μετέβαινε στην συνάντηση για να μεταφέρει την απογοήτευση της τ/κ πλευράς. Υπενθυμίζει την αναβολή στην συνάντηση των διαπραγματευτών και την στάση της ε/κ πλευράς σε προηγούμενη «κρίση» στις συνομιλίες, όταν ο ίδιος μετέβη σε έναν δείπνο στην Πόλη. «Εμείς δεν προτιμήσαμε να ματαιώσουμε την συνάντηση των ηγετών», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

12:27 Άρχισαν οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί (μεταφράζονται ζωντανά από τον δημοσιογράφο της «Κ», Νίκο Στέλγια)

12:13 Οι δηλώσεις του Προέδρου δεν θα γίνουν γραπτώς, αλλά θα πραγματοποιηθούν τελικά ζωντανά από το Προεδρικό μέγαρο σε λίγο.

12:07 Σε μήνυμα του στο Twitter ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανάρτησε ότι «Οι δύο ηγέτες πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του κυπριακού λαού».

12:00 Διαψεύδεται απο κυβερνητικές πηγές η ένταση που μεταδίδουν τα τ/κ μέσα. Ο Ακιντζί έθεσε το θέμα, απάντησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και έπειτα αποχώρησε ο τ/κ ηγέτης

11:50 Κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν τίθεται θέμα ναυαγίου από τη δική μας πλευρά.

11:48 Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα Χαβαντίς, η κρίσιμη συνάντηση ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ήταν τεταμένη λόγω της απόφασης της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Η Χαβαντίς προσθέτει ότι αναμένονται σε λίγο δηλώσεις από τον Τ/κ ηγέτη, ο οποίος θα δώσει πληροφορίες για την κακή – όπως γράφει – συνάντηση. Τα τ/κ ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί αλλά για ολοκλήρωση της συνάντησης. Η εξέλιξη άφησε έκπληκτους και τους Τούρκους δημοσιογράφους.

11:45 Έντονα ο εκνευρισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, μετά την αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες. Ενδεικτικό ήταν το ύφος του κατά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον ρώτησαν για τα όσα είχαν λάβει χώρα.

Δεν θα ήθελα να πω τίποτα πέραν των όσων έχω πει. Θα περιμένετε να προβώ σε γραπτή δήλωση. Έχετε πλήρη γνώση των όσων έχουν γίνει.

11:35 Ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται καθοδόν για το "Προεδρικό" όπου και θα κάνει δηλώσεις, ενώ την ίδια ώρα τ/κ ΜΜΕ λένε πως δεν αποχώρησε ο τ/κ ηγέτης αλλά ότι ολοκληρώθηκε η συνάντηση και ήταν σύντομη. 

Πάντως και τ/κ δημοσιογράφοι εκφράζουν την έκπληξή τους για το σύντομο όπως λένε της σημερινής συνάντησης, ενώ έλαβαν ξαφνικά το μήνυμα να μεταβούν στο "Προεδρικό" όπου θα γίνουν δηλώσεις από Μουσταφά Ακιντζί. 

Τ/κ ΜΜΕ επίσης αναφέρουν πάντως πως πρόκειται για μια από τις χειρότερες συναντήσεις που είχαν οι δυο ηγέτες στα πλαίσια συνομιλίας του κυπριακού. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση