ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παμπορίδης: Απομένει το θέμα των κανονισμών για το ΓεΣΥ

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής η κατ’ άρθρον συζήτηση

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ απομένει να βρεθούν ενώπιον της οι κανονισμοί, που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα του αυτονομημένου οργανισμού.

Οι κανονισμοί βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία εδώ και δύο εβδομάδες, για νομοτεχνική επεξεργασία, ενώ αναμένεται ότι θα υποβληθούν για συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής εντός της επόμενης εβδομάδας.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης εξέφρασε την ελπίδα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας να τους δοθεί η ευκαιρία να δουν όλα τα θέματα σφαιρικά, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συζήτηση πλήρως.

“Απομένει”, είπε, “το θέμα των κανονισμών που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα του αυτονομημένου οργανισμού. Οι κανονισμοί βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία εδώ και δύο εβδομάδες και εύχομαι και ελπίζω ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταστεί δυνατή η υποβολή τους και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν και αυτοί και να συνυποβληθούν”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εισφορών, είπε πως ελπίζει να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παρατηρήσεις που έχουν οι συντεχνίες για τους κανονισμούς και αν θα συζητηθούν στη Βουλή ή με τον ίδιο, ο κ. Παμπορίδης είπε: “Θα συζητηθούν με εμένα, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε λόγω της πίεσης του χρόνου έπρεπε να υποβληθούν οι κανονισμοί. Οι αλλαγές οι οποίες θα επέλθουν από τις επαφές μετά από τη δημόσια διαβούλευση θα προστίθενται, προκείμενου να κόβουμε δρόμο”.

“Τις αντιδράσεις”, πρόσθεσε, “ θα τις συζητήσουμε. Όπου μπορούμε να βρούμε λύσεις θα τις βρούμε. Όπου δεν μπορούμε θα αποταθούμε στη Βουλή, η οποία εν τη σοφία της θα επιχειρήσει να αποφασίσει τι είναι το ορθότερο για τον κόσμο”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι “μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είμαστε στο τελικό στάδιο και απομένει απλά η ολοκλήρωση στην επόμενη συνεδρία, ούτως ώστε να υπάρχει η ολική και σφαιρική κατάληξη σε συνάρτηση με τους κανονισμούς, οι οποίοι πλέον απομένουν και βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία και που πολύ σύντομα θα είναι ενώπιον μας για περαιτέρω διαβουλεύσεις”.

Όπως είπε, “μετά από 16 χρόνια έχουμε φτάσει επιτέλους σε πρώτη φάση σε ένα αίσιο πέρας, αφού έχουμε συζητήσει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία του κράτους”.

Πρόσθεσε ότι έχουν καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο δίνει δικαιώματα και προσδοκίες, όχι μόνο στους ασθενείς που τόσο ανάγκη έχουν πλέον το ΓεΣΥ, αλλά και στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Ευχόμαστε αυτή η δουλεία να ολοκληρωθεί και στο τέλος να έχουμε ενώπιον μας ένα ΓεΣΥ, το οποίο να αποβαίνει προς όφελος, όλων ανεξαίρετα, αλλά και να επιλύει πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς υπάρχουν σήμερα απασχολούν τους πολίτες”

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Αντώνης Αντωνίου, είπε ότι το πλαίσιο του ΓεΣΥ βαίνει προς ολοκλήρωση και ότι σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και της Βουλή θα συνεχίσουν να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα.

Είπε ότι ο ΟΑΥ είναι έτοιμος με ταχύτατα βήματα να προχωρήσει στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα εγκριθεί και ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ, ο οποίος θα δώσει το πράσινο φως και για το σύστημα πληροφορικής.

“Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα ετοιμαστούν και τα προσχέδια των κανονισμών. Το σχέδιο Υγείας είναι αποτέλεσμα της μέγιστης δυνατής πολιτικής κοινωνικής συναίνεσης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Έχει ενσωματώσει όλες τις βέλτιστες πρακτικές που έχει εισηγηθεί η ΕΕ. Είναι ένα μοντέρνο σύστημα, αλλά θα συνεχίζουμε να το βελτιώνουμε στην πορεία του χρόνου”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση