ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσαβούσογλου: H κρίση δεν ξεκίνησε με την αποχώρηση του Αναστασιάδη

Συνάντηση του Τούρκου ΥπΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον

Kathimerini.gr

Τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προέρχονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των G20, στη Βόννη.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην απόφαση για την επέτειο της ψηφοφορίας για την Ένωση.

«Αυτή (η απόφαση) επί της ουσίας δείχνει την προσέγγιση της ελλληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον η απόφαση της ελληνοκυπριακής Βουλής για την Ένωση, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και προσέθεσε:

«Αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε με την σημερινή αποχώρηση του Αναστασιάδη από το τραπέζι, αλλά με την απόφαση αυτή της Βουλής. Ακόμη συζητάνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και παίρνουν αποφάσεις. Δεν έχουν δηλαδή εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες τους. Από την μία ζητάτε Ένωση κι από την άλλη ζητάτε την άρση των εγγυήσεων από την Τουρκία. Με αυτή την προσέγγιση έχουν αποκαλυφθεί οι πραγματικές τους προθέσεις».

Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: «Αν επιθυμούν διαπραγματεύσεις θα γυρίσουν στο τραπέζι αυτό (των διαπραγματεύσεων). Αν δεν επιθυμούν, εκείνοι ξέρουν. Πλέον δεν θα υπάρξει για ακόμη μια φορά τέτοια διαπραγμάτευση. Θα πράξουμε τα δέοντα».

Οζγκιουργκιούν: Oι Τ/κ θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην 'Ενωση

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν δήλωσε πως οι Τ/κ θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην `Ενωση και υποστήριξε πως η ε/κ πλευρά "δεν θέλει ειλικρινά μια ομοσπονδία".

Σε δηλώσεις του, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε πως η `Ενωση δεν μπορεί να γίνει ενόσω οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν δυνατοί "με τη δημοκρατία και το κράτος τους", κατά την έκφρασή του, και διερωτήθηκε γιατί η ε/κ πλευρά διαπραγματεύεται για μια ομοσπονδία εάν επιθυμεί την ένωση με την Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως "το όνειρο των Ε/Κ για την `Ενωση αποτελεί τη βάση του κυπριακού προβλήματος".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X